Един гадател ми каза (едно, а то излезе друго) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един гадател ми каза (едно, а то излезе друго)
Един гадател ми каза (едно, а то излезе друго)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Откъс от книгата „Един гадател ми каза“ на Тициано Терцани (ИК „Колибри“). Разберете как да спечелите книгата в края на откъса!

***

Животът винаги ни дава шанс. Проблемът е да съумеем да го разпознаем, а понякога не е лесно. Моят например по всичко приличаше на проклятие. „Внимавай! През 1993 година съществува голям риск да умреш. През тази година не се качвай на самолет. Не се качвай в никакъв случай“, ми каза един гадател.

Това стана в Хонконг. Срещнах онзи възрастен китаец случайно. Тогава тези думи, естествено, ме бяха впечатлили, но не си ги сложих на сърце. Беше пролетта на 1976 г. и 1993-та все още изглеждаше далечна. Аз обаче не забравих посочената година. Тя остана в съзнанието ми като датата на една среща, на която още не си решил дали да отидеш, или не.

1977-а… 1987-а… 1990-а… 1991-ва. Шестнайсет години, особено от гледната точка на първия ден, ти се струват много, но като всички, с изключение на юношеските, и те изминаха бързо-бързо и изведнъж се озовах в края на 1992-ра. Ами сега? Дали да взема на сериозно възрастния китаец и да преустроя живота си съобразно неговото предупреждение? Или да не правя нищо и да продължа постарому, казвайки си: „По дяволите гадателите и техните бабини деветини“?

До момента бях живял в Азия без прекъсване повече от двайсет години – първо в Сингапур, после в Хонконг, Пекин, Токио, накрая в Банкок – и реших, че най-добрият начин да се справя с това „пророчество“ беше азиатският: да не му се противопоставям, а да го приема.

– Ти да не би да се хвана? – закачаха ме колегите журналисти, особено западните, все хора, свикнали да изискват ясен положителен или отрицателен отговор на всички въпроси, включително и на зле зададените като този. Не е нужно човек да вярва на прогнозата за времето, за да излезе от къщи с чадър в облачен ден. Дъждът е една възможност, чадърът – предпазна мярка.

Струваше ми се, че правя първа стъпка в непознат терен. Любопитен бях да разбера къде щяха да ме отведат следващите стъпки в тази посока. Ако не друго, щяха поне да ме принудят за кратко да водя живот, различен от обичайния.

Пророчеството беше оправдание. Истината е, че на петдесет и пет години човек има огромно желание да прибави мъничко поетичност в живота си, да погледне света през нови очи, да препрочете класическите автори, да преоткрие това, че слънцето изгрява, че на небето свети луната и че времето не представлява единствено това, което часовниците отмерват. Това бе моят шанс и не можех да го пропусна. Въпросът беше как да постъпя: да се откажа ли за една година от работата си? Да си взема дълъг отпуск или да продължа да работя независимо от това ограничение? Журналистиката като много други професии вече е подвластна на електрониката.

Как ли щяха да реагират моите началници при мисълта да имат кореспондент в Азия, който заради някаква своя приумица е решил да не се качва на самолет една година? Какво ли щяха да си помислят за човек, който през 1993 г. внезапно се превръща в журналист от началото на века, някой от тези, които са потегляли при избухването на война и често са пристигали, когато войната вече е свършила?

Възможност да го разбера получих през октомври 1992-ра. Един от двамата главни редактори на „Шпигел“ мина през Банкок и една вечер след вечеря без много увъртания му разказах историята за предсказателя от Хонконг и за намерението си да изкарам 1993 г., без да се качвам на самолет.

Прекрасни, както обикновено, тези мои далечни началници! Разбраха, че от подобна моя прищявка можеше да излезе една по-различна история, че бихме могли да предложим на читателя нещо, с което другите не разполагат.

Реакцията на „Шпигел“, естествено, свали от плещите ми един товар, но не стана причина да реша на момента. „Пророчеството“ влизаше в сила от началото на новата година и оставих решението за последния момент, за дванайсетия час на 31 декември, където и да ме свареше той. Свари ме в горите на Лаос. „Новогодишната вечеря“ се състоеше от омлет с яйца на червени мравки; нямаше шампанско за наздравицата, но с вдигната чаша прясна вода формално поех към себе си ангажимента да не се поддавам по никаква причина, на никаква цена на изкушението да летя със самолет. Щях да пътувам по света с всяко възможно возило, стига то да не беше самолет, хеликоптер, планер или делтапланер.

Решението излезе чудесно и 1993-та се оказа една от най-изключителните години, които съм преживял: тогава трябваше да умра, а всъщност се преродих. Това, което изглеждаше като проклятие, подейства като истинска благословия.

Докато се придвижвах между Азия и Европа с влак, с кораб, с кола, понякога и пеша, ритъмът на дните ми се промени коренно, разстоянията възвърнаха своето значение и преоткрих в пътуванията отколешното удоволствие от откривателството и приключението. Отведнъж, лишен от възможността да изтичам на летището, да платя с кредитна карта, да се стрелна и светкавично да достигна буквално всяка точка, бях принуден да погледна отново на света като на сложна плетеница от държави, разделени от морски ръкави за преплаване, от реки за прекосяване, от граници, за всяка от които е нужна виза; и то специална виза, на която да пише „наземен транспорт“, като че ли този вид транспорт, особено в Азия, е станал междувременно толкова необичаен, че автоматически събужда подозрения към всички онези, които упорито продължават да го използват.

***

Спечелете книгата „Един гадател ми каза“ на Тициано Терцани (ИК „Колибри“)! Споделете в коментар под статията тук с какво превозно средство най-много обичате да пътувате и защо.

Печелившият ще бъде избран чрез жребий и ще бъде обявен във фейсбук страницата на Peika.bg на 4 декември 2013 г.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Стефан Стефанов, 05.12.2013 | 07:55
Пътужам непрекъснато. Обичам да го правя. Само така чувствам свободата.Пътувам с книгите...така мога да бъда навсякъде и по всяко време.
Petia Georgiewa, 04.12.2013 | 21:48
Със самолет, защото е най-бързо и комфортно! :))) Усмивки!!!
Габи Григорян, 04.12.2013 | 20:13
Най-много обичам да пътувам с автомобил, но само ако скоростта е ниска.
Цветомир Цанков, 04.12.2013 | 19:42
С автобус! Автобусите са моето царство! Като певец пътувам много из България и автобусът ми предлага усамотението, което никъде другаде не мога да получа. Обожавам да чета книги, докато пътувам, както и да съзерцавам прекрасната ни природа - всъщност като се замисля, в последните години истинският ми досег с природата е само през стъклата на автобуса... А и - да си призная - доста често в автобуса дори спя по-качествено, отколкото в собственото си легло!
Яница Танева, 04.12.2013 | 19:15
Най-много обичам да пътувам с влак. Темпото е достатъчно бавно, че да имам възможност да разгледам голяма част от красивата българска природа. А звукът от пътуващия влак е специфичен и по някакъв начин ми напомня за по-стари времена, изпълнени с романтика :)
Yosif Kostov, 04.12.2013 | 15:01
Обичам да пътувам с колело, по този начин се проветрява това което е между ушите ми!
Татяна Трайкова, 04.12.2013 | 14:11
С влак, защото не се чувствам "вързана" за седалката!
Iliana Ilieva, 04.12.2013 | 14:10
Обожавам пътуването със самолет.... чувството на трапчинки в краката при излитане и кацане... особено при голяма турбинесия ....а още по -вълнуващо е пътуването с кораб през океана. Да усещам морския бриз докато пия чаша горещо кафе на палубата и да песента на чайки да се разнася из цялата тишина... Определено обожавам дългите и екзотични пътешествия с кораб и то защото мога да видя страшно много интересни и вълнуващи... няма как да се опише чувството когато отред на хоризонта в далечината се появи суша...
Zornitsa Panayotova, 04.12.2013 | 14:10
Обичам да пътувам с кола, защото мога да се отбия на всякъде където реша импулсивно по пътя и да видя красотата на малки, китни селца. Да видя неподозирана за мен красота в не толкова известни места, да усетя бита и атмосферата в тях, далеч от туристическите тълпи. Същевременно да не съм притисната от времето и да поостана да съзерцавам колкото ми душа иска, а после паля колата и накъдето ми видят очите. Зорница Панайотова
Darina Georgieva, 04.12.2013 | 13:59
Със самолет - за по-малко от 24 часа може да се озовеш на другия край на света и да се насладиш на 30-градусово удоволствие на плажа на Карибско море нищо, че календарът показва месец Декември...
Christina Christova Stefanova, 04.12.2013 | 13:55
Няма зачение превозното средство. Важни са движението, новите места и компанията.
Irena Sirakova, 04.12.2013 | 13:17
Обичам да пътувам с кола на къси разстояние и със самолет на дълги. И в двата случая, заради удобството.
martin, 04.12.2013 | 13:15
Най-много обичам да се премествам в пространството с книга, въображение и WWW разбира се :) Така правя и всичките си пътешествия - чета: избирам градове, пейзажи, маршрути, сезони, изложби, концерти. Избирам места в салона, самолета, кораба, хотела, ресторанта. Избирам приятелите с които ще се радваме най-много на приключението. Ако случайно пътуването се осъществи оставям всичко на случайността (без това да включва картите пътни и кредитни ) и изненадите започват да се случват. Така пътувам два пъти :)
Красимира Атанасова, 04.12.2013 | 13:14
с кола
Zlatina Vasileva, 04.12.2013 | 13:05
С кораб, обичам морето и там се чувствам в свои води)
Magdelena Ilieva, 04.12.2013 | 12:56
Със самолет, за да зяпам облаците от прозореца :)
Веселина Карамешева, 04.12.2013 | 12:41
Най-много обичам да пътувам с автомобил, защото така си независим, можеш да си определиш собствен маршрут, да спреш когато и където си поискаш. И не само това - като спреш да попиташ за пътя, винаги можеш да научиш някоя интересна история :-) Можеш да свалиш прозорците и да помиришеш местността, праз която преминаваш :-)
Веселина Карамешева, 04.12.2013 | 12:37
Най-много обичам да пътувам с автомобил! Обичам да шофирам, но позволявам и да ме возят :-) Автомобилът ти дава независимост - можеш да спреш, където си поискаш, да минеш по различен път, винаги можеш да спреш, да попиташ за птя и да научиш някоя история :-)
Кремена Михайлова, 04.12.2013 | 12:33
Самолет!
Теодора Близнакова, 04.12.2013 | 12:31
Със самолет!Стигаш най-бързо,а и обичам да гледам облаците,небето и света от високо :-)
Sis Chuu, 04.12.2013 | 12:31
С двата си крака! Защото е най-сигурно, най-евтино и съм най себе си :)
Radka Angelova, 04.12.2013 | 12:13
Превозното средство няма толкова голямо значение, важното е да имаш възможност да пътуваш, и компанията. Със самолет ще стигнеш бързо до далечни и екзотични места; с влак или автомобил можеш да опознаеш повече места по маршрута; с велосипед е интересно, здравословно и щадящо за околната среда; с кораб/лодка/катамаран е романтично...ех, пак се размечтах...
Katerina Peteva, 04.12.2013 | 12:10
С каяк/лодка между любимите ми заливи... когато си в морето изпитваш особена тръпка/чувство на свобода и чиста радост (въпреки страха ми понякога :-) )
Katerina Peteva, 04.12.2013 | 12:09
С каяк/лодка между любимите ми заливи... когато си в морето изпитваш особена тръпка/чувство на свобода и чиста радост (въпреки страха ми понякога :) ) :-)
Кремена Михайлова, 04.12.2013 | 12:01
Самолет!
Женета Даскалова, 01.12.2013 | 15:55
Обичам да пътувам с автомобил, защото така имам възможност да видя всичко по пътя си и сама да определя продължителността и маршрута.
Веселина Димова, 01.12.2013 | 15:48
Обичам да пътувам с колело, защото е здравословно и по този начин не замърсявам въздуха :)
Марина Георгиева, 01.12.2013 | 12:35
Пътуване на стоп с автомобил... нови места, нови хора, нови емоции.... всичко в едни момент!
Елена Илиева, 30.11.2013 | 20:41
Пътуване с раница. :)
Boryana Georgieva, 29.11.2013 | 10:09
Пътешествията започват в сърцето. Има дестинации, които ни пленяват магнетично и безмълвно. Предвкусваме красотата и атмосферата им и стремежът създава невидима връзка с тях. Как , кога , с какво? Това е само следствие, начин мечтата да се сбъдне.
Абонирайте се за нашия бюлетин