Защо да посетим Узбекистан? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо да посетим Узбекистан?
Автор: Александра Любова
Защо да посетим Узбекистан?

Магически градове от Пътя на коприната, епични широко отворени пространства и странно съветско минало. Узбекистан има всичко това. 

Не е изненада, че присъства в много класации за любима нова дестинация. 

1. Големите градове на Пътя на коприната

Защо да посетим Узбекистан?

Няма да имате време да проследите целия приказен Път на коприната от Турция до Китай? Не се притеснявайте. Узбекистан предлага шанс да изпита най-доброто от този известен търговски път дори при най-кратките посещения.

Страната е дом на някои от най-емблематичните забележителности на Пътя на коприната, включително трите големи града на Пътя на коприната - Хива, Бухара и Самарканд. Тук можете да видите някои от най-добрите ислямски архитектури в света, всички старателно възстановени в предишната си слава. Можете да придобиете истинска представа какъв е бил животът, когато тези градове са били центрове на международната търговия. Накратко, Узбекистан е Пътят на коприната.

2. Съветското наследство

Защо да посетим Узбекистан?

Преди да получи независимост през 1991 г., Узбекистан е част от разпръснатия Съветски съюз. Останки от тази част от историята на страната могат да бъдат забелязани в цялата страна, но особено в Ташкент. Градът е изравнен от земетресение през 1966 г. и възстановен в съветски стил.

Резултатът е комбинация от стари съветски сгради, класическа руска архитектура и реставрирани джамии от 12 век. Булевардите са безкрайни, сградите - геометрични. Зоните около хотел Узбекистан и площад Независимост (преди това площад Ленин до 1991 г.) са най-добрите места за разглеждане.

След това ще искате да се отправите към Нукус и градския музей на изкуствата. Той има втората по големина колекция от руско авангардно изкуство в света (след Руския музей в Санкт Петербург) с обширна колекция от творби на художник, археолог и колекционер - Игор Савицк.

3. Аралско море

Защо да посетим Узбекистан?

Това е една от най-сюрреалистичните забележителности в света. Обширен сух пейзаж с многобройни лодки и рушащи се фарове, всички събрани на крекинга на някогашното четвърто по големина езеро в света - Аралско море.

Безразсъдството от страна на съветското правителство да се спазват квотите за памук през 60-те години на миналия век става причина езерото да се свие до половината от първоначалните си размери. Днес околността наподобява гробище както за изоставените кораби, така и за земеделските земи. Това е една от най-посещаваните туристически „атракции“ в Узбекистан и отрезвяващо напомняне за това как лесно и бързо може да се навреди на околната среда.

4. Епичните пустини

Защо да посетим Узбекистан?

Узбекистан е земя на огромни пясъчни простори и грапави извисяващи се планини. Хорезмът включва както пустините Каракум, така и Кюзилкум и е дом на повече от 50 разрушени крепости, включително руините на Аяз Кала, които датират от 4 век пр.н.е.

Най-добрият начин да разгледате пустинята е като отседнете в един от многото лагери на юртата, които изпъстрят региона. Наблюдаването на звездите е удоволствие тук. Празникът на огъня с местните жители е нещо, което си заслужава да се види. Това е част от Узбекистан, която малко се е променила след преминаването на най-известния си посетител Александър Велики преди много векове.

5. Храната (и водката)

Защо да посетим Узбекистан?

Кухнята няма да спечели никакви гастрономически награди, но е сърдечна и вкусна и гостоприемна като местните, които я обслужват. Хлябът се предлага във всякакви форми и размери, а шашликът с омра, изпечен на грил, сервиран върху нелепо големи шишчета, са достатъчно големи, за да изхранят цяло семейство. И не забравяйте да опитате местния плов, национален специалитет от ориз, гарниран с варени моркови, лук и късчета овче месо. 

Разбира се, всяко хранене е придружено с щедри количества водка. Това е единственото нещо, което руснаците оставят след себе си, което местните обичат без резерва. Някои го пият със сок, но повечето го предпочитат чисто и ледено студено, след сърдечно „Наздоровье!".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин