Последният китайски готвач - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Последният китайски готвач
Последният китайски готвач
Снимка: Gourmet Publishing

Юен Мей, велик китайски гастроном, веднъж попитал готвача си защо, след като е толкова надарен и може да създаде изумителни деликатеси дори от най-простите съставки, е предпочел да остане в тяхното сравнително скромно домакинство. Готвачът отвърнал: „Да намериш работодател, който оценява храната, не е лесно. Но да намериш такъв, който да разбира нещо от готвене, е още по-трудно. Толкова много въображение и усилено мислене са необходими за направата на всяко ястие, че може да се каже, че поднасям с храната целия си ум и сърце.“

Една история, която се върти около Китай и хубавата храна. Ние ви даваме възможност да спечелите книгата Последният китайски готвач“ (Издателство „Гурме Публишинг“). Как – научете в края на откъса.

***

Готвачът живееше в ниска, старинна на вид сграда, гледаща към тясно, обградено от дървета продълговато езеро на име Хоухай. Улицата покрай езерото беше опасана от сиви, излъскани от времето постройки. Някои бяха домове с пране, преливащо от прозорците им, и с жени отпред, седнали на табуретки. Други бяха превърнати в кафенета и барове, като последните се разпознаваха по кофите с празни бирени бутилки, оставени отвън предната вечер. Къщата на готвача бе с лице към улицата, от нея се виждаше само каменна стена с масивна червена дървена порта, белязана само с малък номер встрани. Маги почука.

От другата страна на стената долетя звукът от стъпки по чакъла, след което мъж, на ръст почти колкото нея, с изпъкнали скули и черна коса, прибрана в конска опашка, отвори портата. Можеше да е чужденец – от Южна Америка или Средиземноморието, – въпреки това по стойката му, по отпуснатата поза тя моментално видя, че е американец.

— Сам – представи се той, подавайки ръка.

— Маги.

— В кухнята съм.

Той я изчака да престъпи издигнатия трегер и пусна резето на портата. Пред тях имаше жълто-зелена керамична стена, предпазваща от духове. Маги спря, не можеше да се сдържи да не докосне релефните порцеланови въртящи се дракони.

— Това има ли нещо общо със злите духове? – попита.

— Да. Общо вярване е, че се придвижват само по права линия. Стената стои тук от дълго време. Когато преустроих къщата в ресторант, реших да я оставя с мисълта, че ми е нужна всякаква помощ от духовете. Нещо, което да прогонва злите и да привлича добрите.

— Не знам дали върши работа, но е красиво.

От другата страна на стената се простираше двор с дървета в саксии и пътеки с мозайки. Четири стаи с украсени покрити веранди гледаха към него.

— Това е старото устройство на пекинската къща. Няма много останали такива. Нагоре – подкани я той и двамата се качиха по трите стъпала, водещи до покрита тераса на стая, гледаща към портата.

— Къщата под наем ли е, или сте я купили? Сега може ли да се купуват имоти тук?

— Да, макар че нямаш дългосрочна сигурност като на Запад – нещата могат да се променят. Но тази къща принадлежи на семейството ми от 1925 г. Тогава е била доста по-голяма – с осем двора, а не с един. Когато успяхме да си я върнем преди няколко години, беше смалена до тези размери.

***

Спечелете книгата "Последният китайски готвач" на издателство "Гурме Публишинг". 

Споделете в коментар под статията тук: В коя страна бихте отишли само заради кухнята й?

Победителят ще бъде изтеглен в томбола и обявен във фейсбук страницата на Peika.bg на 22 ноември 2013 г. Късмет!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Стоянка Карамфилова, 10.12.2013 | 19:47
Italiq
Стоянка Карамфилова, 10.12.2013 | 19:46
Italq
Nina Peicheva, 21.11.2013 | 09:24
Чехия!
Янка Иванова Чанкова, 20.11.2013 | 15:13
Може би в съседна Турция заради ненадминатите им сладкиши, а и защото е по-лесно осъществимо! А за нещо по-екзотично- на експедиция в Африка.
Станка Маринова, 19.11.2013 | 20:15
Индия
Dimo Grigorov, 19.11.2013 | 15:31
Китай :)
Yulia Atanassova, 19.11.2013 | 14:16
Индонезия! Страната се простира на 5000 км по дължината на екватора, обхваща десетки хиляди острови, на които живеят християни, мюсюлмани и хиндуисти, което обуславя разнообразна кухня, наличие на множество екзотични пресни плодове, ароматни подправки и експлозия от вкусове!
Теодора Петкова, 19.11.2013 | 14:08
Турция :)
Mariela Mazneva, 19.11.2013 | 13:36
Нищо толкова екзотично - Германия :)
Красимира Панайотова, 19.11.2013 | 13:16
Италия
Proykov, 14.11.2013 | 21:41
Мароко за да опитам смесицата от арабска , берберска,мавританска кухни и най вече различните варианти на таджин.
Valentina Genova, 14.11.2013 | 14:53
Италия :)
Elitop423, 14.11.2013 | 14:16
Доста съм пътувала, видяла, опитала...Но с огромна радост и настървение към храната бих се върнала в Тайван! Едно прелестно място, което омайва с изключително много неща, но и с уникалната храна! Тя е невероятна смес от японски и китайски кулинарни достижения - невероятно вкусна, дъхава, атрактивна. Не храна, а преживяване! Никъде другаде не съм се отдавала на такова пиршество на сетивата, свързано с храна! Само който не е опитал, той не е пожелал да повтори!
Иванка Караславова, 14.11.2013 | 11:30
Мароко!
Diana Georgieva, 14.11.2013 | 11:13
В Италия
Пенка Богоева, 14.11.2013 | 01:52
В Китай, за да усетя автентичната тамошна кухня! Не бих отказала да опитам и ястията, предлагани и в останалите източноазиатски дестинации!
Катя Вълчева, 14.11.2013 | 01:30
Бих искала да отида във Франция, за да мога да се потопя в магията на френската кухня и бохемски живот, изпълнен с радост от живота!
Lili Mladenova, 13.11.2013 | 21:55
Може би навсякъде, където имам възможност бих отишла и с удоволствие бих опитала от местните специалитети.Това го правя и в България, обожавам когато имам възможност да съм в Родопите, да ям от техните манджи :-)
Kalinka Ilieva, 13.11.2013 | 20:26
замислихте ме и установих, че бих отишла почти навсякъде само заради кухнята, но винаги има и още нещо, което си струва. Може би, колкото и банално да звучи фаворити са ми-Китай и арабските държави.
ЛаМаринка Винена, 13.11.2013 | 18:22
Мечтата ми е Азербайджан, разбира се! Отдавна си мечтая да опитам тяхното лаванги (пиле, пълнено с орехи и билки), тика кабаб (агнешко, мариновано с лук, оцет и сок от нар), както и душбара, което не помня какво съдържаше.
Абонирайте се за нашия бюлетин