Харесвате Саграда Фамилия? Ще обикнете шедьовъра на Гауди- Каса Висенс - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Харесвате Саграда Фамилия? Ще обикнете шедьовъра на Гауди- Каса Висенс
Автор: Peika.bg
Харесвате Саграда Фамилия? Ще обикнете шедьовъра на Гауди- Каса Висенс
Снимка: Unsplash

Обожавани както от местните жители, така и от милиони любопитни посетители годишно, забележителните модернистични паметници на Барселона са също толкова ключови за града, колкото и изкусителните чудеса на каталунската гастрономия.

От фантастичната La Pedrera до неземната Casa Batlló, много от тях са дело на прочутия каталунски архитект Антонио Гауди (1852–1926), чието несравнимо наследство е сложно преплетено с идентичността на съвременна Барселона.

С толкова много предложения, може да е трудно да решите откъде да започнете, особено ако сте притиснати от времето или пътувате с ограничен бюджет. Много пътешественици се отправят към световноизвестната базилика на Гауди, Саграда Фамилия, която все още се строи повече от 140 години след началото на строителните работи. Не може да се отрече вдъхващата страхопочитание красота на този колосален, жив паметник - но има много повече в разнообразното наследство на Гауди. Докато главните творения на архитекта са разпръснати около елегантния L’Eixample, работата му може да бъде открита и в по-тихите северни части на града.

Харесвате Саграда Фамилия? Ще обикнете шедьовъра на Гауди- Каса Висенс
Снимка: Unsplash

Вероятно сте чували за Саграда Фамилия...

Започната за първи път през 1882 г., Саграда Фамилия е както върхът в кариерата на Гауди, така и най-великият храм на модернизма в Барселона. Извисяваща се над мрежестите улици северно от Dreta de L’Eixample, монументалната, защитена от ЮНЕСКО базилика е празник от извисяващи се кули, сложно изваяни фасади, блестящи витражи, подобни на гора колони и вдъхновени от природата форми. В крайна сметка ще се издигне до 172,5 м и ще има 18 кули, като завършването се очаква около 2032 г. – точно навреме за 150-ата си годишнина.

Когато Гауди е смъртоносно ранен от трамвай през 1926 г., само малка част от сградата е завършена, включително грандиозно изваяната фасада на Рождество Христово (Façana del Naixement) и неоготическата крипта (където е погребан геният). Мисията на Гауди се изпълнява вярно оттогава, базирайки се, където е възможно, на първоначалните му планове и модели (въпреки че много от тях са загубени по време на Испанската гражданска война).

Има причина Саграда Фамилия да е най-посещаваният паметник в Испания, привличайки 3,4 милиона посетители през 2022 г. (и рекордните 4,5 милиона в годините преди пандемията от COVID-19). Гауди му посвещава 43 години от живота си и определено трябва да го видите в даден момент. Но ако желаете да заобиколите тълпите и минималната цена от 30 евро или просто искате да научите всичко за това къде е започнало творчеството на Гауди, отидете до северния квартал Грасия за по-малко посещаван шедьовър, който беше отворен за посетители преди няколко години.

Каса Висенс предлага перфектното изживяване на Гауди

Харесвате Саграда Фамилия? Ще обикнете шедьовъра на Гауди- Каса Висенс
Снимка: Unsplash

Разхождайки се по непретенциозния Carrer de les Carolines на Грасия, е невъзможно да пропуснете любопитното имение с кули с ръждивочервени стени, назъбени балкони и ивици жълти плочки. Това е Каса Висенс, включена в списъка на ЮНЕСКО, първата независима поръчка на Антонио Гауди - луксозна лятна къща, построена между 1883 и 1885 г. за богатия търговец и борсов брокер Мануел Висенс и Монтанер, в тогавашната освежаващо зелена, слабо населена зона.

Необходим е пионерски тригодишен проект за реставрация, за да се превърне Каса Висенс в посещаем паметник, ръководен от уважаваните съвременни архитекти Хосе Антонио Мартинес Лапеня, Елиас Торес и Давид Гарсия. Къщата най-накрая беше отворена за обществеността през 2017 г. и все още остава по-малко известното бижу по иначе натъпканата пътека на Гауди в Барселона. През 2022 г. има 126 632 посетители. 

Гауди е само на 30 години, когато проектът стартира. Току-що завършил училището по архитектура, той използва традиционни местни материали и техники по изключително новаторски начини, за да създаде едно от най-ранните чудеса на движението за модернизъм в Каталуния. От шумолящите градини, пълни с палми, до баните, покрити с плочки, цялото място е бунт от цветове, който съчетава елементи от мавритански, неокласически и различни архитектурни стилове, вдъхновени от Азия. Стъпвайки в приземния етаж sala de fumadors (стая за пушачи), например, Алхамбра в Андалусия мигновено изниква в съзнанието ви благодарение на сложните мукарни ниши в синьо и злато.

Както винаги в творчеството на Гауди, природата е постоянен източник на вдъхновение. Отличителната облицовка от невен отразява цветя, които вече растат тук през 1880 г.; сложните железни порти имат формата на местни палми; и всяка стая е проектирана така, че да пренесе буйните градини в самата къща, с листни мотиви, вариращи от въртящи се лози до синьо обагрени пасифлори.

След като разгледате голямата трапезария на приземния етаж (все още с оригиналните си дървени мебели, проектирани от Гауди) и покритата веранда (освежена от звънтящ фонтан), ще бъдете отведени до три богато украсени семейни спални и огряна от слънце тераса. На най-горното ниво можете да разгледате интригуващи модели на къщата и колекция от писма на Гауди, преди да излезете на криволичещия покрив.

Много елементи, които се появяват тук, се превърнали в ключови характеристики за по-известните, по-късни творения на архитекта, като безкрайните мотиви от растителния свят, каталонските сводове в сутерена и проходимата тераса на покрива с нейните ъглови кули. 

Важно е, че Гауди е проектирал само половината от сградата, която ще видите днес. Източната част на къщата е дело на каталонския архитект Joan Baptista Serra de Martínez, който през 1925 г. разширява имота на мястото на сега изгубен манастир; ако се вгледате внимателно, ще забележите фини разлики във външните плочки. По време на скорошната реставрация, наградено съвременно стълбище, боядисано изцяло в бяло, било интегрирано в тази по-нова част от 20-ти век.

След като се наситите на самата Каса Висенс, се разходете из оживената Грасия, известна със своите подобни на село площади, оживени барове, стилни бутици и прекрасния Mercat de la Llibertat (друга модернистична красота, от Francesc Berenguer i Mestres). 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин