Купата Икар или височинни емоции за семейства в Сен Илер дьо Туве, Франция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Купата Икар или височинни емоции за семейства в Сен Илер дьо Туве, Франция
Автор: Елена Исаева

Легендата за сина на Дедал, героят от древногръцката митология разказва как Икар не послушал баща си да не лети твърде ниско или твърде високо, издигнал се до Слънцето, а то разтопило крилете му от восък и той паднал във водата. Вие как мислите, а днес дали може да се лети? Да, отговорът е да! Със съответното съорежение, доза авнтюризъм и смелост, всичко е възможно. И това се случчва е градчето Сен Илер дьо Туве, разположено високо в Рон Алп, Югоизточна Франция.

 

Всяка година от 1973 г. насам, за 4 дни през месец септември се провежда надпревара за купата „Икар“.  Първоначално в състезанието са участвали 50 души. Постепенно в годините е набирало популярност, като през 1983 г. за пръв път по време на състезанието се провежда и филмов фестивал. В него участват 10 филма. Представени са невероятни „летящи костюми“, кой от кой по – великолепен и оставящ трайна следа сред зрителите. Така фестивалът се превръща в международен маскарад на свободните полети.

Купата Икар или височинни емоции за семейства в Сен Илер дьо Туве, Франция
Снимка: pixabay.com

 

Всяка година за фестивала прииждат хиляди хора, които освен като зрители, стават и участници в полетите. Носят се леко и ефирно във въздуха в пресъздадени филмови герои със странни костюми. Има богато разнообразие от летателни средства и своеобразни апарати, представя се въздушна акробатика, висящи пилоти, парапланеризъм, безмоторно и свръх леко летене, летене с жирокоптер. Всяка следваща година дейностите се увеличават, добавят се все по – нови и нтересни, като пускане на хвърчила, хвърляне на бумеранг, авиомеоделизъм, балони с нагорещен въздух, има дори и шоу на грабливата птица. За най – малките се организират състезания с книжни ракети, конструиране на летящи съоръжения, скокове с бънджи, работилници за авиомоделизъм.

Купата Икар или височинни емоции за семейства в Сен Илер дьо Туве, Франция
Снимка: pixabay.com

Наградите са щедри, стимулиращи за демонстриране на смелост и издръжливост. Ако не се включите като участник, то със сигурност ще ви бъде интересно и вълнуващо да бъдете сред наблюдателите. А на многобройните щандове можете да откриете специализирана литература, както и всякакви предмети, характерни за фестивала, които можете да си купите за спомен, или за подарък на близките и приятелите си. Тръпката на авантюриста присъства навсякъде, без значение дали във висините, или от здравата земна повърхност. Въпрос на желание и организация е, да станете част от това незабравимо летателно шоу, а определено си заслужава, защото е приказно, различно и много интересно.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин