Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите
Автор: Peika.bg

Днес, на 3-ти септември в гр. Видин, десетки колоездачи тръгнаха по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза - популяризиране на над 110 населени места по поречието на Дунав и Добруджа.

Силният вятър не спря 150 българи и румънци вело ентусиасти да се съберат заедно в гр. Видин за участие в събитието Дунав Ултра - Обратно при реката 2021.

Днес, между 7:00ч. и 9:00ч. всички вело ентусиасти напуснаха старопрестолния град и стартираха своето приключение на колела по най-популярния веломаршрут в България Дунав Ултра.

За колоездачите това е едновременно спортно предизвикателство и начин да опознаят региона. Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в района на с. Дуранкулак на Черно море.

Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите
Снимка: Дунав Ултра

Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.

Тази година в кампанията се включиха редица общини с локални събития в подкрепа на Дунав Ултра.

Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 740-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни.
Придвижването на най-бързите може да се следи наживо чрез специални GPS устройства на този линк: https://events.loggator.com/DunavUltra-2021 

“Разбрах, че маршрутът преминава човек на 72 години и това ме амбицира да го направя и аз.”, споделя най-възрастният ни участник тази година, Никола Габровски на 77год. от Русе. Той започва да кара колело едва преди 2 години, но бързо се запалва по колоезденето. Страстта му започва в Природен парк “Русенски Лом”, а няколко години и 3 колела по-късно, е на стартовата линия на най-популярния маршрут на Балканите. Никола Габровски има за цел да мине маршрута до 5 дни, и се вълнува да опознае градовете и селата покрай Дунав.

Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите
Снимка: Дунав Ултра

Георги Илиев, който опознава маршрута като подкрепящ екип преди 2 години, тази година се включва с екип от 5-ма вело ентусиасти. Вдъхновен от историята на дядо си, който преминал маршрута пеша по времето на Втората световна война, Георги решава да се включи в приключението по р. Дунав с колело. Екипът има за цел да мине маршрута до 7 дни, а Беляновския въжен мост край едноименното село и Царството на водните лилии до с. Малък Преславец, са само малка част от забележителностите, които 5-те приключенци са набелязали да опознаят.

Създателят на “Дунав Ултра”, Борис Бегъмов, обърна внимание на тазгодишния изключително висок интерес към маршрута не само от страна на български и румънски участници, но и от страна на общини и партньорски обекти по поречието на Дунав. Локални събития организират в населени места в общините: Оряхово, Долна Митрополия, Никопол, Белене, Две могили, Силистра и Генерал Тошево.

Потенциалът, който крие този регион и маршрутът, минаващ през него, вече не може да бъде пренебрегван.

Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите
Снимка: Дунав Ултра

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин