Нова година на площад „Таймс“, Ню Йорк - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нова година на площад „Таймс“, Ню Йорк
Автор: Елена Исаева

Ню Йорк, този космополитен град е известен с много неща, като едно от най-емблематичните места в „Голямата ябълка“ е известният площад „Таймс скуеър“.

През 1904 г. най – известният американски вестник „Ню Йорк Таймс“ се настанява на площад „Таймс“ № 1,или така нареченият Таймс скуеър.По този повод на площада се организира пищно, оживено тържество.  По това време Ню Йорк започва много да се разраства и развива индустриално. Таймс скуеър постепенно се превръща в оживено, ключово място не само за САЩ. Не случайно го наричат „кръстовище на света“.

Нова година на площад „Таймс“, Ню Йорк
Снимка: pixabay.com

 

По всяко време на денонощието тук гъмжи от хора и автомобили. В района на площада има няколко театъра, кина и многобройни заведения. Тук ще видите уникални неонови реклами, които денонощно осветяват площада в красиви често сменящи се и преливащи цветове. Постепенно тържеството по повод вестникът – новодомец се превръща в най – грандиозният новогодишен празник в САЩ. Всяка година хиляди туристи и местни граждани се събират на това култово място, за да се насладят на невероятната феерия от цветове, светлини, музика.

Нова година на площад „Таймс“, Ню Йорк
Снимка: pixabay.com

 

Провеждат се няколкочасови концерти, танци светлинно шоу, и разбира се не на последно място официални новогодишни обръщения. Това може би е един от най – екстравагантните спектакли по случай Нова година в цял свят. От 23 – метров стълб се спуска светеща топка, в синхрон с отброяването на последните минути до полунощ. Тя е покрита с красиви кристали, пръскаща милиони лъчи, достигайки и озарявайки няколко квартала в Ню Йорк. За да присъствате е необходимо да заемете място още от ранния следобяд, облечени с топли дрехи и запасени с храна и вода. Защото, ако само за минутка се наложи да напуснете това място, то връшане обратно няма.

Нова година на площад „Таймс“, Ню Йорк
Снимка: pixabay.com

 

Запазете търпение и дочакайте кулминационния момент, когато фойерверките, мигащите светлини и многобройните и многоцветни като дъга конфети изпълнят небето над площада. Това е уникално изживяване, емоция несравнима с нищо друго, екстаз, вдъхновен от трепетното очакване за посрещане на Новата година, залагане на надежди за по - добър и пълноценен живот. Таймс скуер има голяма световна слава. Многократно е представян в книги, издания, дори е документиран в няколко игрални филма и сериали.

Ако искате да станете участник и зрител, това е мястото и времето за новогодишен празник. Реализирайте детските си мечти да бъдете актьор в най – прекрасното новогодишно шоу. Разходете се из площада и околните улици, полюбувайте се на уличните артисти и на лъскавия нощен живот, купете си нещо за спомен, който винаги ще ви връща в изживяната приказка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин