Да те скъсат по физическо, а ти да поставяш рекорди по катерене - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да те скъсат по физическо, а ти да поставяш рекорди по катерене
Автор: Екатерина Пейчева
Да те скъсат по физическо, а ти да поставяш рекорди по катерене

Ако докато се е проваляла на нормативите по физическо в училище, някой бе казал на британката Маша Гордън, че три десетилетия по-късно ще постави световен рекорд по катерене на върхове, тя най-вероятно би му се изсмяла в лицето.

 

Подвигът ѝ обаче е главозамайващ факт – само за 7 месеца и 19 дни тя успява да изкачи най-високите върхове на всичките седем континента, както и да пробяга общо сто километра на ски на Северния и Южния полюс, което я прави най-бързата жена в света, преодоляла изпитанието Explorers Grand Slam.

42628

42632

42-годишната британка, майка на две деца, започва да се занимава с катерене случайно преди 7 години, когато по време на отпуск по майчинство е в Алпите и неин приятел ѝ подхвърля идеята да пробва. Тя приема предложението му с лека насмешка, но само седем години по-късно вече е запален фен на скално и ледниково катерене.

42625

По време на изпитанието Маша, прекосява „зоната на смъртта“ в Хималаите (наречена така, защото на височина от 8000 метра има сериозен недостиг на кислород) само за два дни. Прекарва два критични часа, заседнала на тънък мост от лед над пропаст по пътя към Еверест. Понася температури от -40 градуса по Целзий на полюсите. Успява да изкачи връх Кибо в Килиманджаро за под 24 часа и връх Аконкагуа в Андите само за 5 дни и то със счупена китка.

42634

На път към връх Аконкагуа със счупена китка

Маша твърди, че най-добрата подготовка за подобно изпитание е да притежаваш психическа издръжливост. А това умение, добавя тя, е втора природа на всяка майка, която е обречена да редува изтощителните работни дни с безсънни нощи в грижи за малки деца.

Рекордът ѝ, вписан в книгата на Гинес, обаче не означава, че Маша възнамерява да се спре. В момента е хвърлила око на доскоро недокосван от човешки крак връх в Непал.

Със средства от спонсорите по рекордната експедиция тя е организирала благотворителна кампания за подпомагане увереността на младите момичета в тийнейджърска възраст. В крана сметка не е нужно да те бива по физическо, за да повярваш, че можеш да покоряваш върхове.

Вижте още снимки:

42630

На връх Аконкагуа, Андите

42626

На връх Джая, Индонезия

42631

Тренировката на Маша в Свалбард, Норвегия, преди да се отправи към Северния полюс

42629

Лагер на Северния полюс

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин