Гренобъл: Уют в подножието на Алпите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гренобъл: Уют в подножието на Алпите
Автор: Виктория Трифонова

Разходка из града, в който „всяка улица завършва с планина“

Франция е една от най-посещаваните туристически дестинации. Средно 70 милиона души избират за своята почивка страната на безчетния брой сирена и чудните вина. Но докато Париж и Лазурният бряг са магнит за туристи, по-малките градове често оставам в сянка. Такъв например е Гренобъл, който се намира в Югоизточна Франция, в подножието на Алпите (заради което и често го наричат Столица на Алпите).

Градът може да не е много голям, но тук се помещават няколко университета, заради което има много млади хора и нощен живот.

Местните хора са извести със своето гостоприемство и ведрост. По странен начин посещението в Гренобъл напомня на посещението на хижа високо в планината. Човек има усещането, че много от хората се познават, всички носят планината в сърцето и усмивките на лицето си, а снежните върхове са видими от всеки край на града.

За любителите на зимните спортове и на планинарството, Гренобъл не е непознато име. Неслучайно Стендал е описал родния си град като място, където всяка улица завършва с планина. Тук са се провели 10-те Зимни олимпийски Игри през 1968 г. Така че ако имате желание да покарате ски сред Френските Алпи, това е идеалното място. Лятото е също добро време за посещение. В околностите има скали за катерене и големи голф игрища. На какъвто и спорт да сте любител, Гренобъл има какво да ви предложи.

Една от най-посещаваните забележителности на града е Бастилията, която се намира на върха на хълм. Бастилията е крепост, построена през 19-и век, за да предпазва града от неприятелски атаки. До там можете да стигнете с кабинков лифт или пеш. Лифтът в Гренобъл е един от първите в света, заедно с този в Рио де Жанейро. Но който и начин да изберете, гледката от върха ще ви смае. Ако имате желание, можете да продължите да вървите нагоре, откъдето се открива приказна гледка към Мон Блан.

Докато сте в Гренобъл, не пропускайте да посетите и Музея Стендал, Музея на Гренобъл и Музея на изящните изкуства, където са изложени творби на Пикасо.

Задължително е да опитате местния билков ликьор Шартрьоз. За хората от Гренобъл, Шартрьоз е това, което е за троянци сливовата ракия.

А ако случайно по време на престоя си почувствате силна носталгия към родния край, винаги може да отидете в българския ресторант „Чучура“ и да си поръчате една шкембе чорба или пълнени чушки. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин