7 любопитни факта за Лихтенщайн (част 1) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 любопитни факта за Лихтенщайн (част 1)
Автор: Peika.bg
7 любопитни факта за Лихтенщайн (част 1)

Лихтенщайн е една от най-малките и най-богати страни в света. Жителите и предпочитат да се возят на електрически автомобили и да ядат органична храна, а принцът строи пътища със собствени пари и кани всички на закуска. Като цяло жителите на Лихтенщайн водят живот, доста по-различен от нашия. Затова сме ви подготвили няколко интересни факта за тази държава-джудже.

Ето ги и тях: 

1. Лихтенщайн е единствената държава в света, която може да бъде наета. Ще трябва да платите 70 000 долара на ден. Градът-държава може да бъде резервиран за минимум две нощувки. Според профила в уебсайта Лихтенщайн може да побере между 450 и 900 души, има над 500 спални и над 500 бани.

2. Лихтенщайн има едни от най-ниските нива на престъпност в света – има насначени едва 125 полицейски служители, които са единствената въоръжена сила в страната. Има и затвор с много малко затворници. Гражданите, осъдени на лишаване от свобода за повече от две години, се пращат в Австрия.

3. Княжеството няма собствена армия. Последният войник, служил под знамето на Лихтенщайн, умира през 1939 г. на 95-годишна възраст. 

4. Почти 13 000 души влизат в княжеството за работа всяка сутрин от Австрия, Швейцария и Германия и всяка вечер се прибират у дома. 

5. Всички магазини, институции, банки, ресторанти, салони, фитнес зали са отворени от 10:00 до 17:00, като обедната почивка е от 12:00 до 14:00. 

6. В Лихтенщайн има толкова много забавления. Има много хобита – футбол, тенис, скално катерене, туризъм и други, но има един клуб, който е най-вървежен за излизане. Повечето хора се отдават на нощен живот в Австрия, тъй като има по-голям избор от заведения, а и е по-евтино. 

7. Лихтенщайн има най-голям брой олимпийски медали на глава от населението. Като цяло страната е спечелила 10 медала (всички на зимните спортове) – пада се по един на всеки 3800 души.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин