Идеи за отбивки от магистрала Тракия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за отбивки от магистрала Тракия
Автор: Таня Стоилкова
Идеи за отбивки от магистрала Тракия
Снимка: Булфото

Опознай родината, за да я обикнеш. И още безброй цитати, които едва ли ще поберем в една статия, и които обобщават колко хубаво и полезно е да пътуваш.

Ако сте решили да поемете на път по магистрала “Тракия” и не целите рекорд за най-бързо взимане на това атрактивно пътно съоръжение, може да опознаете редица места, които иначе бихте подминали. Няколко отклонения от скучната магистрала ще ви отведат до интересни градове, забележителности и природни красоти. Събрали сме няколко идеи, с които да разнообразите и обогатите пътуването си. Последвайте линковете за подробности и упътване.

Лозенски манастир

Още от момента, в който напуснете столицата, има къде да се отбиете за приятна разходка. Едно такова място е Лозенският манастир “Свети Спас”. Последвайте табелата за село Лозен.

Отбивка: 5 км (плюс малко черен път до самия манастир)

Елин Пелин

Съвсем близо до София, около град Елин Пелин може да се потопите в атмосферата на шопските села, да посетите къщата на Елин Пелин в Байлово, да си направите пикник на язовир Огняново. Ако пътувате заедно с колелата си, това е най-подходящата спирка за вас.

Отбивка: 10 км

Траянови врата

Тунелът "Траянови врата" обикновено служи за ориентир на какво разстояние сме от столицата. Но Траянови врата не е само тунел - тук има и древна крепост, и проход с богата история. Тук са се водили битки, живели са траки, а днес останките от крепостта ви очакват за разходка.

Отбивка: 15 км (има кафява табела)

Пазарджик

Сигурно много пъти сте спирали на бензиностанциите по магистралата около Пазарджик, но мислили сте някога да се отбиете в самия град? В Пазарджик може да си направите разходка на парк-остров Свобода и намиращата се там зоологическа градина, да видите най-дългата пейка в света, кандидатствала за рекордите на Гинес, и лобното място на Алеко Константинов.

Отбивка: 6 км

Пловдив

Пловдив е една чудесна спирка, където има много какво да видите и правите. Старият град ще ви потопи в уникална атмосфера, а може и да се отбиете в околностите на града. Приготвили сме ви и няколко чудесни идеи за разходка около Пловдив.  

Отбивка: 2 км

Стара Загора

Няма как да подминете Града на липите. Ако досега сте правили тази грешка, то следващия път я поправете. Вижте неолитните жилища, Балабановата къща и още много исторически и културни паметници. Може да посетите и Старозагорски минерални бани, които са на около двадесетина километра от магистралата.

Отбивка: 8 км

Кабиле

В близост до Ямбол може да посетите резервата Кабиле, където навремето е съществувал древен град. Намира се на няколкостотин метра от самата магистрала, отбивката е отбелязана с табела, след отбивката за Ямбол/ Сливен (ако се движите в посока София - Бургас).

Отбивка: 1 км

Сливен

Сливен е друго място покрай което често “профучаваме”, без да се замислим какво има там. Ние обаче имаме идея какво да правите в Сливен, ако решите да се отклоните с 20 км, за да отскочите до града. Даже 10 идеи.

Отбивка: 20 км

Ако и вие имате идея за интересни отбивки и места около магистрала Тракия, споделете в коментар под статията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Kartofka Kartofkova, 05.09.2013 | 16:07
а в Пазарджик да си хапнете и геврек :)
Абонирайте се за нашия бюлетин