Интересни събития този уикенд (12-14 ноември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (12-14 ноември)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (12-14 ноември)
Снимка: pixabay

Нямате планове за уикенда? Ето няколко събития които можете да посетите:

София:

Моменти на кратък баланс – откриване на самостоятелна изложба на Людмила Миланова - от 4 ноември до 21 ноември

Някои психолози твърдят, че човек изпитва щастие, когато границите на душата се разширяват. А ролята на граница при физическото тяло играе кожата, и знанието за повърхността на тялото като че ли кореспондира с представата за границите на психическото. Когато се стоплим, се отпускаме и разширяваме и обратно – студът ни стяга, събира.

В тази изложба Людмила Миланова се интересува от лавирането между преходни състояния. В процеси на трансформация търси моменти, на дори и кратък, „баланс“ и „уравновесяване“ в общ смисъл, като работи не с теория или философия, а наблюдава и анализира агрегатни промени, мъгли и изпарения, телесни усещания, а дори и емоционални състояния. Търсенето на равновесие обаче преминава през ред логически и физически противоречия – топлина и хлад, природа и наука. Дори метафоричната „топлота“ на интериора в галерия Little Bird Place е в контраст с разполагащата се в него инсталация.

Валентина Шарра. Сълзи без тъга (изложба) - от 5 ноември до 4 декември

Проектът на Валентина Шарра, създаден специално за галерия „Структура”, е посветен на смъртта като продължение на живота. Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на космическия цикъл, такава каквато е съществувала още в древните култури.

Шарра базира изследването си на исторически позовавания, които доказват мъдростта по отношение на възприемането на смъртта. Изградените системи от вярвания и ритуали подпомагат процеса на дълбоко и спокойно проникване в смисъла съществуването на земята и пътешествието на душата отвъд границите на телесното.

В днешно време жизненото дихание, психе, е загубило водещата си роля да съживява грубата материя. Духовният принцип е отстъпил място на тялото като поддържащо живота, а душата е само негов гост. Смъртта се отнася единствено до машината-тяло и неговото счупване.

Изложба "Стършел на 75" - от 11 ноември до 19 декември

От 12 ноември до 19 декември във фоайето на третия етаж на Музея на хумора и сатирата ще бъде представена изложбата  "Стършел на 75". В нея са представени шаржовеи автошаржове на 39 "стършели" и сътрудници на вестника. Откриването е на 11 ноември от 18 часа. На събитието специални гости ще бъдат главният редактор на вестника - Михаил Вешим и Румен Белчев - управител на "Стършел и половина" ООД.

СТЪРШЕЛ е български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година.

Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra - от 12 ноември до 9 януари

В колажите на Антония Колева - Nitra, с които тя е най-добре позната, има характерно качество - нейната работа отразява актуални въпроси и теми. Но начинът, по-който използва визуалния език от социализма подчертава безвремието им.

За нейната нова изложба в галерия „Галерия“, наречена „Фрагменти на съзнанието“, Антония добавя времето като нов елемент към визуалния си език. В серия от анимирани гиф изображения, тя използва време и постепенни трансформации, за да играе с нашите възприятия.

На човешкия мозък му харесва да си мисли, че познава това, което вижда. Особено когато разглежда изображения, толкова познати, колкото са елементите от колажите на Антония. Мозъкът ни продължава да се прави, че познава това, което вижда, дори когато изображението е малко по-различно от това, което очакваме или мислим, че е.

Антония използва времето, за да издърпа черджето под нашата интерпретация, като прави малки промени, които преобръщат значението на работата ѝ. Мъжката ръка се променя на женска, докато сграбчва женски крак, а палмовите дървета зад един мол постепенно се подменят с Червения площад.

Drop Down Community и Петте елемента в мултимедиен концерт с кауза - 14 ноември от 19:00 часа

Младите музиканти закрепват моста между младата публика и класическата сцена

На 14-ти ноември, музикантите от Drop Down Community се завръщат на най-престижната музикална сцена у нас, зала “България, за да представят най-новия си проект, озаглавен „Петте елемента“. Събитието е част от образователната музикална програма на Софийската филхармония- “Фортисимо Фамилия" и е насочено към подрастващата публика.

Проектът стартира живота си през пролетта на 2020 г., когато оркестърът решава да инициира създаването на цикъл от пет изцяло нови музикални произведения, придружени с въздействащи видеоклипове, посветени на каузата да опазим планетата.

„Машините са кучки“ - 14 ноември от 19:30

През ноември „Машините са кучки“ и „Дом за овце и сънища“ ще участват в две от големите и важни театрални събития: АСТ Фестивал за свободен театър и Нощта на театрите.

Зад заглавията на двете представления стоят имената на актрисата и драматург Здрава Каменова и режисьорката Гергана Димитрова. Всички спектакли се играят регулярно със субтитри на английски език.

На 14 ноември от 19:30 ч. в Сити Марк Център за Изкуство, като част от единадесетото издание на АСТ Фестивал за свободен театър, ще видим на сцена един доста неочакван сюжет, който съвсем общо казано, ще преведе публиката през (често комичните) противоречия между човека и машините, които могат да се задълбочат още повече, когато човекът е Здрава Каменова, а машините (до една) – Александър Митрев. Пиесата е по идея на Иво Стаменов ОттО, а текстът е на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.

Спектакълът ни среща с Герда, която тъкмо днес предприема важно пътуване, а  единствените ѝ  спътници са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява. Следват няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на главната героиня, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

Търговище:

Изложба „От ревност за народно просвещение...” в Търговище - от 25-и октомври до 30-и март

В изложбата се акцентира върху развитието и промените в учебниците през различните исторически периоди като всеки носи белезите на своето време. Няколко учебни карти допълват атмосферата на една типична класна стая. Изложбената зала е пригодена и за провеждане на тематични уроци с ученици.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин