8 интересни европейски града, които започват с буквата Р - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 8 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата Р, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни, както и по-подробна информация и за по-долу споменатите.

Русе, България - този неповторим български град е възникнал през 2 век пр.н.е. Най- голямото пристанище в България на река Дунав. Наричан още „Малката Виена“ със сградите, които са в стил необарок, сецесион, неокласицизъм. Градът ще ви очарова със своята прелест и изящество. Една от най - значимите сгради и символ на града е Доходното здание, построена от виенски архитекти. Със своя аристократизъм и уникалност Русе пленява своите посетители. Видите ли го веднъж, ще искате пак да се върнете. Тук има интересни музеи, паметници на културата и невероятни сгради, които заслужават вниманието ви. Русе е родно място на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети. Имено от Русе тръгва първата жп линия, построена през 1866 г. и свързва града с Варна.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: pixabay.com

Ротердам, Холандия - най- голямото европейско пристанище и втори по големина в Холандия. Със своите модерни и нестандартни сгради, Ротердам може да бъде сравняван с Дубай. Тук се намира една от най- големите сгради в Европа. Това е вертикален град в три свързани кули с различно предназначение- офиси, магазини, апартаменти, хотел, ресторанти. Има още много интересни сгради и исторически забележителности, кубичните къщи, които опредлено си заслужава да се видят.  Въображението и фантазиите на архитектите са намерили своята почва в реализирането на тези футуристични решения. Ротердам е и университетски град. В него се провеждат и редица летни фестивали, а нощният живот тук никога не спира.

Рейкявик, Исландия - исландската столица е един от най - чистите, зелени, подредени и безопасни градове в света. Това е единствената запдноевропейска столица, в която няма Макдоналдс. За любителите на природните явления, най- подходящо е да посетите града през зимата, когато ще можете да се любувате на Северното сияние. В Рейкявик има интересни сгради с нестандартни форми, като църквата Халгримскирхе, която е най- високата църква в Исландия.  Интерес предизвиква статуята, която се намира вътре в църквата- това е статуя на Лейф Ериксон, викингски пътешественик, достигнал първи до бреговете на Северна Америка. Тя е подарена на исландската държава от САЩ по повод 1000 годишнината от свикването на първия парламент в Исландия. В града се провеждат и редица културни мероприятия. Ако се покачите на хълма в централната част на града, ще можете да се насладите на невероятни гледки, да изпиете чаша горещо кафе в атрактивната сграда Перлан. Тук можете да усетите земетресение, или да се потопите в океанския живот, или да преживеете още много природни чудеса.  Рейкявик е приказка, която трябва да се изживее.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

Рим, Италия - за италианската столица е писано много. Исторически факти също има много. Но за да почувствате и разберете всичко, което знаете или сте чели, то направете и невъзможното, за да се запознаете с този величествен град лично, от първо лице.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

 

Вечният град винаги е привличал туристи от знайни и незнайни места. Няма сезон, в който да можете да се разхождате свободно из улиците. Но пък удоволствията имат висока цена. Тук няма място, което да не е история, на всеки ъгъл ви чака изненада- мъничка или по- голяма пиаца, паметници, и то по няколко, фонтани, църкви, музеи. Всяко каре в този чуден град има своята забележителност, своята интересна история.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

 

Тук има сгради на около  2000 години, като Пантеона. Тук е и седалището на папата.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

 

Не пропускайте Свети Петър, Ватиканските музеи, Колизеума, Испанските стълби, Площада на народа, Фонтана ди Треви, Замъкът на Ангела и още много други уникални сгради, които са почти на всеки ъгъл.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

Рим е удоволствие за душата и сетивата. Не подминавайте и квартала Трастевере, разходете се по малките криволичещи улички, а пивечер по залез отидете в някое от романтичните ресторантчета и се насладете на уникалната италианска храна и пийнете чаша вино.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

 

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

Рагуза, Италия - уникалният бароков град е под егидата на Юнеско. Сринат до основи от земетресението през 1693 г., днес Рагуза е красиво място, пропито с много история, изградена върху варовиков хълм, свързана с три моста между старата и новата част.  Разходете се из града и се насладете на гледките, които се откриват към долината. Това е град, възродил се от пепелта, всичко е така нереално красиво и нестандартно. Потопете се в живота и духа на Рагуза, разгледайте невероятните църкви и катедрали, спрете се да погледате как сицилианките приготвят тестото за пиците, полюбувайте се на красивите градини, изживейте приказката наречена Рагуза.

Равена, Италия - в Итаия всеки град е история, култура, изкуство, архитектура. Разбира се и Равена не прави изключение.  Градът е изпълнен със сгради от червени тухли и невероятни мозайки, мънички парченца стъкло, цветен мрамор. Тук можете да видите множество паметници на византийската архитектура. Някои от обектите на Равена са под закрилата на Юнеско от 1996 .

Рига, Латвия - столицата на Латвия се счита за един от най- красивите градове на Балтийско море. Създаден е през 1201 г. Старата част на Рига има красива архитектура- великолепни църкви и средновековни къщи, различни стилове от края на 19 век и началото на 20 век. С историческа значимост е замъкът на Рига, обитаван от различни управници, последен от които е президентът на страната.Сред всички исторически забележителности интерес представлява статуята на Бременските музиканти от приказката на братя Грим- кучето, котката, магарето и петелът, подарени на Рига от град Бремен, Германия през 1990 г. От върха на църквата Св. Петър се открива невероятна панорама към града. В арт квартала Спикери може да се разгледат интересни творби на съвременни арт групи, да се послуша музика на живо, както и да се хапне в ресторантчетата наоколо.

Реджо ди Калабрия, Италия - на върха на италианския ботуш, разрушван от множество земетресения, днес градът е приятно и живописно място, подканящо и предразполагащо за посещение. Реджо ди Калабрия е тихо и спокойно място, само на „една ръка“ разстояние от Сицилия. Климатът тук е много благоприятен, тук е единственото място, където вирее специалният сорт лимони Cedro. Интересен факт от кулинарията е начинът на приготвяне на паста - със сос от червен пипер и кайма. В региона се произвежда и един от най- висококачетвените видове зехтин.

8 интересни европейски града, които започват с буквата Р
Снимка: Елена Исаева

 

Освен уникална кухня и красиви сгради с историческо минало, градът е щедро възнаграден от красива природа, зеленина и романтика.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин