Интересни събития този уикенд (13-15 ноември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (13-15 ноември)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (13-15 ноември)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Къде какво интересно се случва този уикенд. Вижте нашите любими фестивали, кино, театър, изложби и други случки, заради които си заслужава да мръднете насам-натам през почивните дни. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествияВижте и списъка с любимите ни събития за деца.

Empatheast - форум за социална промяна, движена от емпатия в Източна Европа

13-15 ноември, София

За втора поредна година форумът ще покаже чрез примери от света и региона как можем да комбинираме идеята за социално благо с устойчиви модели, които имат реален потенциал да намалят бедността и да променят обществата ни, комбинирайки сърце с ефективност и качество на социалното въздействие. Empatheast ще предизвика креативността за социална промяна чрез лекции, инсталации, игри, концерти и пърформанси, стимулиращи колективната интелигентност и системното мислене. Ще демонстрира какво означава на български „public visioning“ (създаване на споделена визия) и ще засегне теми като интуитивно и емпатично лидерство, самоорганизиращи се граждански системи, етично финансиране, енергийна независимост, human centered design и др. Повече за форум Empatheast.

*

Нашенско хоро - фестивал

14 ноември, Самоков

Записването е до 3 ноември, веселието е на 14-и. Време за весели хора в зала Арена Самоков по време на Националния фолклорен фестивал Нашенско хоро

*

Празник на еленския бут

14 ноември, Елена

Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна. За провеждане на събитието е избран градският пазар, който на този ден се превръща в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби. Повече за празника на еленския бут.

*

Гастрономически фестивал Премиер

6-22 ноември, Банско

За четвърта поредна година есента в Банско ще е изкушение за сетивата по време на гастрономическия фестивал Премиер. В продължение на един месец в Премиер Маунтин Лъкшъри Ризорст ще гостуват вкусове от ЯпонияПеруХоландияИталия и остров Крит. Още за Гастрономически фестивал Премиер.

*

Фотоизложба на младежи с увреден слух ще бъде открита в градинката пред Кристал

7-18 ноември, София

На 7 ноември от 13.00 часа в градинката пред Кристал ще бъде открита изложбата, „Градски диалози – предизвикана случайност или нашата колекция от съзрени мигове". Изложбата включва авторски творби с улична и градска фотография на младежи с увреден слух. Реализира се с финансовата подкрепа на Агенция за хората с увреждания, със съдействието на Столична Община и Асоциацията на родителите на деца с увреден слух.

*

Изложения SIHRE и Интерфуд & Дринк

11-14 ноември, София

Бизнес срещи в сферата на хранително-вкусовата и хотелиерска сфера по време на специализираните изложения в Интер Експо Център - СИХРЕ и Интерфуд & Дринк.

*

Ден на индийската култура

14 ноември, София

В Деня на индийската култура в Аулата на Софийски университет ще има честване на празника Дивали, рисуване с къна, йога, индийски танци и много други. Повече за Деня на индийската култура.

*

Юбилейна изложба на Сава Цоновски в галерия Абсент

12-26 ноември, София

Сава Цоновски е индивидуалист, който нарушава правилата за рисуване на акварел. Работи дълги години като военен художник и използва различни техники, но остава завинаги влюбен в акварела. Доказателство за това е факта, че повече от 60 години рисува с тази своенравна и капризна техника, при това с такава лекота, че картините му сякаш са нарисувани „на един дъх“. Откриването на изложбата е на 12.11.2015 г. (четвъртък) в акварелна галерия „Абсент“, където от 18 ч. ще бъде открита изложбата на Сава Цоновски по повод 90-та годишнина на автора. Повече за изложбата.

*

Есенна изложба в Серяковата къща

до 15 ноември, Троян

На 12 октомври от 18 ч. в галерия „Серяковата къща” Дружеството на троянските художници открива своята Есенна изложба. В нея традиционно ще видим най-новите творби на троянските ни творци – живопис, керамика, икони, дървопластика и др. И отново традиционно, за четвърта поредна година изложбата ще бъде съпроводена от поредното истинско джаз събитие. Ще бъдат представени джаз изпълненията на Лилия Илиева - вокал, Александър Логозаров - китара, Станислав Арабаджиев - пиано и Атанас Хаджиев - саксофон. Повече за събитието тук.

*

Карикатурен десант в Дома на хумора и сатирата

1 октомври - 31 декември, Габрово

По традиция и тази есен Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще предложи интересна среща с хумористичното изкуство. „Карикатурен десант“ е събитието, с което Веселата къща ще открие сезона. Военният термин не е избран случайно – залите на Музея ще бъдат окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове, пристигащи от близки и далечни страни. Нашествието на творбите към столицата на хумора е в отговор на поканата към партньори на Дома на хумора да гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 6 мащабни изложби с над 500 карикатури от 62 автори от десетки държави вече завладяват голяма част от музейната територия. Повече за събитието. 

*

К А У З И

Достъпното Драгоманско блато - дарителска кампания

Ако сте били на Драгоманското блато през 2012 г., знаете, че то беше прекрасно място за разходка и учене за природата сред самата природа. Мостчетата му имат нужда от подмяна, а от Сдружение за дива природа Балкани имат нужда от вашата помощ. Споделете, дарете или се включете с труд - повече за кампанията Достъпното блато.

*

Изплети топлина - изплети шал, шапка или ръкавици за бездомен човек

до 30 ноември, цялата страна

Включете се в благотворителната кампания "Изплети топлина", като изплетете шапки, шалове и ръкавици. Защото помощи под формата на храна и дрехи не липсват, както от държавни институции, така и от частни дарения. Проблемът е, че след като вечер на тези хора им е осигурен подслон и топла храна, сутринта те отново се озовават на улицата. Повече за кампанията Изплети топлина.

***

К О Н К У Р С И

Улицата. Зад ъгъла. - конкурс за кратък български филм

до 26 ноември, цялата страна

Сайтът Медиакафе обявява конкурс за кратък български филм по случай 5-годишния си юбилей – с награден фон 1000 лв. Конкурсът е отворен за студенти, както и ученици – 10.-12. клас, които имат възможност да предоставят свои видео творби, без жанрово ограничение. Всички постъпили творби ще бъдат оценени от изявени личности в културната и образователна сфера в България, а победителите получават различни финансови, материални и нематериални стимули. Условия за участие на конкурса тук.

*

Национален детски конкурс за кукли ангели

до 1 декември, цялата страна

Арт къща Куклите обявява конкурс за кукли ангели - за деца от 7 до 18 години. Участието в конкурса е само индивидуално, а за изработка на куклите могат да се използват материали, каквито въображението ви реши. Предварително помислете по темата: кои са ангелите, какви послания изпращат на хората, как биха могли да изглеждат... Повече за конкурса "Виж моя ангел".

*

По билото на планината - литературен конкурс

до 30 ноември, цялата страна

Благотворителната кампания "Професия Хижар" на старопланинската хижа Козя стена продължава вече повече от година, като целта й е да набере средства за осигуряване на еко енергия за трудно отопляемата и с ограничени ресурси от вода и ток сграда. Част от кампанията е обявеният конкурс за кратък планински разказ "По билото на планината", в който можеш да участваш и да спечелиш награди. Имаш вдъхновение за писане? Виж условията и сроковете на конкурса тук.

*

Под върха - конкурс за планински кратък разказ

до 19 декември, цялата страна

От Софийски планински клуб ви предизвикват да опитате в рамките на 18 000 знака (10 машинописни страници) да разкажете за своите 18 000 стъпки към Върха. Всеки може да участва като изпрати своя разказ, свързан с планината. Няма ограничение за пол, възраст или практикуван спорт, стига да се случва там горе, в планината, за която всички мечтаем, докато стоим в града. Подробности за конкурса.

*

Търсете сред стотици интересни събития в България и по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин