Интересни събития този уикенд (3 - 6 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (3 - 6 май)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (3 - 6 май)

Очаква ни поредната порция почивни дни - към събота и неделя (4 и 5 май) добавяме и Деня на храбростта и празник на българската армия - 6 май!

Вижте кои ще са събитията в празничните дни.

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Ден на отворени врати във Военноисторическия музей

6 май

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция. В празничния ден посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба в Музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Публиката ще се запознае с малко известни, но ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей. Още информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

до 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

Изложба „Българските азбуки“

до 13 май

Изложба „Българските азбуки“ показва Институтът за български език на БАН в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“) от 30 април до 13 май. Включени са 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите „българския“, „дух“, „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен. Допълнителна информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

4 май - 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Майски празници

2 - 31 май

Традиционните мйски празници в град Поморие започват на 2-ри май с Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”. Част от събитията, които можете да посетите, са: Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2019 година”, Турнир по народни борби „Гергьовден”, Литературно-музикален спектакъл „Пусть всегда будет солнце”, Седмица на движението и спорта „Победители с мама и татко”, много концерти и други. Празниците ще продължат до 31 май. Още информация можете да откриете тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин