5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)
Автор: Вероника Иванова
5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)

Азия е континент, привличащ туристи от цял свят, благодарение на красивата си природа, интересните културни традиции, древна архитектура и вкусна храна.

В не много далечното минало той е бил достъпен единствено за елита, а днес  всеки, който желае, може да го посети. В случай че сте привлечени от азиатската култура, то може би ще ви е интересно да научите кои са най-добрите туристически дестинации на континента:

1. Раджастан, Индия

Тази безводна област в северозападната част на Индия винаги се е смятала за земя на крале и цветове. Може би най-интересният град в Раджастан е Джайпур, известен още като “Розовият град”, заради цвета на камъните, използвани при строежа му. Тук могат да бъдат видени пищно украсени дворци, шумни пазари и множество обекти, намиращи се под защитата на ЮНЕСКО.

Други интересни места в Раджастан са: Джодхтпур (Синият град); Удайпур (Златният град); резерватът Рантхамбор, където може да бъде видян кралски бенгалски тигър.

5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)

2. Сием Реап, Камбоджа

Милиони туристи идват в този град всяка година с една цел – да видят с очите си Ангкор Ват. Той представлява кхмерски храм от XII век, който е включен в списъка на ЮНЕСКО, и е един от най-популярните туристически обекти, не само в Азия, но и в света. Архитектурата му е впечатляваща – различни кули, каменни коридори и сложни дърворезби. Освен този храм, на територията на Археологическият парк има още два храма – Ангкор Том и Байрон, като всички те са заобиколени от гъста джунгла.

5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)

3. Катманду, Непал

Катманду е наистина пленителен град  – лабиринт от малки пътеки, препускащи рикши и малки пазарчета, са неизменна част от живота тук. Най-интересен е площадът “Дурбар”, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. Той е емблематичен за града, а и блестящ образец на традиционната архитектура на Непал. Не бива да пропускаме да споменем и Хималаите, на чийто фон се развива цялото това действие.

5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)

4. Киото, Япония

Този град е наистина изумителен – на територията му са разположени над  1600 храма и 17 обекта на ЮНЕСКО. Отивайки в традиционния квартал Гион, можете да видите разхождащите се по мостовете гейши, а ако искате да се запознаете обстойно с всички храмове, то знайте, че ще са ви нужни месеци. Все пак има 2-3 храма, които са по-популярни от останалите и трябва задължително да се видят – Nanzen-ji  и Kinkaki-ji са сред тях. Мистичната бамбукова гора Сагано, също трябва да се види, както и светилището Фушими Инари от VIII век, което е на върха на планината Инари.

5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)

5. Чианг Рай, Тайланд

Този град е разположен в Северен Тайланд, близост до т. нар. “Златен триъгълник”, обозначаващ сливането на Тайланд, Мианмар и Лаос. Въпреки че много туристи предпочитат съседния Чианг Май, Чианг Рай също си има своите посетители – подходящ е най-вече за тези, които търсят спокойствие и автентична обстановка. Сред забележителностите в района са Blue Temple (Синият храм),храмът Wat Phra Kaew, Wat Rong Khun (известен също като “White Temple” – Белият храм). Местната кухнята също е на ниво и трябва непременно да се опита. Сред най-известните специалитети са печените свински колбаси, юфката с къри, както и свинско с къри и джинджифил.

5 популярни туристически дестинации в Азия (част ІІ)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин