Крепостта Букелон край село Маточина – история и интересни факти - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта Букелон край село Маточина – история и интересни факти
Автор: Елена Исаева
Крепостта Букелон край село Маточина – история и интересни факти
Снимка: wikipedia.org

Крепостта Букелон или както още я наричат местните Маточинска крепост е един мълчалив свидетел на няколко славни битки, които са се водили в миналото по този земи. Крепостта се намира в Югоизточна България, в близост до село Маточина, в района на Свиленград, съвсем близо до границата с Турция.

До нея се стига лесно, ако пътувате с автомобил от Свиленград тръгвате на изток и след около час ще стигнете до село Маточина. Може да оставите колата си там и да повървите пеша до самата крепост, което ще ви отнеме около 5 – 10 минути.

Крепостта Букелон край село Маточина – история и интересни факти
Снимка: wikipedia.org

От възвишението на кулата се открива прекрасна панорамна гледка към планините Сакар и Странджа, както и към долината на р. Тунджа и към турската граница, и дори към равнината на гр. Одрин

Някога крепостта се е казвала Вукелон, след което Константин Иречек го разчита като Букелон и така остава и до днес. В наши дни от крепостта е запазена само внушителната ѝ кула, която е висока цели 18 метра. Предполага се, че Букелон е била римска крепост, като е играла много важна роля през периода на Античност и Средновековие. Има няколко предположения, че по платото и хълма е имало стени, край които през 378 г. е бил убит римският император Валент от бързо настъпващото племе на готите.

14 април 1205 г. е една много важна дата в нашата история. На нея се предполага, че цар Калоян и славният български народ водят ожесточена битка с кръстоносците от четвъртия кръстоносен поход, близо до град Адрианопол. Те са напълно разбити от смелия български цар и неговите войни, като техният пълководец Балдуин IX Фландърски е пленен и за кратко време е бил затворен в крепостта Букелон, преди да го отведат в Търново и да го затворят в Балдуиновата кула, която носи и неговото име.

В района на крепостта и село Маточина са правени няколко археологически разкопки, като при една от тях е открит един много интересен и ценен артефакт – кръст с вграден монограм от 14 век, на който се вижда изписано името „Михаил“. Вероятно става въпрос за периода около 1328 г. и за българския цар Михаил III Шишман, който е воювал срещу византийския император Андроник III.

Последните исторически сведения за крепостта Букелон датират от 1664 г. и се смята, че след това тя е напълно изоставена.

Тя губи своето значение и запустява напълно по време на османското владичество. Цялата околност обраства с много дълбоки и гъсти гори, които са изобилствали от различен дивеч. От дневника на тогавашния султан на Османската империя - султан Мехмед IV се научава, че през 1664 г. той е ловувал в подножието на крепостта и намиращото се под нея село.

Сямата се, че крепостната стена е обграждала целия хълм, като най-внушителна си остава кулата със своите 18 метра височина, която може да се види и днес. Кулата е служела за наблюдение, като в нея е имало параклис, арест и няколко други помещения. Кулата е на три етажа, като именно последният е служил за параклис.

Любопитен кинофакт е, че крепостта Букелон е използвана и като декор в български филм – „Мила от Марс“, който излиза през 2005 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин