Интересни и малко известни факти за Тибет - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни и малко известни факти за Тибет
Автор: Елена Исаева

Тибет не е точно държава, както много хора погрешно смятат, ами е географска област в Централна Азия, която е разположена на самото Тибетско плато. В различни периоди от историята Тибет е бил независима държава, част от Монголската империя или васална област на Китай. От 1950 г. е присъединена към КНР заедно с още няколко провинции. Традиционните граници на Тибет обхващат историческите области У Цанг, Кам и Амдо, а Тибетският автономен регион.

Ето някои интересни факти за Тибет, които могат да ви накарат да стегнете куфарите и да отпътувате за това приказно и мистично място.

Интересни и малко известни факти за Тибет
Снимка: pixabay.com

1.Икономически Тибет се явява административен район на Китай, който от дълги години се бори за своята независимост и това не е случайно.

2.Тибет е отделна, особена страна с уникална източна култура и религия, която в продължение на стотици години е била затворена за чужденци и представители на други религии.

3.Тибет е люлката на будизма. Има над две хиляди будистки храма, повечето от които са затворени за обществеността.

Интересни и малко известни факти за Тибет
Снимка: pixabay.com

4.В Лхаса, столицата на Тибет, се намира един от най-големите дворци в света - двореца Потала, който е висок 13 етажа. Погледнат отстрани изглежда, че е изсечен в самата скала, върху която е построен. Този дворец е духовния център на тибетските монаси.

5.Природата на Тибет е още едно съкровище, което привлича туристи и поклонници. На първо място има цяла система от "мистични" езера, които според тибетците притежават лечебни свойства.

6.Манасаровар е езерото с водата на живота, а Ракшас е Мъртвото езеро или езерото на дявола. Интересен факт, че над езерото Ракшас винаги духа силен вятър, а над езерото Манасаровар никога не духа вятър.

7.Въпреки цялото това великолепие Тибет е известен и с друго. До 20 век Тибет е бил робовладелческа страна с доста кръвожадни нрави по отношение на робите.

8.Тибет е разположен в една от най-високите планински вериги – Хималаите. Неслучайно е наричан „Покрива на света“.

9.Климатът в Тибет е изключително суров. Средните температури през юли са 14 °C, а през януари са -4 °C. Средното количество на валежите силно се различава в различните части на Тибет.

10.От територията на Тибет извират много големи реки и тъй като преминават през териториите, населявани от други народи, те са ни известни с техните названия, а не с тибетските си имена. Това са Брахмапутра (Ярлунг Цангпо), Хуанхъ (Мачу), Яндзъ (Дручу), Инд (Сенге Кхабаб) и Меконг (Зачу).

11.Населението на Тибет наброява около 6 милиона тибетци и 7,5 милиона китайци.

12.Езикът, който говорят е тибетски, принадлежащ към тибетско-бирманската езикова група.

13.В наши дни територията на окупирания Тибет влиза в състава на КНР, но в Дхарамсала (Индия) се намира тибетското правителство в изгнание, чийто глава е 14-ият Далай Лама. През 2002 г. той се отказва от задълженията си на глава на правителството и сега тибетското правителство в изгнание се води от премиер-министъра Самдонг Ринпоче.

14.Тибет има собствено знаме, което обаче е забранено в Китайската Народна Република.

Интересни и малко известни факти за Тибет
Снимка: pixabay.com

Определено Тибет е мистично място, което крие много от тайните на будизма. Не случайно е толкова притегателно място, а да не забравяме и природната му красота, която е просто несрванима. Определено си заслужава да се впуснете в това духовно пътешествие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин