Как и защо стана модерно хората да не пътуват със самолет? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как и защо стана модерно хората да не пътуват със самолет?
Автор: Peika.bg
Как и защо стана модерно хората да не пътуват със самолет?

Все повече хора започват да отбягват полетите заради въглеродните емисии, които те отделят.

През последните няколко години набира сила движението, което заклеймява летенето, а в шведския език дори има специална дума за него – flygskam”, означаваща „срам от летене”. Появява се и думата tagskryt”, която означава „хвалене че пътуваш с влак“. Инициативата за по-малко използване на самолети започва именно от Швеция.

Терминът описва чувство за срам и вина да използваш гражданска авиация във време, в което светът има нужда от колосално свиване на парниковите емисии. Появява се опустошителен контраст между безгрижното отскачане с полет за уикенда и пагубното въздействие, което това пътуване оказва върху околната среда.

Тази нарастваща съпротива срещу авиацията води до завръщане към пътуването с влак например. Така мнозина преоткриват чара на пътешествията с железопътен транспорт. Други настояват политиците да предприемат повече мерки срещу авиокомпаниите заради влиянието им върху климата. Но освен всичко друго се променят и идеите ни кога, как и защо пътуваме.

Екоактивистите призовават хората да намалят полетите си, но в никакъв случай не искат да ги обезкуражават да изследват света.

Това, че не летите, не означава да не пътувате, тъй като има много места, до които може да се стигне и без самолет. Движението иска да насърчи бавните, обмислени пътувания, които са възможни и без гражданска авиация. Един от очевидните избори е пътуването с влак, което отделя 10 пъти по-малко вредни емисии от летенето.

Доказано е, че в Европа новите високоскоростни влакове намаляват въздушния транспорт по същите линии с до 80%По-сериозната цел обаче е не толкова хората да се откажат изцяло от полетите, а авиокомпаниите да плащат по-високи данъци и еко-такси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин