Фестивали на билките, цветята и самодивите този юни - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивали на билките, цветята и самодивите този юни

През месец юни е един от най-красивите български празници – Еньовден. Според традициите 24 юни е денят, в който излизат самодивите, вещиците, знахарките и вършат необезпокоявано своите си дела... Вярва се, че в нощта на 23 срещу 24 юни билките придобиват най-голяма лечебна сила, която губят с първите лъчи на слънцето. Затова билкарите и лечителите излизат в тъмна доба да събират билки, които после използват цяла година.


Тази година е и много богата на фестивали, посветени на билките, цветята и... самодивите на Еньовден. Ето няколко акцента от цялата страна – от Етъра до Родопите.

Самодивска сватба на феномена Каменната сватба

На скалния феномен Каменната сватба ще се вдигне самодивска сватба в навечерието на Еньовден тази година. Мястото се намира на 2 км от Кърджали, а самата сватба ще включва модерни аудиовизуални и танцови средства, както и участие на публиката. Прочетете подробности за Самодивската сватба в Кърджали, която ще е тържественото откриване на тазгодишния международен фестивал на изкуствата "Перперикон".

Кърджали - 22 юни, 21:30 часа

Еньовден в Етъра

Традиционно Еньовден в Етъра се отбелязва така, че да не забравим старите традиции. Билкови продукти, ателиета, демонстрации на практики от народната медицина. Подходящо е и за деца. Научете повече за Еньовден в Етъра.

Етъра - 23 юни, 11 часа

Фестивал на билките в село Младен

На най-дългия ден в годината над язовира в село Младен ще се проведе първия Фестивал на билките. Красива природа, билкови продукти, биопроизводители, обучения как се берат и съхраняват билки, фолклорна програма – фестивалът си има всичко, необходимо за Еньовден. Научете повече за Фестивала на билките в Младен.

с. Младен - 22 юни, 10 часа

Седмица на занаятите

В Етнографския музей в Пловдив цяла седмица ще бъде посветена на занаятите, като посетителите на музея ще могат да се включат в т.нар. майсторилници в двора му. Специално внимание ще бъде обърнато на отбелязването на Еньовден според традицията. Научете повече за Седмицата на занаятите.

Пловдив – 24-20 юни

Фестивал на дивите цветя в Родопите 

Родопите ще разкрият една от тайните си – магията на своите поляни, обсипани с дъхави билки и редки цветя – по време на първия Фестивал на дивите цветя в Родопите. Орфей - прочутият певец на планината, е лекувал не само със своята музика, но и със силата на лечебните растения. Десетки събития в рамките на фестивала ще ви запознаят с билките дивите цветя. Вижте пълната програма на Фестивала на дивите цветя. 

Смолян и околните села, 21-30 юни

Фестивал за Еньовден в село Делчево

За поредна година в живописното село Делчево ще има фестивал, посветен на тайнствата и традициите на Еньовден. Ще се изпълнят ритуали като мълчана вода и виене на еньовски венци. Прочетете подробности за Фестивала за Еньовден в село Делчево.

22-23 юни, Делчево

Еньовден в село Факия

Ежегодно в село Факия се отбелязва празника Еньовден. Жителите изпълняват обичая "Еньова буря"."Еньова буля" трябва да е малко момиченце, последно на родителите си, което е специално облечено и забулено с червено було, накитено като булка, но препасано с мъжки пояс.

Придружена от цяло моминско шествие, Еньовата буля обикаляла цялото село, нивите и лозята. Прочетете повече за Еньовден в село Факия.

24 юни, Факия

Национален еньовденски събор на българския фолклор и традиционните ястия

В местността „Мечи кладенец" – почивна база село Пряпорец, община Стара Загора ще се проведе трето издание на Национален Еньовденски събор на българския фолклор и на българските традиционни ястия.

Целта на  събора е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия – непресъхващ извор на нашата култура. Прочетете още за Национален еньовденски събор на българския фолклор и традиционните ястия

22 юни, 10 часа, Пряпорец

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин