Любопитни факти за галерията Уфици - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за галерията Уфици
Автор: Елена Исаева

История: Галерия Уфици първоначално е била построена като офиси (uffizi на италиански) за флорентинските магистрати през 16 век.

Архитектурен дизайн: Галерия Уфици е проектирана от Джорджо Вазари, виден архитект от епохата на Ренесанса.

Любопитни факти за галерията Уфици
Снимка: pixabay.com

Семейство Медичи: Галерия Уфици е поръчана от могъщото семейство Медичи, които са били покровители на изкуствата и са управлявали Флоренция.

Художествена колекция: Галерия Уфици съхранява обширна колекция от произведения на изкуството, включително картини, скулптури и декоративно изкуство.

Ренесансови шедьоври: Музеят е особено известен със своята колекция от ренесансови шедьоври, включително произведения на Ботичели, Микеланджело, Леонардо да Винчи и Рафаело.

Раждането на Венера: Една от най-известните картини в галерия Уфици е „Раждането на Венера“ от Сандро Ботичели.

Примавера: Друга емблематична картина на Ботичели, „Примавера“, също е изложена в галерия Уфици.

Статуя на Давид: Галерия Уфици показва реплика на прочутата скулптура на Микеланджело, „Давид“, в откритата Loggia dei Lanzi.

Коридор Вазари: Галерия Уфици е свързана с Палацо Пити чрез частен коридор, известен като коридора Вазари, който е бил използван от семейство Медичи.

Изглед към Понте Векио: Галерия Уфици предлага зашеметяваща гледка към Понте Векио, известен мост над река Арно във Флоренция.

Стая на Ботичели: Галерия Уфици има специална стая, известна като Стаята на Ботичели, където са изложени много от шедьоврите на Ботичели.

Колекция Караваджо: Музеят съхранява няколко творби на италианския бароков художник Караваджо, включително известната му картина „Медуза“.

Венера от Урбино на Тициан: Галерия Уфици е дом на известната картина на Тициан, „Венера от Урбино“, известна с чувственото си изображение на легнало голо женско тяло.

Tondo Doni на Микеланджело: Една от редките картини на Микеланджело, „Tondo Doni“, изобразяваща Светото семейство, е изложена в галерия Уфици.

Любопитни факти за галерията Уфици
Снимка: pixabay.com

Колекция от автопортрети: Галерия Уфици разполага със забележителна колекция от автопортрети на известни художници, включително Рембранд, Дюрер и Ван Дайк.

Съседни сгради: С течение на времето съседните сгради бяха включени в галерия Уфици, разширявайки нейните изложбени пространства.

Проекти за разширяване: Галерия Уфици претърпя няколко проекта за разширяване, за да побере нарастващата си колекция и да подобри изживяването на посетителите.

Съвети за посещение: Поради своята популярност се препоръчва да резервирате билети предварително или да пристигнете рано, за да избегнете дълги опашки в галерия Уфици.

Тераса на покрива: Галерия Уфици предлага тераса на покрива, предоставяща на посетителите панорамна гледка към историческия център на Флоренция.

Произведенията на Джорджо Вазари: Галерия Уфици също така съхранява колекция от произведения на изкуството на Джорджо Вазари, демонстриращи неговите умения като архитект и художник.

История на сградата: Галерия Уфици е била свидетел на исторически събития, включително резиденцията на Великия херцог на Тоскана и седалище на Accademia della Crusca, лингвистична академия.

Временни изложби: Галерия Уфици редовно е домакин на временни изложби, включващи различни теми и художници през цялата година.

Градина със скулптури: Галерия Уфици има градина със скулптури, Градините Боболи, която е в непосредствена близост до двореца Пити и предлага релаксиращо открито пространство.

Образователни дейности: Галерия Уфици предлага образователни програми, семинари и обиколки с екскурзовод, за да ангажира посетители от всички възрасти и да подобри разбирането им за произведенията на изкуството.

Обект на световното наследство: Историческият център на Флоренция, включително галерия Уфици, е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Брой посетители: Галерия Уфици привлича милиони посетители всяка година, което я прави един от най-посещаваните музеи в Италия.

Отворена за обществеността: Галерия Уфици е отворена за обществеността през 1769 г., което позволява на ентусиастите на изкуството да се възхищават на нейната изключителна колекция.

Библиотека: В галерия Уфици се помещава и библиотека, Библиотеката Уфици, която съдържа огромна колекция от книги, ръкописи и материали, свързани с изкуството.

Проекти за реставрация: Галерия Уфици има постоянен ангажимент за реставрация на произведения на изкуството, запазване и консервиране на своите ценни произведения на изкуството.

Културно значение: Галерия Уфици е не само съкровищница на изкуството, но и символ на богатото културно наследство на Флоренция, представяйки историческото и художествено наследство на града.

 

Посещението на галерия Уфици предоставя невероятна възможност да се потопите в художествените шедьоври, които са оформили историята на западното изкуство. Това е задължителна дестинация за любителите на изкуството и всеки, който се интересува от изследването на чудесата на епохата на Ренесанса.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин