Интересни събития този уикенд (5-7 юни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (5-7 юни)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (5-7 юни)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Къде какво интересно се случва този уикенд - от бой на гладиатори край Дунава до джаз вечер под звездите на Деветашкото плато и състезание за планинско бягане в Троянски Балкан. Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

Чамбао с два концерта - във Варна и София

3 и 5 юни, Варна и София

Испанската група Чамбао идва за два концерта в България - във Варна на 3 юни и в София на 5 юни. Вижте подробности за концертите на Чамбао.

*

ДОМА Арт Фест 2015: Нордика

28 май – 20 юни, София

Съвременно изкуство и култура от Северна Европа ще се вихрят над София през месеците май и юни, като част от програмата на третия ДОМА Арт Фест. За първи път фестивалът, представящ ежегодно културата на различна държава, ще ни запознае не с една, а с цял регион - пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от ДанияИсландияНорвегияФинландия и Швеция. Бурните северни ветрове ще довеят в София инсталации, перформанси, видео арт, пластики, дизайн, фотографии, графики, илюстрации, кино, литература, кулинария и музика за над 20 фестивални дни. Вижте още за ДОМА Арт Фест 2015.

*

София хартиен арт фест

до 6 юни, София

За пети пореден път в София ще се проведе Хартиен Арт фест в периода. Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артисти от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, тази година показва произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София. Вижте още от програмата на София хартиен арт фест. 

*

Джаз вечер под звездите на Деветашкото плато

6 юни, край пещера Гарваница, Деветашко плато

Тази събота, 6 юни от 18.00 часа за първи път Деветашкото плато ще затанцува и запее под звуците на джаза. Поляната край пещерата Гарваница ще разстели гостоприемно зеления си килим за всички, които обичат джаза и искат да се наслаждават на музиката под купола на звездното лятно небе. С участието на Милица Гладнишка (вокал и водещ), Венцислав Благоев, Цветомир Цанков, Севлиевската духова музика и др. Вход свободен.

*

Празник на розата

8 май - 7 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2015.

*

Орел на Дунава - гладиатори край Свищов

5-7 юни, Свищов

Ежегодно в град Свищов се провежда фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Събитието е с участие на групи от ИталияРумънияПолша и България. Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Стотици реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. Римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. Повече за фестивала Орел на Дунава.

*

Wild Goat Run - благотворително планинско бягане

6 юни, Централен Балкан

Дори и никога да не сте тичали в планината, може би точно сега е вашият момент да излезете от зоната си на комфорт и да видите една от най-красивите части на Стара планина по нов начин. Състезанието има няколко маршрута, включително и за деца, за които ще има осигурен водач. Краят на трасето е в красивата хижа Козя стена. Вижте подробности за маршрута на Wild Goat Run.

*

Чети с мен - масово четене в парка

6 юни, цялата страна

Първото издание на кампанията се проведе през 2014 г. в стотици библиотеки и читалища в цяла България. През 2015 г. Чети с мен ще се проведе на 6 юни, като основната локация в София ще бъде Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов". По традиция от любимите си книги четат популярни личности - писатели, музканти, артисти, художници. Научете още за кампанията "Чети с мен".

*

Насред мегдана в Арбанаси - фолклорен фестивал

6-7 юни, Арбанаси

На 6 и 7 юни 2015 г. в с. Арбанаси ще се проведе петото издание на Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. Организатори са Народно читалище „Иларион Драгостинов“ – с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Повече информация за фестивала Насред мегдана в Арбанаси".

*

Всички още събития в България и по света.

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Деница Иванова, 05.06.2015 | 10:00
Има и средновековен фестивал "Дни на предците" в Плиска на 06.06.2015 от 09,00 до 17,00ч. :)
Абонирайте се за нашия бюлетин