Лихтенщайн: Забележителности в малкото княжество - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лихтенщайн: Забележителности в малкото княжество
Автор: Таня Стоилкова
Лихтенщайн: Забележителности в малкото княжество
Снимка: wikipedia

Княжество Лихтенщайн се е сгушило тихо между Австрия и Швейцария и често е пренебрегвано за сметка на околните европейски държави, които предлагат дълъг списък със забележителности.

Лихтенщайн няма летище, няма пристанище, няма крайбрежна зона. Известно е със своите банки и е данъчен рай за богатите. И сигурно се чудите има ли какво да се види там. Отговорът е да, защото Лихтенщайн не е само банки. Ето няколко причини да посетите тези прекрасни 160 квадратни километра планинска земя. 

Музеят на пощенските марки

Музеят на пощенските марки е музей без излишни украшения, който ще ви покаже точно това, което казва и името му - пощенски марки. Мястото е истински рай за филателисти. Тук могат да се видят висококачествени пощенски марки, марки от далечното и близкото минало на страната, както и такива от текущите версии. Музеят на пощенските марки е малък, но това, което може да се види в него, надхвърля привидно невзрачния му размер.

39814

Тук се съхраняват редки марки от Лихтенщайн, исторически документи и историческо оборудване за пощенски услуги. Достъпът в музея е свободен, така че не пропускайте тези малки произведения на изкуството.

Замъкът Вадуц - на 15 август

Замъкът Вадуц (Schloss Vaduz) е официалната резиденция на княза на Лихтенщайн, което за съжаление означава, че не можете просто да се изкачите до възвишението, на което се намира, и да се разхождате между стените му. Но ако все пак си мечтаете да се скитате из действащ замък с истински кралски особи, живеещи в него, то тогава посетете Вадуц на 15 август. Тогава е Националният празник на Лихтенщайн и може да видите пищни тържества, фойерверки, придружени от вино и бира. 

39817

Централният площад в столицата

Столицата Вадуц е осеяна с интересни скулптури, създадени от световно известни художници. Съвсем лесно може да ги намерите и разгледате, разхождайки се из централния площад на града. Тук ще намерите бронзови фигури като Трите Коня (Tre Cavalli) и Големият Кон (Grande Cavallo) от Наг Арнолди, както и фигури от Херберт Албрехт (Herbert Albrecht) и Даниел Споери (Daniel Spoerri).

39813

Винарските изби на княза на Лихтенщайн

Ако искате да опитате отлични вина, то вашето място са Винарските изби на княза на Лихтенщайн (Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein).

39816

Тук можете да дегустирате различни местни вина, едно от които е Пино Ноар (Pinot Noir), което се произвежда от грозде, отгледано в лозето, съвсем близо до стаята за дегустация. Може да се насладите на приятна разходка из лозята и да се полюбувате на прекрасен изглед към замъка Вадуц.

Ски в Малбун

39815

За да отидете на ски в Малбун (Malbun), съвсем не е задължително да сте добър скиор или професионалист. Курортът разполага с 23 км писти за скиори и сноубордисти, както за начинаещи, така и за напреднали. Малбун може да се похвали и с чудесен детски парк (Malbi Park Kinderland), където децата могат да се учат и да практикуват внимателно зимни спортове на по-полегати склонове. Така че Малбун е прекрасен избор за семейна зимна ваканция. 

Печат в паспорта

Всички познаваме онова прекрасно усещане и вълнение, което ни дава всеки нов печат в паспорта. Онова удовлетворение, което ни кара да се поздравим сами и да си кажем “О, да! Бил съм тук!”. Затова, когато сте в Лихтенщайн, не забравяйте да посетите Центъра на Лихтенщайн във Вадуц, за да получите още един печат в паспорта си. Това удоволствие ще ви струва 3 евро.

39808

Музей на модерното изкуство

В Музея на модерното изкуство в Лихтенщайн (Kunstmuseum Liechtenstein) има много какво да се види и оцени. Имайте предвид, че музеят е изпълнен само с експонати от съвременното и модерно изкуство, така че ако сте любители на новите артистични форми, задължително трябва да включите посещение на музея в списъка си. 

Романтична вечер в Торкел

39818

Ресторант Торкел (Torkel) се намира в сграда, която може да се похвали, че си стои във Вадуц още от Средновековието. Ресторантът е създаден през 1960 г. и предлага ястия, приготвени предимно от местни продукти. Дори рибата, която се сервира, идва от реките и езерата на княжеството. Към вкусната вечеря се добавя и прекрасна панорамна гледка към лозята, замъка Вадуц и околните планини. 

Мителдорф

Ако сте любопитни да видите как е изглеждал град Вадуц някога, то тогава се разходете на североизток от града до Мителдорф (Mitteldorf). Този очарователен квартал е изпълнен с традиционни къщи и градини, осеяни с рози. Особено интересна е Червената къща (Rote Haus), кацнала над лозята. Тя е от периода на късното Средновековие и се отличава със стъпаловиден фронтон, и голяма кула. 

39809

Подарете си планински преход

Лихтенщайн е изпълнено с живописни пътеки, а щом се намирате тук, това означава, че сте на перфектното място да проучите планинските региони между Лихтенщайн, Швейцария и Австрия. Така че вземете си удобни обувки, малко оборудване, добра компания, поръчайте си хубаво време и изберете накъде да се отправите за едно малко приключение. Може да се изкачите по планината Рапенщайн (Rappenstein), може да поемете 48-километровия високо алпийски маршрут от Малбун до планината Аугустенберг (Augustenberg) или да отидете на поход от Вадуц през Княжеската гора до Тризенберг (Triesenberg ) и да се върнете през селцето Ротабода (Rotaboda). Този избор оставяме на вас. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин