Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 1)
Автор: Peika.bg
Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 1)
Снимка: pixabay

Планирате почивка на плажа за 2100 година? Туристическият агент може да ви предложи Dolphin Sands в Тасмания... защото това може да е един от останалите плажове на планетата.

Това е, ако морското равнище се повиши с метър, прогнозираният резултат при текущите температурни промени. Дори при значителни инвестиции в укрепване на морските крайбрежия, много от сегашните заливи в света вероятно ще бъдат измити или унищожени, ефективно потопени от вода в резултат на топенето на полярните ледени покривки.

Силното и незабавно намаляване на парниковите газове би ограничило само повишаването на морското равнище до 50 см. Докато емисиите от въглероден диоксид са спаднали със 17% през април 2020 г. поради пандемията от COVID-19, няма гаранция, че това ще стане постоянно поради промяна на политиката и докладът за проследяване на климата от юни 2019 г. показва, че преди пандемията, се произвеждат повече емисии на въглероден диоксид от всякога.

Общият консенсус на учените в сферата на климата е, че повишаването на температурите ще зачести екстремните метеорологични явления. Продължителните суши и свирепи бури могат да доведат до широко наводнение и редовни горски пожари (като тези, наблюдавани в Австралия по-рано тази година), плюс унищожаването на естествените местообитания. За съжаление, най-обичаните туристически забележителности в света също няма да бъдат защитени от тези въздействия върху околната среда - и мнозина ще се нуждаят от нашата помощ, за да оцелеят. 

Ето основните обекти, изложени на риск от изменението на климата:

Големият бариерен риф, Австралия

Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 1)
Снимка: pixabay

На всеки пет години Управлението на морския парк на Големия бариерен риф докладва за текущото състояние на Големия бариерен риф, най-голямата система от коралови рифове на планетата. Последната прогноза, публикувана през 2019 г., не изглежда положителна. Изменението на климата е изпъстрено в червено, тъй като рифът е най-значителната заплаха и екстремните промени в морските температури са отговорни за масовото избелване на коралите през 2016 и 2017 г.

Горите са наречени „белите дробове на земята“, а кораловите рифове се разглеждат като океански еквивалент. Но според Органа на ООН за околната среда (UNEP), повече от половината от световните рифове - които включват системи в Белиз и Бахамите - са в опасност от изчезване. Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 ° C или по-малко ще спаси повече от 10% от световните корали; за да се предпазят 50%, температурите не трябва да надвишават над 1,2 ° C.

Статуя на свободата, Ню Йорк

Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 1)
Снимка: pixabay

Стои на остров Либърти като символ на свободата, но за многото имигранти, пристигнали в САЩ през Ню Йорк, Статуята на свободата също представлява надежда. И именно онзи мъгляв оптимизъм - плюс около 77 милиона долара за ремонт - отново връщат във форма мястото след разрухата от урагана Санди през 2012 година.

Санди беше означен като буря веднъж на 700 години, но тъй като живакът се покачва в световен мащаб, може да се наложи математиците да преосмислят тези шансове. В Съюза на загрижените учени вярват, че скулптурата е под заплаха от увеличената интензивност на по-чести бури. Междувременно Американската служба за национални паркове признава, че ниската надморска височина на Националния паметник на свободата го прави силно податлив на променящите се морски нива, които се покачват четири пъти по-бързо на брега на Атлантическия океан, отколкото останалата част от бреговата линия на САЩ.

Илулиссат Айсфиорд, Гренландия

Дестинации, изложени на риск от изчезване поради изменението на климата (част 1)
Снимка: pixabay

Под блясъка на вихрените лилави и зелени нюанси на северното сияние, Илулиссат Айсфиорд е може би най-доброто природно чудо на Гренландия. Подхранван от нарастващия ледник Якобшавн, Айсфиорд скърца, докато се отделя и пълзи покрай ярко боядисаните къщи на Илулиссат на западния бряг на датската територия.

Но е в беда. Арктика се затопля два пъти по-бързо от средната стойност в световен мащаб и загубата на полярния морски лед е осезаема физическа проява на планетата, която става все по-гореща. Може да няма звук, по-сърдечен от разбиващия се Айсфиорд, който се срутва в морето. Не само ледените покривки са от съществено значение за охлаждането на земята, тъй като белият лед отразява слънчевите лъчи обратно в космоса, но 413 гигатона лед, които губим всяка година, пряко допринася за повишаването на морското равнище.

Какво можем да направим?

От минимизиране на нашето въздействие при летене до изобщо да не летим, избирайки да живеем отговорно и пътувайки устойчиво може да помогне за намаляване на въздействието на изменението на климата. Изберете етични туроператори и помислете за другите положителни въздействия, които можете да окажете върху пътуванията си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин