Екопътека Царичина и 150-годишните букови гори - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Царичина и 150-годишните букови гори
Автор: Peika.bg
Екопътека Царичина и 150-годишните букови гори

Опознайте прелестите на парк Централен Балкан по екопътека "Царичина"!

Тя носи името на едноименния резерват, разположен в северозападната част на парка. Благодарение на нея ще се потопите в 150- годишни букови гори. Докато се разхождате, ще можете да наблюдавате различни видове птици, растения и да се изумите от невероятни гледки, които се откриват към резерват Царичина.

Изходна точка за екопътеката е с. Рибарица. За четвърт час се стига до местността Нефтохима край р. Заводна, където е обособен кът за отдих. Тук е началото на екопътеката. Пътят върви успоредно с границата на резервата. Отделя се вляво, изкачва се през букова гора и достига до местността Слончето. Тя представлява слънчева поляна с място за отдих и панорамна площадка.

Екопътека Царичина и 150-годишните букови гори

От тук след около час се достига до вр. Голяма Шаля - най-високото място от маршрута на екопътеката. Там ще се насладите на широка и изумителна кръгова панорама към резерват Царичина и главното Старопланинско било. От върха маршрутът се спуска по кръгово трасе. Преминава през тревиста пътека, букова гора и не след дълго излиза на Лилова поляна, където си включва в изходния маршрут.

Дължината на екопътеката е 6 км. Времето, необходимо за изминаването ѝ, е за около 4 часа. Денивелацията е 534 м. Средна трудност на маршрута. Не се препоръчва през зимния сезон.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин