6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 3 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 3 част
Автор: Елена Исаева

Франция е огромна, красива, чаровна, магнетична. Каквото и да кажем за тази прекрасна страна, няма да е достатъчно. Тук има от всичко по много и от всичко за всички – древна история, култура, георгафски дадености, мода, гурме кулинария, икономика и разбира се много „ шик “ – във всичко. Посетите ли веднъж тази изумително красива страна, неминуемо ще се влюбите в нея и ще искате пак, и пак, и пак.

 

В която и посока да тръгнете, непремено ще намерите по ваш вкус и интерес забавни, чаровни и незабравими преживявания. Със своите почти 67 000 000 души, Франция се нарежда на 20 място в света по численост на населението, като по – голямата част – около 80% е делът на градското население. Населените места са сравнително равномерно разпределени в по – ниските и по – високите части на страната. Във Франция една част от селищата са възниквали на високо по хълмовете, около замъци, с изградени високи крепостни стени за предпазване и защита. Повечето от тях днес са уникално красиви и изключително приятни за разходка. Друга част са възниквали в долините на реките, около самите реки, които имат също своя чар и финес. В тази статия ще ви запозная с някои от тях.

6 малки френски градчета, които ще ви очароват – 3 част
Снимка: pixabay.com

Кордес сюр Сиел – разположено е стъпаловидно по висок хълм, в близост до река Серу, Южна Франция. Това прекрасно френско селище днес е запазило средновековния си чар. Разходете се по тесните криволичещи каменни улички, минете покрай портите – укрепление, където ще почувствате сигурност и защита, спрете пред малките магазинчета и се насладете на творенията на местните художници или се качете горе на високото, за да видите вълшебната панорама към реката и околността.

Турнон д‘ Ажене, издигнато върху възвишение, гледащо към долините на реките Лот и Гарона в Южна Франция, първноачално възникнало като келтско укрепление, днес градчето се гордее със своята история и забележителности. Тук най – важната сграда и забележителност е резиденцията на ерхиепископа на Авен, която през XVII век била превърната в църква, а днес се ползва за организиране на концерти. Ако решите да го посетите, изберете месец май за вашето пътуване, когато Турнон д‘ Ажене празнува на 1 – ви май фестивала на цветята, както и празника Foire de Tourtiere – празникът на десерта.

Бриуд – това древно градче е разположено на река Алие, приток на река Лоара, регион Оверн. Най- интересната забележителност тук е базиликата Сен Жулиен, строена в периода XI XIV век, която е и най – голямата християнска църква в Оверн. Друга интересна сграда е Maison de Saumon et de la Riviere,  днес превърната в аквариум – музей.

Полиняк, наричан още „ Крепостта на планинските крале “. На висока скала, наподобяваща плато е издигната крепостта на лордовете на Полиняк,  долу в равнинната част са разположени къщите.

Според една легенда, хълмът е бил дом на Аполон по време на гало – римската епоха. Ако имате интерес можете да се разходите в крепостта.

Динан – ако погледнете градчето от високо, примерно от високите крепостни стени, ще мислите, че гледате красива пощенска картичка. Това е най – добре запазения средновековен център в Бретан.

По – град, богат на история, изключително спокоен, място, къдете можете да се насладите на уникална гастрономия.

Как можете да стигнете до всички тези уникални градчета – като наемете рента кар и се отправите на пътешествие в търсене на автентичното и неподправеното.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин