Андричград – каменният град на Кустурица - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Андричград – каменният град на Кустурица
Автор: Мария Ангелова

В своите интервюта и в автобиографията си Емир Кустурица неведнъж споменава колко силно се възхищава на Иво Андрич – най-големия писател на бивша Югославия, роден в Босна като самия Кустурица.

След като завършва проекта си за Дървения град Мечавник край сръбското село Мокра гора, сръбският режисьор се захваща с каменната му версия, но този път във Вишеград, Босна и Херцеговина.

Кустурица събира различни стилове, сваля шапка на великите личности, на които се възхищава, и нарича града на името на любимия си писател и вдъхновител – Андричград. Именно Иво Андрич прославя Вишеград с романа си от 1944 г. „Мостът на Дрина“ (задължителна спирка, докато сте в града – мостът е 180 м дълъг с 11 свода, построен през 1577 г. от прочутия османски архитект Мимар Синан).

В Андричград ви очаква подредена от Кустурица разходка из романтиката на миналото, сякаш видяна през обектива на кинокамера. Разходка по улиците на Каменния град ще ви преведе през златарско ателие, книжарница, картинна галерия, киносалон (с прожекции на международни и сръбски филми) и симпатичен сувенирен магазин. Оттам към кебапчийница (или чевабджийница) или пък носът ви ще ви притегли към пекарната с току-що изпечени кифли, пити и плетеници. Ако е време за вечеря, в пицарията пекат всичко на пещ на дърва, а в менюто на сладкарницата освен торти и пасти има и 12 вида домашен сладолед.

Река Дрина можете да видите и от лодка, а разходка из Каменния град вечер е като приказка.

Всичко е изпипано в детайли, стиловете са всякакви – от сецисион до селски къщи, микс от всичко, което Кустурица харесва с щипка въображение. Вие се разхождате из декор за филм, който още не е заснет.

Полезна информация: Каменният град Андричград се намира на улица „Млада Босна“ във Вишеград, Босна и Херцеговина. Разстоянието от Дървения град Мечавник е 25 км, а от София – 490 км. Официалният сайт на каменния град Андричград е тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин