Интересни събития през почивните дни (19-22 септември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития през почивните дни (19-22 септември)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Мария Ангелова
Интересни събития през почивните дни (19-22 септември)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няколко идеи за интересни фестивали и събития в България през почивните дни около 22 септември, заради които си струва да попътувате. (Вижте и любимите ни събития за деца). Ако не откриете своето събитие, разгледайте категорията ни Уикенд с хиляди идеи за пътуване из всички кътчета на България. Или се включете в предизвикателството 50 места, които да обиколите в България през 2015 г.

 

Рут Колева с концерт на плажа на Марица - част от One Architecture Week

18-27 септември, Пловдив

На 18 септември в Пловдив, феновете на Рут Колева ще могат да я слушат безплатно на брега на река Марица. Преди нея на кръглата сцена до реката ще се качат и талантливите момчета от алтърнатив/инди рок бандата Bears and Hunters. Събитието е част от One Architecture Week - е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив. One Architecture Week е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Вижте акценти от програмата на One Architecture Week.

*

Sounds of the Ages - фестивал 

18-20 септември, Пловдив

На петото издание на фестивала ще свирят няколко световни групи. Opeth са първата световна група, която направи специална преработка на логото си на кирилица. Историческият концерт на Opeth е на 19 септември в Античния театър в Пловдив. На 18 свирят Apocalyptica, а на 20-и - Macaco. Повече за фестивала.

*

Park(ing) day

18 септември, София

Ако този петък, 18 септември, обичайното ви място за паркиране е заето от хора, учещи се да танцуват, готвещи, играещи джаги, работещи или просто релаксиращи, не се учудвайте. PARK(ing) Day отново е в София и за пета година ще преосмисли ролята на паркингите в града като временни публични пространства за изява. Научете повече за Park(ing) day.

*

XCo Adventure Cup

19-22 септември, България

Още по-силни емоции, по-големи предизвикателства, още повече приключения и… две трасета. За първа година състезателите ще имат възможността да изберат между различни по дължина маршрути – 100 км и 200 км. Състезанието ще се проведе на Северното ни Черноморие от 19 до 22 септември, като точната локация, по стар обичай, ще бъде обявена в последния момент. Повече за XCo Adventure Cup.

*

BoomArt Color Factory - работилнички за деца

18-20 септември, Пловдив 

На 18, 19 и 20-и септември ви очаква уикенда на цветните работилнички с интересни гост автори, специално организирани игри за малчуганите и много изненади по време на неповторимия фестивал Капана Фест. Вход свободен. Вижте повече за програмата на детските работилнички в BoomArt Color Factory.

*

Вечер на изкуствата на хижа Козя стена

19 септември, Централен Балкан

Сред тишината на Балкана срещнете се с хора, които искат да ви разкажат за своята страст и предизвикайте твореца в себе си, като се включите в някоя от работилниците във Вечерта на изкуствата на хижа Козя стена. Ще има работилница по творческо писане с Мариан Желев и Атанас Куцев, работилница за рисуване върху дърво с Цветомир Илиев, работилница по фризьорство на открито с Елена Узунова и работилница за шоколадови бонбони с Таня Ангелова. Повече за събитието тук.

*

Български фестивал на сливата

19-21 септември, Троян

Повече от 80 години в Троян се провежда Фестивал на сливата - в чест на реколтата и на прочутата троянска сливова. Следете програмата на Фестивал на сливата в Троян. 

Фестивал на хвърчилата

19-20 септември, Шабла

Освен десетки пъстри хвърчила, на този фестивал ще има арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички, за сътворяване на птици от естествени материали, за демонстрация на техники за декорация и рисуване. Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване. Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии до Тузлата и Тюленово. Не на последно място – в три времеви блока на импровизираната сцена ще вървят различни танцови, музикални и театрални прояви, съпътствани с викторини на тема морето, природата и фестивала. Повече за Фестивал на хвърчилата - Шабла.

*

Vino Orenda Wine Shop на 3 години

14-19 септември, София

На 17.09 (четвъртък): от 17:30 до 20:00 ч. Vino Orenda Wine Shop на 3 години! Очакваме всички почитатели на българското вино да отпразнуваме заедно третия рожден ден на Vino Orenda Wine Shop- единственият магазин само за Българско вино. В деня на София, празника на Вяра, Надежда и Любов ще почерпим с чаша вино от уникален Български сорт. Цялата празнична седмица /14-19.09/ ще е посветена на българските винени сортове. Още от програмата на Вино Оренда през септември. 

*

215 години от рождението на Колю Фичето - с 3D мапинг

17-18 септември, Дряново

На 18 септември от 18.30 ч., в парка до Моста на Колю Фичето ще се проведе музикално-артистична програма „Потомци на Първомайстора“. Кулминация на тазгодишното честване ще бъде светлинното 3D мапинг шоу, при каменния мост на Колю Фичето. Зрелищната интерактивна прожекция ще представи живота и творчеството на гениалния български строител и ще покаже неговия възрожденски обект през една модерна, характерна за нашето съвремие перспектива. Светлинното представление ще започне в 20.00 ч., а след финала, мостът ще остане с постоянно вечерно осветление, за да радва всички жители и гости на Дряново и да напомня за славата на своя създател. Още за празненствата по случай 215 години от рождението на Колю Фичето.

*

Джаз фестивал Хасково

21-27 септември, Хасково

Фестивал с дългогодишни традиции, който превръща Хасково в град на джаза за няколко дни. Вход Свободен. Вижте програмата на Хасково Джаз фест 2015.

*

Национални есенни изложби - Ан пасан

1-30 септември, Пловдив

С Национални есенни изложби се поставя началото на Есенния салон на изкуствата в Пловдив. Тази година темата е "Ан пасан", а откриването е в Балабановата къща в Стария Пловдив. Научете повече за Национални есенни изложби - Ан пасан.

*

Фестивал на кешкека и народните умения

21-22 септември, Пещера

Легендата за митичното ястие „кешкек”, предавана от векове, дава името „Фестивал на кешкека и народните умения” с идеята за популяризиране на местните традиции. Вижте програмата на фестивала на кешкека.

*

MOVE Week - Европейската седмица на физическата активност и спорт

14-20 септември, специално издание за училищата от 21 до 27 септември

Тази година основните събития ще са свързани с активности в градската среда. Целта е да се оборят две от основните "извинения" на хората да не са достатъчно физическа активни - "нямам време" и "нямам пари". Планирани са над 700 събития, свързани с утвърдени, алтернативни и нови физически активности като slackline, зумба, туристически походи, танци, йога, паневритмия, колоездене, бягане, различни видове физически активности. Европейската седмица на спорта ще бъде промотирана с традиционния FlashMOVE - европейски флашмоб, който ще се състои на 13 септември едновременно в 38 европейски държави. В България ще се включат различни градове. Повече за MOVE Week - Европейската седмица на физическата активност и спорт.

*

Фестивал на пясъчните фигури

до 30 септември, Бургас 

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. През 2015 г. темата е "На сафари с фотоапарат". Повече информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

***

В ЧУЖБИНА

Октоберфест

19 септември - 4 октомври, Мюнхен

Изпийте своя дял от милионите литри бира, които се консумират ежегодно по време на най-прочутия бирен фестивал в света - мюнхенския Октоберфест. Повече за Октоберфест.

*

Вижте всички събития по дата, градове и интереси

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин