Фото сряда: Всички нюанси на синьото в Шефшауен - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Всички нюанси на синьото в Шефшауен
Автор: Peika.bg

Разходете се из най-синия град в Мароко от изгрев до залез, за да уловите всички нюанси на синьото

Шефшауен (Chefchaouen) или само Шауен, както често го наричат тук, ще ви покани да се включите в ежедневието на малките марокански градчета. Тук е направо задължително да забравите, че сте турист. Не следвайте маршрути, а се разходете безцелно по улиците на медината (старата част на града), докато очите ви се наситят на синьото и всичките му нюанси, в които са боядисани сградите и оградите. Смята се, че боядисването на къщите в синьо е традиция, останала от евреите, които са живеели тук, след като са изгонени от Испания през Средновековието. Благодарение на тази традиция, докато идвате по пътя към Шефшауен, много лесно ще разберете, че сте близо по синьото петно, което се вижда отдалеч.

Шефшауен е закътан между два планински върха, откъдето идва и името му, означаващо „Поглед към рогата“ (върховете са оприличени от местните на кози рога).

Заслужава си да станете рано и да се разходите в медината веднага след изгрев, когато градът още бавно се събужда. По повечето улички могат да се разминат двама души или един човек и едно натоварено магаре. Сутринта срещите са по-редки и можете да се насладите на тишината. Над главите ви се веят или пазещи сянка клонки от лози, или платнени шатри, или пък сводовете, които свързват високите къщи. Собствениците на магазини и сергийки метат и мият своята част от улицата, където малко по-късно ще се появят шарени кърпи, багрила, сувенири и глинени съдове – всички от шарени по-шарени на фона на сините стени. Започва да мирише на прясно изпечен хляб на пещ.

Когато слънцето напече и жегата започне да става непоносима, спрете за вода на някоя от обществените чешми, украсени с орнаменти... пак в синьо, естествено. Сега е моментът да отидете до извора Рас ел Маа и близкия поток, където ще видите как жените перат на камъни под течащата вода. Тук има и действащи мелници, задвижвани с вода. Разхладете се в някое от симпатичните кафенета с чаша ментов чай, който ще ви сервират навсякъде.

От Рас ел Маа можете да слезете в новата част на града, където понеделник и четвъртък са пазарни дни. Можете да продължите и нагоре към планината. Популярна еднодневна екскурзия от Шефшауен е до Божия мост (попитайте за Bridge of God), който се намира на около половин час път с кола от града. Мостът се издига на 25 м над река Уед Фарда и е естествена скална свръзка между двата бряга, която се използва от местните хора и от туристите. В близост до него има вирче с чиста вода, в която можете да се изкъпете и да потърсите прохлада.

Полезна информация: Тук понякога туристите са малко повече от необходимото, особено около Великден или Коледа, когато улиците са пълни с испанци в отпуска. Шефшауен се намира на около 100 км от пристанищния град Танжер и е много лесно достъпен с кола под наем или с автобус. В града има и над 200 хотела, където можете да отседнете.

Вече ви се ходи в Мароко? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мароко! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин