Интересни събития този уикенд (20 - 22 април) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (20 - 22 април)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (20 - 22 април)

Този уикенд ще мине под знака на изложбите и епичните музикални концерти!

Побързайте да набележите вашите събития и да ги посетите през почивните дни. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Концерт на ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

21 април

Култовите български банди - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. На 21 април 2018 г (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на  ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо в тези състави, някои от любимите за цели поколения култови песни. Още информация тук.

*

Исторически разходки в София

21 - 22 април

Включете се в Исторически беседи-разходки по улиците на София. В събота (на 21 април) от 16:00 часа ще се проведе беседа Софийски домове по първата част от маршрута. А в неделя (22 април) от 16:00 часа ще бъде втората част - Софийски „дворци“. Можете да се включите само в един или и в двата маршрута и да научите много интересни история от миналото на нашата столица. Повече информация тук.

*

Изложба „Нови пространства“

до 21 април

Галерия „ЕТЮД“ представя изложбата „Нови пространства“, която е дебютна самостоятелна изява на художника Любомир Карадех. С нея авторът показва един опит за свой поглед върху изкуството. Едно ново търсене, провокирано от новото време и нелекия му професионален път. Картините на Любомир Карадех, които ще могат да бъдат видяни до 21 април 2018, представят един личен емоционален свят, пречупен през призмата на абстрактната живопис. Линиите и формите са предимно ъгловати и начупени – абстрактни, но в същото време асоциативно подсказващи скрити изображения, които се появяват и изчезват. Още информация тук.

*

Изложба FOOTloose

до 5 май

Изложбата ще се състои в галерия и арт депо „Червената точка“. Обединяващата тема тази година е FOOTloose /в превод – необвързан, свободен/. Привлечени от свободата на изразяване, младите майстори на съвременната графика ще прескочат ограниченията на техниката и ще потърсят себе си в различни изразни средства. Общата им изложба ще представи, разбира се, класическа графика с очаквано неочаквани сюжети, но също така ще включва инсталации, видео арт и живопис. Арт депо „Червената точка“ препоръчва: вижте ги сега, защото догодина ще са много по-различни. Още информация тук.

*

Изложба "Нищо не се губи"

до 18 май

Гьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико). В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "Път на младите"

до 30 април

Четирима млади артисти ни показват четири различни живописни "лица" в поредната изложба от проекта "Път на младите", която се открива на 4.04.2018 г. В двете зали на „Бялата къща“ Гергана Балабанова, Иван Кашлаков, Ренета Павлова и Цветомир Илиев представят новите си творби. Иван Кашлаков продължава серията "Архив" - III и IV, наслагва и ревизира отминали преживявания - по-често тъжни и носталгични. Новата тема за нощта и любопитството към нея е само потвърждение за живописния талант на автора. Още информация тук.

*

Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

до 31 май

От 28 март в Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Повече информация тук.  

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Концерт на Chromatic Point

20 април

Елата на специална българо-македонска метъл вечер на 20.04., петък, в търновския клуб MELON Live Music Club с Chromatic Point от Македония и Yuvigi от България. Началото на концерта е в 22:00 часа. Преди това, на 19 април, македонската етно прогресив метъл група ще има концерт в София (клуб Live&Loud). А на 21 април ще бъде концертът им в Пловдив (клуб Полинеро). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин