Манастирът Свети Йоан Предтеча, Кърджали - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манастирът Свети Йоан Предтеча, Кърджали

Каквото и да прочетете предварително за манастира „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали, няма да сте достатъчно подготвени за това, което ще видите и чуете, когато го посетите лично. Това е от тези места в България, в които преди стотици години са се решавали съдби и са се вземали важни решения. А днес манастирът отново е действащ и разкрива тайните на своето минало на брега на река Арда.

Когато пристъпите в спретнатия двор на манастира, имате чувството, че сте попаднали в приказна градина: саксии с цветя, градински джууджета, чешма и пейки за отмора. Всичко е спретнато и отлично поддържано от свещеника и неговата съпруга. Някой от тях ще ви отключи и църквата, където можете да запалите свещ. По умален картонен макет вътре ще можете съвсем ясно да си представите как е изглеждал манастирът през Средновековието, когато тук се е намирал комплексът „Свети Йоан Подром“.

Тук е имало четири църкви, най-ранната от 6-и век. 300-400 години по-късно комплексът придобива важност и се превръща в митрополия. При разкопки учените са открили пет зидани гробници, една от които е била херметически затворена и в нея е било положено тялото на висш духовник. По-интересното е, че столетията без въздух са запазили непокътната църковната дреха на свещеника (епитрахил), в която е имало втъкани златни нишки. Историците смятат, че дрехата е била изключително скъпа за времето си и вероятно е изработена в Константинопол. Днес можете да я видите в историческия музей в Кърджали.

По-късно манастирският комплекс запада и едва през 30-те години на миналия век е открит от местни хора. От 2000 г. манастирът отново е действащ и приема както туристи и любители на историята, така и вярващи, които искат да запалят свещ. Дори и да минавате оттук неподготвени, чуете ли сладкодумния разказ на хората, които се грижат за храма, той ще изникне съвсем различен пред вас.

Полезна информация: Манастирът „Свети Йоан Предтеча“ се намира в квартал Веселчане, на пресечката на ул. „Вела Пеева” и ул. „Ана Маймункова”, точно срещу КАТ. Попитайте местните хора, те ще ви упътят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин