Интересни събития този уикенд (14 - 16 февруари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (14 - 16 февруари)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (14 - 16 февруари)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба „Нова българска живопис III“

от 28 януари до 3 март

От 28-ми януари до 3-ти март Галерия и зала “Оборище 5” ще покаже в красивото си пространство изложбата „Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL.  

Картини на добре познатите художници Хубен ЧеркеловИван КюрановГенади ГатевДимитър ЯрановСвилен СтефановКрасимир ДобревРосен Тошеви Петко Дурмана ще бъдат изложени в салонната зала на галерията.

Повече информация тук. 

*

Заекът на Дюрер падна - Любен Домозетски

от 6 февруари до 15 март

На 06 февруари 2020 г. от 18:30 в новата столична галерия Little Bird Place ще се открие първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски.

Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.

“Заекът на Дюрер падна“ е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични „нишки“, които водят към известния „Заек” на Албрехт Дюрер.

Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуален и пластичен  инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата.

Повече информация тук.

*

„История в портрети - 40 жени, променили България

от 6 февруари до 22 март

Изложбата “История в портрети - 40 жени, променили България”, представя произведения, голяма част от които създадени, за да бъдат включени в изданието „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ (Сиела, 2019).

В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре.

Поведче информация тук.

*

АРТ СТАРТ 2020

от 7 февруари до 1 март

За четвърти пореден път галерия CredoBonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето на нови и интересни художници, които да следим през предстоящата година. Инициативата стартира през 2017 г. и оттогава се превръща в годишна изложба, която цели да представи най-новите и интересни позиции от българското съвременно изкуство, както и да бъде платформа за изява за непознати млади български художници в чужбина. Изложбата традиционно се състои на две локации – в галерията на Гьоте-институт и в CredoBonum. Към кураторския екип от Весела Ножарова и Стефка Цанева тази година се присъединява и Ларс Нордби, познат като основател на галерия HeerzTooya във Велико Търново.

Изложбата „Арт старт“, която тази година се провежда под мотото „Зона на комфорт“, ще представи автори, работещи в различни сфери – от живопис и скулптура до обект и инсталация, от илюстрация и арт книги до видео и саунд. За някои от авторите изложбата ще бъде поредна крачка в развитието им на местната арт сцена, за други пък – първо представяне изобщо в София и България.  

Участват Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов и Райна Тенева.

Изложбата ще се открие в петък, 7 февруари, в 18:00 ч. в галерия CredoBonum и в 19:00 ч. в Гьоте-институт.

Повече информация тук.

*

YALTA CLUB през февруари

от 8 до 29 февруари

Artbat, Âme и още атрактивни имена в YALTA CLUB през февруари

През следващия месец зад пулта на клуба ще видим Artbat,Markus Schulz, Estiva, Âme и The Magician

Новият сезон на YALTACLUB идва с четири вълнуващи събития в голямата зала на клуба с участието на редица чуждестранни гости. Месецът ще започне с актуалното дуо Artbat, ще преминем през участието на MarkusSchulz & Estivaи ще имаме възможността отново да станем част от легендарните Takeoverпартита с дуото Âme. Програмата за февруари месец ще приключи със супер силите на белгиецът The Magician.

На 8 февруари YALTA CLUB кани диджеите и продуценти от Киев – Artur и Batis или просто Artbat. Те са едни от най-успешните украински артисти на електронната сцена и то само година след като двамата обединяват силите си! За краткото време заедно издават дебютния си албум и достигат до участие в DestinoClub(Ибиса). След издаването на Mandrakeредицапарчета отдискографията наArtbat се появяват в класации като Techno и DeepHouseTop 100 на Beatport, водейки ги до участия на легендарни локации и колаборации с някои от най-добрите европейски лейбъли като Suara и Diynamic.

Партито с Artbat, което феновете очакват с нетърпение, ще бъде последвано от гостуването на MarkusShulzна 14 февруари. Със седемте си студийни албума и редица компилации през последните десет години, той се разпознава с неподражаемото си звучене. Познат е и с ремиксите си, които му дават възможността да работи с имена като DepecheModeMadonnaEverythingbuttheGirlи много други, а някои от въпросните ремикси като Intuitionи Standзаемат първо място в клубната класация на Beatport. На 14 февруари ще чуем и Estiva (StevenBaan) – често свързван с лейбъла Armada Music.  Холандският диджей, който се радва на подкрепата на световни имена като ArminVanBuuren, ще покаже типичната за него комбинация от техно ориентирани ритми и емоционални, прогресивни мелодии.

Повече информация тук.

*

8 сезона любов

на 14 февруари

"8 сезона любов" от Кварто и Георги Андреев - премиера

14 февруари 2020 в Зала "България", 19,00 ч.   

Антонио Вивалди - "Четирите сезона"

Георги Андреев - "Сезони и ритуали от България" (премиера)

Солист: Иван Пенчев (цигулка)

„И ето, пак пристига пролетта! Жужат пчелици, птици са запяли.

Потоци ромолят, цъфтят цветя. Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише своите „Годишни времена“ – цикъл от четири „кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена.

През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обгърнати с любов от музика - любов към живота, към природата, към красотата.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"

от 28 януари до 20 февруари

На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”.

Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

2 в 1: Изложба “Европа на български” и книга “Идеи без граници”

от 6 февруари до 22 март

На 6 февруари предстои една вълнуваща вечер в Музея на хумора и сатирата. В 18:00 часа е откриването на изложбата "Европа на български" в зала 6, а от 18:30 в Залата на жирафите е габровската премиера на книгата на журналиста Даниел Ненчев "Идеи без граници", събрала в себе си 30 интервюта на световни артисти от България.

За изложбата:

“Европа на български” е изложба от плакати, които разказват визуално различни истории, свързани с българската култура. Всеки от плакатите съдържа дума, изписана на българска кирилица и характерния за добрия авторски плакат - визуален виц.

“Европа на български” е най-новият проект на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти - plakatkombinat.com.
Изложбата може да бъде разгледана в Музея на хумора и сатирата до 22 март 2020.

Повече информация тук.

*

ВИНАРСКА ИЗБА "РУПЕЛ"

Трифон Зарезан RUPEL Winery

от 14 до 16 февруари 

От 14 до 16 февруари тази година отново най-хубавият лозарски празник „Трифон Зарезан” събира лозари, винари, винолюбители, ценители, туристи, гости и приятели за празненства и винени дегустации.

И през трите дни Винарска изба РУПЕЛ ще бъде отворена за посещения и дегустации. Ще имате възможността да се разходите из винарната, да откриете процеса на производство на вино, да видите лично лозята и да опитате висококачествено българско вино. В нашата винарна ще бъдете посрещнати от гостоприемен екип, а вината в магазина към винарната ще се предлагат на атрактивни цени! Входът е безплатен!

ПРОГРАМА за събитието:

14 февруари (петък)

От 10:00 до 16:00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

15 февруари (събота)

От 10:00 до 16:00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

11:00 ч. Водосвет за здраве и берекет в чест на Св. Трифон. Автентичен ритуал по зарязване на лозите.

11:30 – 14:00 ч. Празнична програма, почерпка с вино, кът с възможност за закупуване на напитки, барбекю и храни от местни производители. Кулинарна изложба от майсторски приготвени домашни баници, пити и други специалитети, с конкурсен характер. Всеки участник в изложбата ще получи бутилка вино, а трите големи награди ще бъдат обявени допълнително. Желаещите да опитват от вкусните изкушения на изложбата, ще могат да сторят това срещу закупен талон, а средствата, събрани от кулинарната изложба ще бъдат дарени на Радослава Германова за малката Никол от град Сандански, която се нуждае от животоспасяваща операция. Да и подадем ръка!

По време на празничната програма ще се насладите на Русалийски танци, изпълнени от сдружение „Русалии“ 
Ценностите На Петрич , ревностни пазители на традицията. Младите момчета ще могат да научат първи стъпки от танцувалните движения, да се докоснат до тъпана и зурната, да се посветят в някои от тайните на мъжете-русалии.

Красивите девойки и момчета от фолклорна формация „Македонци” с. Кулата ще изпълнят традиционни за района хора и танцови композиции.

Завършваме програмата със завладяващите гласове на подрастващите сестри и изгряващи звезди на югозапада – певиците Катерина и Зорница Стоянови.

14:30 ч. – Професионална вертикална дегустация на пет реколти бяло вино от сорта Тамянка, производство на Винарска изба Рупел. Лектор и водещ дегустацията Екатерина Александрова Петрова . Място на провеждане – шато сред лозята. Вход безплатен! Местата са ограничени, за предварително записване 0887612578, rupelwinery@gmail.com 

16 февруари (неделя)

От 10:00 до 16:00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

Събитието е част от тридневната серия, озаглавена „Дни на отворените врати в Мелнишко“. Заедно с другите винарни от района ви препоръчваме да се облечете комфортно и да се отправите към хълмовете, откривайки вълшебния свят на българското вино. Винарни и лозя ще отворят вратите си за вас.

Повече информация тук.

 

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин