Маратонът на Ню Йорк - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маратонът на Ню Йорк
Автор: Елена Исаева

Ню Йорк е американски метрополис, намиращ се в една от най – гъсто населените зони на САЩ – Голям Ню Йорк. Благоприятното му разположение на едно от най – големите пристанища в света го прави важен търговски и промишлен център. Той е и център на междунродната дипломация, финансова и културна световна столица. Тук се намират едни от най – интересните музеи.

Има изобилие от забележителности, престижни университети, ресторанти, кафенета, където можете да се забавлявате и да чуете най – новите и нашумяли музикални парчета. В някои от многобройните театри можете да се насладите на красивата игра на талантливите артисти от Бродуей, както и да видите известни изпълнители от цял свят, които гастролират пред многобройната публика. Той е един от най – привлекателните и дори бих казала най- любими градове на милиони туристи.

Маратонът на Ню Йорк
Снимка: pixabay.com

 

В Ню Йорк се провеждат изключително много събития – от парада по случай Деня на благодарността, пищни новогодишни тържества, празникът на 4 юли, както и редица спортни състезания. Може би едно от най – грандиозните спортни състезания е Маратонът на Ню Йорк. За първи път е проведен през 1970 г. Той е сред четирите най – големи, наред с маратоните в Лондон, Чикаго и Бостън. Всяка година в началото на месец ноември в Ню Йорк се събират повече от 40 000 състезатели, за да премерят сили и издръжливост в това състезание – спектакъл.

Във всички административни райони на града близки и приятели, поддръжници на участниците бързат да заемат най – добрите места, защото желаещите да гледат това събитие са милиони и хубавите места с добър изглед свършват бързо. Стотици заведения и барове отварят от рано, за да предоставят на зрителите удобства, докато продължава маратонът. Поставят се огромни ерани с гигантски размери на ключови места, където всеки един желаещ може да проследи всички етапи на състезанието. Първо излизат най – добрите, елита, най – подготвените междунарони и клубни маратонци, печелили многократно различни лекоатлетически състезания в дълги и къси надбягвания.

Всички те имат невероятна подготовка и завидна издръжливост. Маршрутът преминава по моста Верзано – Нероус, през Бруклин и Куинс, покрай безкрайно високите небостъргачи Емпайър стейт и Крайлер. Навсякъде се чуват възклицателни възгласи в подкрепа на бегачите. Сътезанието е много оспорвано, всеки се стреми не само да получи славата на победител, но и да спечели една от сериозните паричните награди.

Маратонът на Ню Йорк
Снимка: pixabay.com

След професионалистите започва истинското забавление. Хиляди аматьори, жители и гости на града излизат да тичат сами или по групи. Те са облечени в различни забавни костюми, някои от тях и доста абсурдни. Готови са да изтърпят всяка болка и неразположение, които съпътстват бягането, а и последствията след него, заради своята кауза и средствата, които получават за своите благотворителни организации. Понякога в маратона се включват и известни знаменитости.

Нюйоркският маратон е състезание и развлечение в едно. Това е един спортен спектакъл, който се излъчва в ефир, по многобройни телевизионни и радиоканали.

Ако искате можете и вие да се включите в него, няма значение дали като състезател или като зрител. Времето и отдадеността определено си заслужават. Така ще почувствате спортменския дух и топлата и гостоприемна атмосфера на този огромен и много интересен град.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин