Честит празник, Враца! - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Честит празник, Враца!
Автор: Peika.bg
Честит празник, Враца!

Враца е едно китно малко градче, сгушено в планината, скрило в себе си много история, велики подвизи и красиви кътчета.

Днес е 1-ви юни! На този ден поздравяваме не само всички деца, но и всички врачани, защото днес освен празник на детето е и празникът на Враца! 

За първи път вечерта на 1 юни, когато се отбелязва Денят на Враца и отдаваме почит към героизма на Христо Ботев и неговата чета, сигналът на бойната тръба на руския войник Петлак ще прозвучи в целия град.

Честит празник, Враца!

Точно в 22:00 часа Враца ще бъде огласена от тържествените звуци на тръбача – Вестител на свободата, а небето ще бъде озарено от празнична заря.

Заради ограничителните мерки тази вечер във Враца няма да се проведе традиционният митинг-заря в памет на Христо Ботев и четата му. Тази година се навършват 144 години от подвига на поета – революционер.

За първи път в над 140-годишната история на Ботевите чествания във Врачанския край заради коронавируса проявите бяха отменени. Кметът на Враца Калин Каменов отправи видеообръщение към Ботевите поклонници:

"Едва ли има врачанин, който да си спомня 1-ви юни без големи събития в памет на Христо Ботев, без концертите и тържествената заря-проверка. Тази година е различна. Много неща ни се случиха за първи път, но няма как да забравим Ботевите дни. На тази дата цяла България ще гледа към Враца. Искаме хора от цялата страна да се включат виртуално в нашите събития и по този начин да уважат саможертвата на Христо Ботев и неговите четници“, каза Каменов и призова:

“Нека всеки, който има възможност, да запише кратко видео, в което рецитира част от стихотворение на поета. Нека и децата да се включат. Може да качите ваша снимка, да разкажете свой спомен, ако сте участвали в похода от Козлодуй до Околчица".

От общината препоръчаха публикациите да бъдат с хаштаг "Ботеви дни 2020-та".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин