7 интересни европейски града, които започват с буквата С - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Автор: Елена Исаева

7 интересни европейски града, които започват с буквата С

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 7 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата С, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни, както и по-подробна информация и за по-долу споменатите.

София, България - нашата столица носи името на късноантичната църква на града „Света София“. Обявена е за столица на 3 април 1879 г.

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

София е богата на минерални и термални извори - около 15 находища. Тя е единствената столица в Европа, която има осем различни видове минерална вода.

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

В града има много музеи, които заслужават внимание, като Музеят на София, Археологическият музей, Националният изсторически музей и др. Интересни църкви за посещение са едноимената църква „Света София“, Храм паметник Александър Невски, Ротондата. Задължително се разходете пеша из центъра и се насладете на прекрасната архитектура на Народния театър, Софийския университет, Националната библиотека, Военният клуб и други.

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

 

Ако сте любители на любопитни исторически факти, то посетете църквата „Свети Николай Чудотворец“, която е от най - старите в града. Построена на мястото на църква от времето на император Константин Велики. Намира се на ул. Калоян, до бившия хотел Рила.

Созопол, България - е най - древният град по българското Черноморие, възникнал през IV-III век пр.н.е. Созопол е град, който привлича много туристи от България и от чужбина. Изключително интересна е старата част на града, която през 1974 г. е обявена за музей. Освен с красивото местоположение на полуостров, Созопол ще ви очарова със своята непринуденост и неповторимост.

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

 

Разходете се из малките калдъръмени улици, където ще откриете редица автентични къщи, построени в духа на възрожденската епоха. Стигайки до края на някоя от тях, ще бъдете приятно изненадани от гледката, която се разкрива - красив морски пейзаж, скалист бряг, в който вълните се разбиват понякога тихо и спокойно, но понякога и доста бурно. Ще се почувставте сякаш сте в приказка, за миг ще забравите къде сте, ще се пренесете в друго измерение, само може би вятърът ще ви нашепва да се „завърнете“ обратно.

Сан Марино, Сан Марино- ще ви запозная с един интересен град, столица на едноимена държава, кацнал със своите 7 кв.км площ на една скала. Тук си залужава да видите крепостните стени, базиликата на светеца Сан Марино, интересните църкви, държавния музей, сградата на Правителството. В стария град ще видите интересни къщи с красиво украсени балкони, висящи градини, сгушени измежду тесните стръмни улички.  Градът, както и цялата Република Сан Марино са безмитна зона.

Солун, Гърция - интересен беломорски град, възникнал в древността през 315 г. пр.н.е. Неговият основател македонският цар Касандър го е именувал на съпругата си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Символ на града е Бялата кула, на брега на Бяло море.

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

 

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

Красива и интересна е и църквата „Свети Димитър“, както и крепостта в най- високата част на хълма, откъдето се откриват панорамни гледки към целия град и морето. В Солун има много зелени паркове и градини с красиви цветя, повлияни благоприятно от средиземноморския климат.

Страсбург, Франция - години наред този красив град е бил свидетел на борби за надмощие и контрол между Германия и Франция. Днес той е френска територия, но носи духа и на Германия. Разположен е на река Рейн, където е построен мостът Мимрам, свързващ Страсбург с немския град Кел в добро съседско сътрудничество. Градът е уникален със своите старинни сгради, исторически паметници, музеи. Страсбург си има свой символ- Щъркелът! Тук е единственото място в Европа, където щъркелите през зимата не отлитат на юг. Решите ли да посетите този приказен град, няма да ви е необходимо да си носите българска ракия за загрявка. В Страсбург и региона около него се произвежда хубава ракия, удовлетворяваща всеки прецизен български вкус.

Сантана, Португалия - едно китно португалско селище на остров Мадейра, завалдяващо със своята красота и необятна цветност. С уникалните си пейзажи, градини пълни с екзотични цветя и невероятна гледка към океана, Сантана ще ви плени и ще изпълни сетивата ви. Тук природата е била изключително щедра, дарявайки региона с рядко срещани цветя, обагрени с още по- рядко срещани цветове.Попаднете ли тук, непременно си купете семена от тези изящни цветя. По този начин ще пренесете частичка от този цветен рай в дома си.

7 интересни европейски града, които започват с буквата С
Снимка: Елена Исаева

Сантана е известна със своите триъгълни къщички със сламени покриви, боядисани в бяло, червено и синьо, които ще ви пренесат в света на приказките и вълшебствата.

Сен Тропе, Франция - Луи дьо Фюнес, Лазурен бряг, скъпи яхти, всичко това и още много повече е този древен прекрасен френски град, възникнал през II век пр.н.е. Неслучайно Сен Тропе винаги е привличал редица известни художници, актьори и други знаменитости. Старият град е уникален сам по себе си със своите красиви сгради, боядисани в приятни пастелни цветое, малките тесни улички, крайбрежните алеи. Накъдето и да тръгнете, ще усетите романтиката и финеса на този забележителен курортен град.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин