5 начина да видите един различен Истанбул - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 начина да видите един различен Истанбул
5 начина да видите един различен Истанбул

Истанбул е една от най-посещаваните дестинации - не само от българите, но и от пътуващите хора от цял свят.

И макар да е огромен като територия и население, това, че го виждаме навсякъде (и сме го виждали няколко пъти) го прави до известна степен предвидим и познат. Ние имаме обаче няколко идеи за това как да видите града на два континента по различен начин.  

1. Потопете се призрачните му истории

Като град, който е бил столица на империи, Истанбул е пренаселен с призраци, които бродят и до днес по улиците му. Стига да знаете къде да ги потърсите. Дворецът Топкапъ например, повече от 300 години ебил мястото, от което са дърпани конците на Османската империя. На дневна светлина плетениците от проходи, коридорчета и вътрешни дворове изглежда очарователна, наистина. Опитайте се обаче да си представите как минавате по тези места по тъмно, само с една свещ в ръката. Знае се, че сградите на харема в Топкапъ са били една от централните арени за интриги, предателства и коварни убийства. За съжалениер никой няма да ви разкаже нищо конкретно. Най-много да дочуете, че през 40-те години на двадесети век, когато е правена реставрация на сградите, в стените и основите на харема са намерени множество кости. Прочетете още истории за призраци от Истанбул.

30136

2. Потопете се в една криминална история 

Когато за пръв път излиза през 2010 г., романът „Паметта на Истанбул“ на Ахмед Юмит (издателство „Колибри“) се превръща в чудо за книжния пазар в Турция: само за три седмици са продадени 200 000 екземпляра. Тайната на небивалия успех е лекотата, с която читателите са въвлечени в интригуващо историко-криминално пътешествие с множество препратки към легенди, митове и факти от миналото на Византион, Константинопол и Истанбул. Полицейският инспектор Невзат разследва седем странни убийства, напомнящи ритуални покушения, извършени в рамките на седем дни. Местопрестъпленията са неизменно емблематични забележителности на магнетичния град, а в дланта на първата жертва е открита древна монета от Византион. Детективът трябва да разгадае мистериозното послание на убиеца, вплетено в нарочно оставените исторически следи. Неочакваната развръзка предизвиква размисъл за това как да бъде опазено несметното културно наследство на Истанбул от посегателствата на днешните му рушители, заличаващи ведно с творенията на миналото и паметта за него. Ако харесвате Дан Браун, ще харесате и „Паметта на Истанбул“. Прочетете откъс от "Паметта на Истанбул".

21260

3. Потопете се във византийските му истории

Как ви се струва да имате един по-различен пътеводител за опознаване на Истанбул - научен пътеводител за историята на великия град. „В търсене на Константинопол“ (ИК „Изток-Запад“) на проф. дин Сергей Иванов е точно това. Изпълнено с интересни факти, множество карти и илюстрации, изданието е първият по рода си пътеводител за днешен Истанбул от времената на Византия. Византологът Сергей Иванов си позволява да отмине съвременния бляскав османски Истанбул, за да стигне в сърцето на някогашна Византия: Константинопол. В книгата е разказана завладяващата история на всички паметници на византийското Средновековие (без изключение), чието местоположение е стриктно отбелязано на редица карти. „В търсене на Константинопол“ е едновременно и пътеводител за туристи, с който всеки може спокойно да се разхожда из великия Град, и блестящо написан научен труд. Прочетете откъс от "В търсене на Константинопол".

25713

4. Потопете се в градските истории

Като тази за цветните стълби, изрисувани от истанбулски пенсионер, за да освежи района на Фъндъклъ. „Не съм го направил като активист или като част от политическа група. Направих го, за да накарам хората да се усмихнат“, споделя Четинел. Прочетете цялата история на цветните стълби и научете как да стигнете до тях.

24708

5. Потопете се в един музей, излязъл от книга

Музеят на невинността започва като роман, а в един момент се превръща в истинско място - сбъднатата мечта на Орхан Памук, която той осъществява с парите от Нобеловата си награда. Музеят съдържа повече от 80 витрини с предмети от ежедневието на героите (50-те години на ХХ век). 

Научетете повече за Музея на невинноста и къде в Истанбул да го откриете.

1447

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин