Карнавалът в Кадис, Испания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карнавалът в Кадис, Испания
Автор: Елена Исаева

Кадис е главният пристанищен град и столица на провинция Андалусия, югозападна Испания. Градът се счита за най – старият в Западна Европа, като негов предшественик е древният Гадес.

Основан е през 1104 г. пр. н. е. В годините на откриването на Америка, в бил сред най – богатите градове в Европа, тъй като имено от тук са тръгвали и пристигали корабите от и за така наречените Западни Индии. В наши дни Кадис е добре развит промишлен център. Градът има славно минало и доста богато културно – историческо наследство. С красивите си катедрали, исторически паметници, музеи, археологически разкопки и красиви паркове, Кадис привлича стотици хиляди туристи целогодишно. Градът е красив, спокоен и чудесен за разходки.

Карнавалът в Кадис, Испания
Снимка: pixabay.com

Освен с наситена на артефакти история и култура, градът е притегателен център и с пищните празници, които организира. Той е желана дестинация не само в летните месеци, но и в края на зимата, когато в края на месец февруари, а понякога и в началото на месец март се провежда известният и грандиозен карнавал на Кадис. Това е и може би най – грандиозният и изумителен фестивал за Европа и трети в света след Каранавала в Рио и този в Тринидад. Това е един зрелищен спектакъл, който се провежда в рамките на десет дни, и който се подготвя цяла година, влагат се неимоверни усилия, за да може празникът да блесне в цялата си красота и колорит.

Карнавалът в Кадис, Испания
Снимка: pixabay.com

 

Музиката завалдява всичко и всички, може да я чуете от всеки прозорец, заведение, че и от всяка кола. По улиците преминават шествия с красиво украсени платформи, артисти, мимове и акробати, облечени в пъстроцветни, лъскави костюми играят пантомима, сценки от различни театрални комедийни постановки. Хората тук са прочути със своето прословуто чувство за хумор, което се поддържа от небезизвестните групи „чиригота“. Хумористичните спектакли са доказателство на безграничния талант на комиците, на присмеха им може да попадне всеки – дори понякога и политици, или назряло актуално събитие от ежедневието на града. Дори и да сте на по – отаделечени места и да не ги чувате, достатъчно е само да ги наблюдавате – няма начин да не прихнете в заразителен смях, който се предава като ветровит полъх сред тълпата. Пътуващи музиканти, свирещи на лютни, китари и всевъзможни инструменти повдигат духа и настроението. Има и солови изпълнения на незабравимите романси от миналото. Талантливи актьори разказват забавни истории в стихотворна форма, облечени в уникални карнавални костюми таланти, изиграват цели етюди.

Разбира се не липсват и красивите декори – малките калдъръмени улици са окичени с цветя, много зеленина. В парка Хенривес се организират карнавални разходки, провежда се парад на красотата за най – красив и сполучлив костюм. Рок – изпълнители се представят на концерти, не липсват фойерверките и цветните вечерни дискотечни изпълнения. Целият град се весели, забавлява, има смях до зори.

Ако искате да се включите в подобен тип забавления, хващайте самолета и станете участник в незабравимите карнавални дни в Кадис. Определено няма да съжалявате.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин