Интересни събития този уикенд (01 - 03 ноември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (01 - 03 ноември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (01 - 03 ноември)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Спектакъла „Сред дивата природа“

от 1 ноември до 2 ноември

Любителите на театралното изкуство ще могат да се насладят на новата забавна постановка „Сред дивата природа“ в най-новото театрално пространство в София – Théatro.

Премиерата на спектакъла ще бъде на 1 ноември в 20:00 ч. на ул. „Върбица“ 12. „Сред дивата природа“ е продължение на хитовото представление „Секси пране“, изиграно над 60 пъти пред повече от 15 хил. души из цялата страна. Автор на двете повдигащи настроението постановки е Мишел Римл.

В забавното продължение театралните фенове ще видят Хенри (Димитър Бакалов) и Алис (Албена Колева), които този път отиват на къмпинг. Неясното бъдеще пред тях и икономическите перипетии, пред които се изправят, дават съвсем нов смисъл на израза „да се приземим“. Двамата изследват взаимоотношенията си сред спокойствието и великолепието на дивата природа. За капак на тях им се налага да се борят и с непредвидени предизвикателства като разпадащи се палатки и промъкнали се неканени гости. След като тези проблеми биват разрешени, публиката ще се просълзи от смях, когато види кулинарните умения на Хенри, приложени на открито. Ако двамата преживеят този уикенд, може би ще открият и начин да преминат през истинската криза на средната възраст. Актьорската игра ще бъде подкрепена и от талантливата Ана Пападопулу в ролята на сестрата на Алис.

Повече информация тук.

*

Sofia Game Night: Повече от игри, повече от забавление

на 2 ноември

Sofia Game Night се завръща на 2 ноември с второ издание и още по-богата програма, която ще включи над 40 събития на 30 локации в цяла София. Важен акцент в Sofia Game Night тази година са събията за деца. С нас 10 събития детската програма включа ще предизвика малчугани, младежи и техните семейства да се впуснат в света на игрите.

Кой не би желал да си си направи собствена видеоигра, да нарисува своя любим герои или да си поиграе с роботи? Какви са ползите от електронните спортове или как можем да преоткрием музея чрез игра? Тези и много други забавления очакват посетителите на Софийската нощ на игрите.

През тази година за първи път в програмата се включват РобоКидс, който ще покажат на по-малките дизайнери, колко е забавно да направиш собствена игра. Dechica.com са ни обещали съботен следобед пълен с образователни интерактивни игри, добавена реалност и занимавки от хартия.

Повече информация тук.

*

FUNsaturDAY - мечтаната детска събота

от 28 септември до 14 декември

Funday Превръща съботния ден в едно незабравимо приключение за всяко дете.

Програмата осигурява на децата 5 часа в англоезична среда, изпълнени с различни занимания по забавен английски език, разнообразни изкуства и нетрадиционни спортове.

Преподавателите използват мултимедия и най-модерна интерактивна методика на обучение, която има за цел да развие способността на децата да общуват свободно на английски език. Чрез динамични игри, забавни упражнения, работа по проекти и учене чрез преживяване, те усвояват нови знания и свикват да използват английския език с лекота!

Всеки час се води от различен преподавател, професионалист в областта си. Тази динамика поддържа интереса на децата през целия ден.

За повече информация вижте тук.

*

Изложбата "София утре"

от 8 октомври до 30 ноември

Изложбата “София утре” в софийското Ларго представя дългосрочната стратегия за развитие на Столична община

Изложбата ще бъде открита на 8 октомври и ще покаже резултатите от работата по Визия за София - какво знаем за града днес и как искаме да го развиваме утре.

От 8 октомври до 30 ноември в Софийското ларго ще бъде представена мащабната изложба “София утре”, която ще покаже резултати от двугодишната работа по създаването на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София. Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните изследвания, изводите, целите за бъдещето и начините, по които те могат да бъдат постигнати. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

“В последните две години Визия за София изследва, анализира и дискутира града като система от взаимовръзки между икономика, околна и градска среда, транспорт, идентичност и култура, управление и хора. Изложбата “София утре” ще покаже както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре.”, споделя Владия Михайлова.

Повече информация тук.

Проект "Заедно различни"

от 23 октомври до 7 ноември

Уважаваният художник Димитър Чолаков е поканил в Галерия Сезони 11 художника от едно поколение, обединени от интензивността на емоциите, драматизма и театралността на творчеството им, въпреки различния им житейски и творчески път. „Живописта на Димитър Чолаков е автономна и независима, подчинена единствено на пластичния закон- разбран и тълкуван от неговата неповторимост“ казва акад. Светлин Русев за него.

За реализирането на проекта си Димитър Чолаков събира приятелите си творци Владимир Пенев, Валери Чакалов, Десислава Минчева, Димитър Рашков, Димитър Грозданов, Ивайло Мирчев, Йордан Калчев, Кирил Матеев, Мария Кремонези, Николай Янакиев и Свилен Блажев.Повече за изложбата и концепцията, която се крие зад проекта разказва проф. Димитър Чолаков: 

Преди петдесет години ако някой ми беше казал, че 2019г. ще организираме тази изложба, сигурно не бих го приел сериозно. Но точно преди половин век съдбата ме събра с голяма част от авторите представени в изложбата.

Приеха ни в Художествената гимназия в София и бяхме безкрайно щастливи и изпълнени с мечти. Бяхме почти деца, а вече се виждахме извести художници. Работехме много, рисувахме почти денонощно, ходехме по Графа с изцапани с боя ученически куртки, с платна и стативи но горди, че сме избрани да бъдем художници. Илюзиите ни бяха доста по- големи от възможностите, но кой ли млад човек няма илюзии!

Повече за събитието тук.

*

„Градините“ на Дарина Янева в „КО-ОП“

от 31 октомври до 6 ноември

Този ноември „КО-ОП“ кани почитателите на изкуството на живописна разходка из „Градините“ на Дарина Янева.

В новата изложба на българската художничка, на която куратор е световноизвестният изкуствовед Аксиния Джурова, ще бъдат представени картини от нейни пътувания до Америка и Китай.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 31.10 от 19.00 ч.

Посетителите ще имат възможност да се насладят на очарованието на градините, които Дарина Янева пресъздава чрез една от най-красивите техники – пастела. А всички, които имат интерес да научат подробности около създаването на изложбата и детайли около картините, ще могат да се включат в разходка из галерията лично с авторката. Срещата ще се проведе на 01.11 от 18.30 ч. до 19.30 ч. в „КО-ОП“.

Завършила Художествената гимназия в Казанлък и Националната художествена академия в София, Дарина Янева е един от най-добрите български пастелисти. През 2002 г. тя е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание “Pastel Artist International’. Носител е на престижни награди в национални и международни конкурси.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Пловдив Джаз Фест

от 31 октомври до 2 ноември

Тазгодишното издание на едно от най-значимите и очаквани музикални събития в страната – Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31 октомври до 02 ноември. Програмата му вече е готова и първите хедлайнери са известни.

Акцент в петия Пловдив Джаз Фест ще бъде концертът на легендарния китарист и трикратен носител на Грами–Джон Скофийлд. Той пристига в България в компанията наедин от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Задълбочен познавач на нюорлеанската музикална култура, той също е отличен с Грами през 2016 г. Дългогодишните приятели за пръв път свирят заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует.

Тази година двамата правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.

Освен майсторски джаз импровизатор, американския китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов спектър на китарата в джаза. Той е сред най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд започва да свири на 11-годишна възраст, а по-късно завършва Музикалния колеж Бъркли. Още в началото на кариерата си той участва в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис: Star People, Decoy, You're Under Arrest, а също така свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Става част от групата на Били Кобъм/Джордж Дюк, а през 1976 г. влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън, редом с Чарли Мингъс. От тогава до сега той записва над 30 албума, много от които вече са се превърнали в съвременни класики. Скофийлд преподава музика в нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета, заедно със своите групи. През 2016 г. печели Грами за най-добър инструментален джаз албум за Past Present, както и две награди Грами през 2017 г. за албума си Country For Old Man.

Повече информация тук.

*

 СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Изложба "Заедно да съхраним историческата памет"

от 1 ноември до 30 ноември

В Деня на народните будители Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи в изложба даренията, получени през 2019 т.

Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 11:00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.

С изложбата музеят по традиция благодари на своите дарители и им връчва тържествено дарителски свидетелства и карти за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.

Над 200 експоната от 55 дарители са постъпили в музейните фондове през годината. Сред тях най-многобройни са етнографските материали  - различни  предмети и пособия от бита, тъкани и др. Сред постъпленията има и вещи от времето на социализма, включително и абитуриентска рокля от 1981 г.

Едва на шест години е най-младият дарител на музея. Това е Ралица Пенчева, която е предоставила вотив - оброчна фигурка, изобразяваща човек или част от него, давана на църквата в знак на молитва и надежда за изцеление на човек или крайник. Дарената метална пластина е семейна молитва за рожба-момиче, много популярна в периода от Освобождението до 1944 г.

Повече информация тук.

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин