Матера – пътеводител из италианския скален град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Матера – пътеводител из италианския скален град
Автор: Мария Ангелова

Все повече се говори за Матера, особено в България, покрай факта, че южният италиански град ще бъде Европейска столица на културата заедно с Пловдив през 2019 г. И има защо – Матера е дестинация в Италия, която си струва да бъде посетена. Градчето е колкото типично италианско, толкова и едно от онези места на Ботуша, които да посетите заради уникалната им съдба.

>

>

Защо да посетите Матера?

Заради Саси ди Матера (Sassi di Matera, Камъните на Матера илитази част на града, изсечена в скалите) - скални жилища и църкви, които заради лошите условия за живот са били принудително изселени в средата на миналия век. В продължение на векове в тези скални домове са живели, просперирали и отглеждали децата си (заедно с кози, свине и други домашни животни) хиляди италианци. В най-добрите години около 25 000 души са живели в скалните къщи.

39103

39110

Какво да видим в Матера

Научете повече за историята на Матера.

Нямате нужда от специален план – търсете будката за туристическа информация, откъдето можете да вземете карта на града (от която няма особена полза всъщност – градчето е компактно, има табели, които ви насочват).

Откъде да започнете?

От някоя от терасите с панорамна гледка към Саси ди Матера – белведере.

39106

В старата част на Матера – тази, която е в скалите, има няколко заведения и бутикови хотели, но като цяло сградите са изоставени. Непременно посетете някоя от скалните църкви с останки от стенописи на няколко века. Има музей на фотографията, на мъченията, археологически музей. Ние препоръчваме да започнете с Casa Noha (следвайте табелите), която в няколко зали и видео разказва историята на Матера с архивни кадри и снимки. Част от тях могат да ви трогнат до сълзи.

39107

39112

Разходете из уличките, стълбищата, панорамните тераси. Матера е прекрасна както през деня, така и вечер. Нощната разходка из града е дори по-вълнуваща, след като знаете историите му.

39115

39119

39117

А да не говорим, ако се случи някое мистично мъгливо утро – призраците на миналото сякаш се крият зад всеки ъгъл...

39114

39116

39104

39108

39121  39122

Новата част на Матера прилича на повечето южноиталиански градчета - каменни сгради, много цветя по балконите, кафето се купува от бара (да, в Италия е така).

39111

39120

Обичайните неща - избягвайте ресторанти с менюта предимно на английски, както и такива, пълни само с туристи.

39105

Излезте от суперцентъра, за да откриете къде хапват местните. Вечерите са посветени на бърборене на по чаша вино или аперитив. 

Транспорт в Матера

39109

Нямате нужда от градски транспорт - Саси ди Матера са пешеходна зона, а всичко е на пешеходно разстояние.

Как се стига от Бари до Матера

До Матера се стига много лесно, от летището в Бари взимате влака до централната жп гара на Бари, а оттам се прехвърляте на една от многобройните локални жп линии – Appulo Lucane (следвайте табелите или питайте, малко е хаотично с няколкото жп оператора, които имат свои собствени гари, но всички гари са събрани на едно място, само трябва да откриете правилния подлез и вход). Има няколко влака дневно, освен в неделя, когато на мястото на влака се движи автобус. 

Вече ви се ходи в Италия? Вижте най-добрите екскурзии и почивки в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин