Интересни факти за Албания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Албания
Автор: Елена Исаева

Албания е може би една от най-пренебрегваните европейски държави, но тя опрделено не е за подценяване, защото има много какво да предложи на своите туристи. Дълго време тя е била сякаш изолирана за света, но това се променя в последните години и определено е държава, която заслужава да се посети, макар и само един път.

Ето и някои интересни факти за нея, които може би не знаете или сте позабравили:

Интересни факти за Албания
Снимка: pixabay.com

1.Името на държавата се превежда кто земя на орлите и за това имат на националното си знаме това величествено животно.

2.Оказва се, че повече албанци живеят извън страната си, от тези в нея. Това е наистина един световен феномен.

3.Най-големият град в Албания и столица е Тирана. Името ѝ идва от думата за млечни продукти, защото в миналото те са били много известни именно с производството на различни млечни продукти.

4.Тирана е една от най-зелените столици в Европа, с най-много паркове и растителност и не страда от презастрояване като голяма част от други европейски столици и градове.

Интересни факти за Албания
Снимка: pixabay.com

5.Почти целият център на града е проект на италианци от 1930 г.

6.Албания има излаз на Адриатическо море и плажна ивица почти колкото нашата и за това в последните години активно се работи в това да превърнат страната в предпочитана морска дестинация с красиви курорти и плажове.

7.Около 70 процента от територията на страната е заета от планини, които са познати като „Албански Алпи“.

8.Красивото и живописно Преспанско езеро е едно от най-интересните и приказни места, които може да посетите в Албания. То се дели между цели три държави – Албания, Северна Македония и Гърция.

9.Албания е мюсюлманска държава, като около 60 % от населението изповядва тази религия.

10.Албания е сравнително богата страна на нефт и природен газ, но находищата ѝ са слабо развити.

11.Твърди се, че Майка Тереза е родена в Скопие, но пък има албански корени.

12. Най-големият запазен амфитеатър на Балканския полуостров се намира именно в Албания, в град Дурас.

13.Въпреки добре развиващият се туризъм през последните няколко години в Албания има само едно летище, което се намира близо до столицата Тирана и носи името „Майка Тереза“.

Интересни факти за Албания
Снимка: pixabay.com

14.Албанските плажове или Албанската ривиера е наистина прекрасно място, с чиста вода, девствени плажове, все още непокътнати от бетонирането, а и се оказва доста евтини спрямо други курорти в Европа.

Определено Албания е много интересна страна, която тепърва ще се развива в сферата на туризма. Ето един много важен съвет, ако планирате екскурзия до там – уверете се, че има подходящи начини за пътуване из страната, проверете за коли под наем, влакове и автобуси с удобни връзки, тъй като както вече споменах в страната има само едно летище, което донякъде усложнява придвижването на туристите. Ако искате обаче качествено да разгледате Албания и да се насладите на пълната ѝ красота, то тогава ви препоръчвам да вземете кола под наем от летището и да обиколите страната. Така определено ще добиете по-голяма представа за нея. Когато правите това, не забравяйте да четете всички условия за наемането на автомобил, за да не останете неприятно изненадани.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин