Къде да заведем децата – 5 страхотни идеи - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да заведем децата – 5 страхотни идеи
Автор: Мария Ангелова
Къде да заведем децата – 5 страхотни идеи

Няколко от любимите ни места, на които да заведете децата си, за да провокирате въображението им, да си поиграете на откриватели и да ги вдъхновите да обичат пътешествията.

 

Детската железница

Къде: Пловдив

28995

Върнете се в детските си години или заведете децата си (като извинение и вие да се качите) на една от последните детски железници в България. Влакчето преминава през тунел, прелези, естакада, за да спре на панорамна жп гара с гледка към града.

Повече информация за детската железница "Знаме на мира".

Друга детска железница има в Кърджали – тя е и най-старата в страната и се намира в градския парк Простор (през зимата не функционира).

*

Дунавския рибар и неговата душа

Къде: Тутракан

28141

Рибарските истории са си все същите, където и да отидете – цветисти, подробни, но не особено убедителни. Има едно място обаче, където историята за близо 5-метрова, 393-килограмова моруна е подплатена с доказателство. Уловът и до днес се помни, а фотографията, запечатала щастливия рибар, се пази в Музея на дунавския риболов в Тутракан. Разходката ви в музея ще ви срещне с праисторически въдици, с различни рибарски мрежи и такъми, както и с обзавеждането на типичната къща на рибаря.

Научете повече за Музея на дунавския риболов и лодкостроенето.

С бинокъл по Северното Черноморие

Къде: Шабла

29807

Поиграйте си на откриватели на древни цивилизации, на изследователи на природата или орнитолози с децата си – в района на Шабла и Дуранкулак имате много за откриване. А най-доброто начало е Зеленият образователен център в Шабла – минете оттам за информация и бинокъл, вижте картина на живо от Шабленското и Дуранкулашкото езеро и разгледайте част от находките от тайнствения Езерен град.

Научете повече за Зеления образователен център и околностите на Шабла

Музеят на дунавския риболов, детската железница „Знаме на мира“ и Зеленият образователен център са част от пътеводителя „50 места, които да посетите в България през 2015 г.“.

*

Планетариумът, Вселената и всичко останало

Къде: Смолян

8767

Поне половината деца в един или друг момент искат да станат космонавти. А след като веднъж са посетили Планетаирума в Смолян – всички са готови за героичните подвизи на Юрий Гагарин и Нийл Армстронг. Прожекциите в Звездната зала на Планетариума не просто обясняват астрономията достъпно. Те ще ви научат как да различавате някои от по-ясните съзвездия на небосклона, ще ви покажат как са се образували планетите и какво има на тях. Всичко това се прожектира с движещи се небесни тела върху куполовидния таван на залата – така, че имате чувството, че сте се излегнали на открито в ясна лятна нощ. Много по-интересно от часовете по астрономия.

Прочетете повече за Планетариума в Смолян.

Екомузей с мамут

Къде: Русе

28444

Реалистичен мамут и огромен аквариум са сред най-интересните експонати в открития наскоро Екомузей в Русе, но вътре ви очакват още много интересни кътове и за деца, и за възрастни. И по-важното – музеят разказва истории, които са като истински. Четири етажа със сцени от съвместния живот на човек, растения и животни. 

Прочетете повече за Екомузея в Русе.

*

(Вижте и част първа с още 10 идеи за интересни места за деца)

Открийте още идеи за семейно пътуване в нашата рубрика С деца на път.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин