Интересни събития този уикенд (10 - 12 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (10 - 12 май)
Автор: Peika.bg

Спортни събития, концерти, изожби и още интересни неща ви очакват през уикенда в различните градове на страната.

Вижте какво ще се случва в дните от 10 до 12 май и изберете вашето събитие.

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Полумаратон и състезание за ученици

12 май

Събитието, което ще се проведе на 12 май (неделя) в столицата, ще замени пластмасовите консумативи за еднократна употреба с устойчиви алтернативи. Мярката е израз на съвместните усилия и призив на организаторите на събитието – Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, за опазване на околната среда и намаляване разхищението на природни ресурси. Сред мерките, които се предприемат, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. Устойчивите практики ще бъдат приложени не само по време на самото състезание, но и като част от всички съпътстващи събития, каквито са експото и паста партито в деня преди състезанието, както и безплатните тренировки на 14 април и 5 май (10-11 ч. на паркинга на хипермаркет "Kaufland" до "Пирогов"). Още информация тук.

*

БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ 2019 „Зов Български“

12 май

На 12 май Националният природонаучен музей в София ще бъде домакин на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2019, посветени на темата „Зов Български“. В четвъртото му издание свои изследвания ще представят автори от София, Перник, Варна и Велико Търново. Те са историци, богослови, философи, културолози, изкуствоведи, музиковеди, архивисти, краеведи, архитекти, инженери, писатели и журналисти. „Зов Български“ е начинът, по който зовем за опазване на българското културно-историческо наследство – чрез историята на дадена личност, събитие, място, традиции, музика, слово, изкуство в исторически контекст. Чрез оживяване на истории от миналото и настоящето. Зов, отправен към всички нас в тези определящи дни за бъдещето на нашата култура, за бъдещето на нашия народ и неговата история. За тази история, тръгваща от дома, за първите плахи стъпки на преклонение и любов към всичко българско и родно. Повече информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

до 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

C (въглерод) - кураторска изложба на Слав Недев

до 30 май

В арт депо и галерия „Червената точка“ ще се състои кураторска изложба "C (въглерод)" на Слав Недев. Тя е вдъхновена от четвъртия във вселената химичен елемент, след водорода, хелия и кислорода – въглеродът. Нарича се „C“. В тази изложба въглеродът е метафора на живота видян като „химия“ в най-широк смисъл – като  взаимодействие, реакция, горене, превръщане, трансформация, изменение, обмен, консумация, изразходване, енергиен феномен, организация, само-организация и разпад на материята… най-сетне като възможност за самия живот. Повече информация за изложбата тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Благотворителна изложба–концерт „И аз съм българче“

12 май

Школа по изкуства „Магия 7“ – град Варна организира 16-та благотворителна изложба–концерт „И аз съм българче“. Събират се средства в полза на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи - гр. Варна, ж.к. „Владислав Варненчик, бул. Константин Фружин 42. Събитието е под патронажа на кмета на община Варна господин Иван Портних. В концерта участват деца танцьори към Школа по изкуства „Магия 7“. Гостува Детски хор „Ангели“ при храм „Св. Атанасий“ – гр. Варна с диригент Евгения Григорова. Водещ е Светлана Жечева – Ефендулова. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Майски празници

до 31 май

Традиционните мйски празници в град Поморие започват на 2-ри май с Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”. Част от събитията, които можете да посетите, са: Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2019 година”, Турнир по народни борби „Гергьовден”, Литературно-музикален спектакъл „Пусть всегда будет солнце”, Седмица на движението и спорта „Победители с мама и татко”, много концерти и други. Празниците ще продължат до 31 май. Още информация можете да откриете тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин