Как и защо стана модерно хората да не пътуват със самолет? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как и защо стана модерно хората да не пътуват със самолет?
Автор: Peika.bg
Как и защо стана модерно хората да не пътуват със самолет?

Все повече хора започват да отбягват полетите заради въглеродните емисии, които те отделят.

>

>

През последните няколко години набира сила движението, което заклеймява летенето, а в шведския език дори има специална дума за него – flygskam”, означаваща „срам от летене”. Появява се и думата tagskryt”, която означава „хвалене че пътуваш с влак“. Инициативата за по-малко използване на самолети започва именно от Швеция.

Терминът описва чувство за срам и вина да използваш гражданска авиация във време, в което светът има нужда от колосално свиване на парниковите емисии. Появява се опустошителен контраст между безгрижното отскачане с полет за уикенда и пагубното въздействие, което това пътуване оказва върху околната среда.

Тази нарастваща съпротива срещу авиацията води до завръщане към пътуването с влак например. Така мнозина преоткриват чара на пътешествията с железопътен транспорт. Други настояват политиците да предприемат повече мерки срещу авиокомпаниите заради влиянието им върху климата. Но освен всичко друго се променят и идеите ни кога, как и защо пътуваме.

Екоактивистите призовават хората да намалят полетите си, но в никакъв случай не искат да ги обезкуражават да изследват света.

Това, че не летите, не означава да не пътувате, тъй като има много места, до които може да се стигне и без самолет. Движението иска да насърчи бавните, обмислени пътувания, които са възможни и без гражданска авиация. Един от очевидните избори е пътуването с влак, което отделя 10 пъти по-малко вредни емисии от летенето.

Доказано е, че в Европа новите високоскоростни влакове намаляват въздушния транспорт по същите линии с до 80%По-сериозната цел обаче е не толкова хората да се откажат изцяло от полетите, а авиокомпаниите да плащат по-високи данъци и еко-такси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин