Истинският пътешественик не търси в Уикипедия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истинският пътешественик не търси в Уикипедия

Колко достоверна би могла да е Уикипедия, ако аз сега мога да вляза в статията за Бургас и да редактирам, че това е град „в подножието на Родопите, на 20 км от Видин със силно развито бубарство“? Това е спор стар колкото света (или поне колкото Уикипедия), но истинският пътешественик се информира само от достоверни източници. А наскоро излезе и една книга, която всеки дом трябва да има - осъвремененият „Енциклопедичен географски речник на България (ИК „Изток-Запад“) на видния географ проф. Светлин Кираджиев.


Речникът съдържа около 5000 статии и препратки, в които можете да откриете всичко, което ви интересува за по-значителните географски области, планини, равнини, котловини, проходи, скални образувания, реки, езера, водопади, язовири, пещери, градове, по-големи села, исторически забележителности, курорти, хижи, манастири и др.

Грандиозният труд е подготвен според сегашното административно делене на страната, след промените през последните десетилетия. Първият географски речник на България излиза през далечната 1918 г. и е дело на географа Жеко Чанков. Последват още две издания на Чанков – съответно през 1939 и 1958 г. През 1980 г. излиза и „Географски речник на България“, изготвен на осезаемо по-голяма научна висота от колектив географи.

Енциклопедичен географски речник на България“ е подходящ както за ученици, студенти и преподаватели, така и за бърза справка от журналисти, хора от туристическия бизнес, и всеки, който желае да опознае множеството прекрасни кътчета из България, за които повечето от нас дори не подозират.

Авторът проф. Светлин Кираджиев е роден през 1930 г. Завършва география и история в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Лайпциг. Работи като старши-научен сътрудник в Географския институт при БАН. Кандидат е на географските науки и автор на повече от 300 научни и научнопопулярни статии, както и на многобройни проучвания върху населението и селищата в България.

Повече за книгата можете да научите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин