Бургос – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бургос – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Бургос – забележителности за един уикенд
Снимка: Mario Martí

Бургос е град в Северна Испания и историческа столица на Кастилия, в който живеят 180 хиляди души. Градът някога е бил столица на кралство Кастилия и исторически е известен с две неща. През 1512 г. там са приети Законите на Бургос, които за първи път регламентират законово отношението на испанците в Америка към коренното население. Най-известната личност, родена в града, е известният военачалник Родриго Диас де Вивар, по-известен като Ел Сид, който е водил армията си срещу маврите. Ел Сид е бил роден на няколко километра северно от Бургос, но е израстнал и получил образованието си в града. Ако искате да разберете повече за града - ето един кратък пътеводител за уикенда с най-интересните забележителности в Бургос.

Готическата катедрала - Строежът на готическата катедрала в Бургос започва през 1221 г. и продължава до 15 -и век. Сградата е много внушителна и днес е в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. Повече за катедралата можете да прочетете тук.

Монастерио де лас Уелгас Реалес - Монастерио де лас Уелгас Реалес (Monasterio de las Huelgas Reales) е манастир извън града, който е открит през 1180 г. от крал Алфонсо VIII. Сградата е започната в пред-готически стил, но с времето влиянията са били обогатени. Този манастир е имал много привилегии от крале и папи през времето, а днес е  основна забележителност на Бургос. повече за манастира разберете тук.

Манастирът Мирафлорес - Манастирът Мирафлорес се намира на около 4 километра от историческия център на Бургос. В него можете да видите дървена статуя на Свети Бруно, там е и мавзолеят на крал Джон II и съпругата му Изабела Португалска, изработен от мрамор и с техните изображения от алабастър на него. По време на Войната за независимост (1814) френските войници вандалстват в църквата и отрязват някои от главите на статуите на ангели от върха на църквата, след което ги отнасят във Франция. Повече информация за манастира намерете тук.

Музеят на човешката еволюция - Музеят на човешката еволюция отваря врати през 2010 г. като единствен по рода си, посветен на първите европейци, които са живели в областта Атапуерка преди 800,000 години. Атапуерка се намира на 20 километра източно от Бургос и представлява комплекс от няколко пещери,в които има останки и каменни предмети от най-ранните открити човекоподобни в Западна Европа. Туристите могат да разгледат обекта, както и биолгическият парк. Повече за музея разберете тук.

Музеят на Бургос - В този музей можете да разберете повече за историята на Бургос. Предметите и документите от всички етапи на развитието на областта и града от каменната ера, през римския и иберийския период до наши дни са повече от интересни. Разберете повече за този музей тук.

Парк де Кастийо (Паркът на замъка) - Бургос се е развил от южната страна на хълма със замъка и с времето някои от по-горните квартали изчезнали. След разрушаването на замъка, там са издиганти военни постройки, но през 50-те години Хакуотот Мариано, инженер и по-късно кмет на града, решава там да не строи повече. Днес в парка има обсерватория за птици, детски и спортни площадки, терасириани градини и орнаментиран фонтан. От височината на хълма пък има отлична гледка към Бургос. 

Открийте и най-добрите оферти за пътуване до Бургос!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин