Изживявания, които можете да имате само в Италия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изживявания, които можете да имате само в Италия
Автор: Peika.bg
Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pixabay

С повече обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО от която и да е друга страна, едни от най-добрите в света изкуство и архитектура, сензационна гама от природни пейзажи и кухня, за която си струва да се прекалите с храната, в Италия има какво да се види и прави.

Ето само лека дегустация на уникалните преживявания, които могат да ви се случат само в "bel paese".

Предозиране с ренесансово изкуство

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pixabay

Като люлка на Ренесанса, Флоренция е пълна с художествени шедьоври, на които да се възхищавате. От Давид на Микеланджело до Раждането на Венера на Ботичели и купола на Брунелески на върха на Дуомо, всяко кътче на града е богато на изкуство и архитектура. Културното богатство на Флоренция е толкова огромно, че дори има случаи на посетители на града да страдат от световъртеж, изпотяване, тахикардия и припадък. Синдромът на Стендал, известен още като Синдром на Флоренция, може да накара тези, които имат дълбока емоционална връзка с произведенията на изкуството, да се окажат преизпълнени от емоции.

Отседнете в трули в Пулия

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pixabay

Трулите са колиби с конусовидни покриви, изключителни за региона Пулия в Южна Италия. Тези очарователни сгради са построени предимно през 19 век като складове и малки жилища за селското население. Обикновено изградени от местен варовик и след това затворени с външни камъни, отличителните конусовидни покриви на трулите понякога са окичени с различни религиозни символи, за да помогнат за защитата на обитателите вътре. Прекарването на нощта в трулите е уникален начин да изживеете обляната от слънцето част на Италия.

Яжте най-редкия вид паста в света

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: wikimedia

Su filindeu, което означава „нишки на Бог“ на сардински диалект, е тесто за паста от грис, разтегнато и сгънато на точно 256 нишки и след това поставено върху кръгла рамка в три припокриващи се слоя. Невероятно тънката юфка се суши на слънце, след което се приготвя в бульон, преди да се добави сирене пекорино, за да се направи здравословна супа. Приготвянето на пастата изисква опитна ръка, дотолкова, че според твърдения само трима души на планетата все още я приготвят.

Яжте пица в Неапол

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pexels

Няма по-добро място за ядене на пица от родното му място Неапол. Местните жители спорят коя пицария сервира най-доброто, но мнозина се отправят към L'Antica Pizzeria da Michele. Само с две опции в менюто на този безпрецедентен  ресторант, marinara (домати, риган и чесън) или margarita (моцарела, домат и босилек), забравете за пицата от други страни с гарнитура и се насладете на автентична неаполитанска пица, приготвена със същата рецепта от 1870 г.

Посетете бал с маски на карнавала във Венеция

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pixabay

Венецианският карнавал може да е възникнал като празник на военна победа през 12-ти век, но в наши дни всичко е свързано с парадите и партитата. Най-ексклузивното парти е Il Ballo del Doge, Балът на дожите, който се провежда всяка година в Palazzo Pisani Moretta. Всяка година този исторически дворец е домакин на най-пищния и луксозен маскарад на фестивала с около 400 VIP гости.

Отидете на литургия в една от най-старите църкви в света

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pixabay

Като се има предвид, че е на почти 2000 години, Пантеонът в Рим е в отлично състояние. Въпреки че първоначално е бил построен като храм на боговете (имената произлизат от древногръцкия пантеон, което означава „всички богове“), сградата все още се използва постоянно като католическа църква. Да видиш бетонния купол (най-големият в света) и неговия окулус е духовно преживяване, което не може да се сравни.

Отидете в университета Gelato

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pexels

След като опитате най-популярния десерт в Италия, е време да научите как да го направите. За майсторски клас по правене на сладолед, запишете се в университета Carpigiani Gelato, точно извън Болоня. Основана от марката за оборудване за сладолед Carpigiani през 2003 г., курсовете варират от това как да направите вегетарианско джелато до всичко, което трябва да знаете, за да отворите своя собствена джелатерия.

Пийте от 24-часов фонтан за червено вино

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: pixabay

Лозето Dora Sarchese в района на Абруцо постави малкия си град на картата през 2016 г. с инсталирането на 24-часов фонтан за червено вино. Разположена в Калдари ди Ортона, фонтана дел вино е създаден, за да популяризира близкия поклоннически път на Камино ди Сан Томазо. Заедно с жадните поклонници всеки може да се наслади на чаша безплатно вино.

Посетете най-старата аптека в света

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: wikimedia

През 1221 г. доминикански монаси във Флоренция измисляли еликсири, билкови лекарства и домашно приготвени средства – в този момент най-известните жители на града, Данте и Джото, дори не били родени. Въпреки че в наши дни клиентите са по-малко загрижени за предотвратяването на чумата и повече се интересуват от съвременните одеколони и продукти за грижа за кожата. Някои от тези традиционни отвари все още могат да бъдат намерени на рафтовете на аптека Санта Мария Новела днес.

Летете между двата града Кастелмецано и Пиетрапертоза

Il Volo dell'Angelo, или Полетът на ангела, е място, което позволява на търсачите на силни усещания да се реят между два града в живописните планини на Базиликата. Закопчавате се в хоризонтален ремък, преди да бъдете пуснати надолу по въжето със скорост до 70 мили в час. Докато тези атракции в момента не са нищо ново, Il Volo dell'Angelo предлага уникален начин за разглеждане на региона, който собствениците искат да запазят за себе си; според съобщенията те са получили изключителните права за този вид проекти в Италия.

Пийте кафе в кафене, проектирано от Уес Андерсън

Разположен в комплекса Fondazione Prada в Милано, Bar Luce е рай в пастелни цветове за феновете на Уес Андерсън. Допълнен с ретро маси Formica, винтидж джубокс и дори пинбол машина на тема Стив Зису, Bar Luce е малко кътче от оживената вселена на Уес Андерсън. 

Запознайте се с Йоци Ледения

Изживявания, които можете да имате само в Италия
Снимка: wikimedia

Открита през 1991 г. в Йоцталските Алпи на границата между Австрия и Италия, Йоци Леденият човек е 5300-годишна естествена мумия, която сега се намира в Археологическия музей на Южен Тирол в Болцано. Йоци е един от най-изучаваните индивиди в света и тялото му е дало страхотна представа за това какъв е бил животът през медната епоха – който, съдейки по нараняванията на главата и връхчето на стрелата, заседнало в рамото му, е бил труден. Неговите татуировки, за които се смята, че са ранна форма на акупунктура, са и най-старите в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин