Китният швейцарски град Кур - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Китният швейцарски град Кур
Автор: Спиридон Калашников
Китният швейцарски град Кур

Подножието на швейцарските Алпи от хилядолетия крие малкия, но китен Кур.

Така колоритното на български име на този малък швейцарски град близо до границата с Лихтенщайн далеч не е единственото интересно нещо, което може да ни учуди в Кур.

Бърза справка в Wikipedia показва, че името на града, което на немски се произнася Кур или Хур (Chur), идва от келтските названия за племе и клан (Kora и Koria).

Градът с население около 30 хиляди души е домакин и на интересно събитие - ежегодният фестивал на алпийската брада, по време на който над 100 000 посетители следят състезанията сред косматите участници. 

Малкият швейцарски Кур е дал на света известни личности в различни сфери на науката, изкуството и спорта хора. Видни швейцарци от Кур са например ботаникът Браун-Бланке, художникът Гигер, швейцарският писател Кейвълти. 

В града може да се видят и стандартните за всеки град катедрали и забележителности, но определено снимка пред табелата на входа на града ще е една от основните атракции за много българи.

В интерес на истината, статия за град с подобно име не се пише лесно и веднага у автора, а и предполагам у всеки читател, напират въпроси... много въпроси, които търсят своя отговор. Например как казват на местното население? А как казват на жените в градчето? 

 

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Швейцария! 

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 01.04.2013 | 16:22
Нека го побратимим с Етрополе! Дано, дано, дано стане! :D
Пантелей пътник, 01.04.2013 | 16:18
О, Боже! И такъв град ли има :) Може да ги побратимим с Пловдив :P
Абонирайте се за нашия бюлетин