Най-интересните събития за август 2018 г. - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за август 2018 г.
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за август 2018 г.

Август ще бъде море, музика, изкуство и фестивали!

Вижте най-интересните предстоящи събития, които ще ви създадат още вълнуващи летни спомени.

Интересни и различни събития има както в големите градове, така и по морето и в планината!

Отркийте своето!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба My Way

до 14 август

Не пропускайте да посетите  откриването на събитието на 14 юли, от 18.30 ч. с елегантно парти за близки, приятели и най-нетърпеливите почитатели в пекарната „The Art of Love“ на бул. Христо Смирненски 48, жк Лозенец, близо до спирка на метрото Стадион Васил Левски. Вход- свободен, вино и аперитиви за всички гости. Повече информация тук.

*

#NetWorkMe - фестивал на алтернативния спорт и комуникации

17 -18 август

Спускане от 300 метров въжен тролей, който преминава над езерото в квартал Дружба, гр. София, е кулминацията в първия по рода си фестивал на алтернативния спорт и комуникации #NetWorkMe! Фестивалът е част от програмата от събития на София 2018 - Европейска столица на спорта и ще се проведе край езерото в Дружба. Програмата на #NetWorkMe дава възможност за приятно изживяване на големи и малки в лятна София. Всички, решили да преживеят съботния ден край езерото в Дружба, ще имат възможност да се включат в интересни игри, томболи, научни класове и да се насладят на демонстрации на алтернативни начини на спорт и забавления, огнени танци и др. Повече информация тук.

*

Изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“

до 19 август

На 18 юли (сряда), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на две значими годишнини – 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Кино под звездите в парковете на Пловдив

до 5 август

Пловдив става поредния град, в който лятното кино ще бъде част от горещите нощи! От 25 юли до 5 август 2018 в града под тепетата ще бъдат прожектирани 10 филма на няколко изключително атрактивни локации на открито – Цар Симеоновата градина, Рахат тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база и зона Плажа в коритото на р.Марица. Филмовата програма включва едни от най-добрите заглавия от българското и европейско кино през последните години. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

RADAR Festival Beyond Music

3 - 5 август

Настройте радара на сетивата си на фини честоти, защото за 5-та поредна година, между 3-ти и 5-ти август ще се проведе фестивалът, обединяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music. И макар това събитие да има своята вярна публика, то не спира да привлича и нови почитатели с факта, че е може би единственото по рода си в България или поне от малкото, чието ниво на програма не прави компромис. Юбилейното издание ще запази традицията да провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запава по-късните часове за електронните и експериментални проекти. Още информация тук.

*

Лятно Кино в кварталите на Варна

10 - 26 август

Във варненските квартали ще бъдат прожектирани 9 филма на вече превърналите се в традиционни места за това – Парка в кв.”Владиславово”, Амфитеатъра в кв.”Младост”, двора на у-ще „П.Волов” във „Виница”, поляната до бл.27 в кв.”Чайка”, двора на училище „Ангел Кънчев” в Цветния квартал, игрището в кв.”Левски”, стълбите под паметника в кв.”Бриз”, Ботевата градинка и парка в кв.”Аспарухово”. Филмовата програма включва едни от най-добрите заглавия от българското и световно кино през последните години. Прожекциите от филмовия маратон започват в 20:30 ч, входът е свободен! Препоръчваме да заемете места пред екрана по-рано и да си носите нещо за сядане! Още информация тук.

*

Три срещи с образите на изложбата „ArtExtreme СТРАЖА“

3 - 5 август

До края на август в Морско казино – Варна може да бъде видяна многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева под патронажа на президента Румен Радев. Изложбата показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица.

3 август - „АртЕкстремни РАЗГОВОРИ“ с екипа на изложбата за създаване и явяването на образите и музиката на изложбата. 4 август - Работилница „Азбука ГЛАГОЛИЦА“, на която ще се работи с образите на истинските глаголически букви от специалната книжка за оцветяване „Българска азбука Глаголица (песен за буквите)“, дело на изследователите Таньо Танев и Ангел Манев от Сдружение АМАТ. 5 август - „Образ Български“ най-доброто от „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2018 с участието на изследователи от различни области на познанието. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Концерт на Ostava & Gravity Co. & Jeremy? 

12 август
*31 август в Пловдив

Три от най-слушаните български групи ще изпълнят съвместни концерти този август на сцените на летните театри в Бургас и Пловдив. Те ще се проведат съответно на 12 август и 31 август.  Събитията са първи по рода си - комбинация от рок, инди рок и електронна музика на една сцена. Двата концерта започват точно в 19:30 ч. Цените на предварителна продажба са 20 лв., а на самата дата и място са по 25 лв. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

Изложба "Дунавска карикатура"

до 9 септември

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба “DONAUcartoons” („Дунавска карикатура“). Откриването ще се състои на 26 юли от 18:00 часа в зала 7 на Музея. Изложбата е създадена по инициатива на работната общност „Дунавски страни“ и представя 10 автори от дунавския регион, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичен, икономически и социален живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са редовни участници в Международното биенале за хумор и сатира в изкустата в Столицата ма хумора. Куратор на изложбата е г-н Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз (Австрия). Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОЗОПОЛ

Празници на изкуствата Аполония

31 август - 8 септември

Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония се отличава с разнообразна и цветна програма, изпълнена с изненади за ценителите на родното изкуство и култура. Фестивалът ще се проведе от 31 август до 8 септември в Созопол, представяйки интересна палитра от музика, кино, театър, литература и визуални изкуства. 34-ото издание на Аполония ще бъде открито с изложби в Художествената галерия в Созопол на 31 август. Едни от най-големите имена в българското изкуство – Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев – ще представят своите впечатляващи творби в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и скулптурата. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ НА ЯЗ. ГОЛЯМ БЕГЛИК

Беглика фест 2018

22 - 27 август

Който е бил на Беглика, я носи в очите и сърцето. Беглика фест в една дума е Магия – във всичко и най-вече в хората. Високи мощни ели, меки поляни за боси крака, хладни бляскави води и бреговете на Големия Беглик. Вечер – огньове и тъпани, голяма луна на черно одеяло, топли сладки приказки между непознати приятели, които се срещат веднъж годишно. Денем музиката цял ден не те пуска от танците с развети коси. И току-виж си пропуснал дискусиите, семинарите, йогата, театъра на импровизацията, танца на силата, а тишинавтите отдавна са заминали на своя остров. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ЛЯСКОВЕЦ

Фестивал за хип-хоп култура GOLOKA FESTIVAL

3 - 4 август

На 3 и 4 август 2018 г. в близост до Велико Търново – на голямата поляна до Петропавловския манастир край Лясковец, ще се проведе първото издание на GOLOKA FESTIVAL. В най-новият хип-хоп фестивал у нас участие ще вземат, както пионерите на родната сцена, така и най-актуалните имена в жанра. Няма да липсват и международни участници (от Македония и Великобритания), както и задължителните елементи от любимата култура – графитите, брейкденс танците и диджеите. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В КОВАЧЕВИЦА

Фестивал Неотъпкана пътека

3 - 6 август

Неврокопският край става столица на камерната класическа музика в началото на август. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, „Неотъпкана пътека“ ще събере от 3 до 6 август в Гоце Делчев и Ковачевица класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера от България и чужбина. Те ще представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древната история и традициите на Родопите. Участници в първия фестивал са пианистката Лора Чекоратова и цигуларят Георги Вълчев, които живеят и работят в Ню Йорк. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В Х. "МУСАЛА"

Празник на Рила 2018

4 - 5 август

Традиционно празникът на Рила се провежда първата седмица на месец август. Тази година датите са 4-и и 5-и август, а мястото е добре известно – хижа Мусала, една от първите хижи в България, построена през далечната 1924 г. Ежегодно в празненствата участие вземат хиляди планинари от цяла България и от чужбина, за да се включат в похода към най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала. Всички желаещи да се изкачат към високите части на Рила ще могат да вземат безплатните автобуси, организирани от община Самоков до долна станция на кабинковата линия „Ястребец“, откъдето да се изкачат с лифта, за да поемат към хижа Мусала. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА, БУРГАС

Концерти в памет на Тодор Колев

4 - 25 август

Традиционният лайв-трибют в памет на Тодор Колев тази година ще се проведе в цели четири града. Освен ежегодното издание в София, което отбелязва рождения ден на големия български актьор и винаги е в близост до съответната дата, през целия месец август концертни събития с изпълняваните от него песни ще се проведат още във ВарнаБургас и Пловдив. Проектът е по инициатива на столичния клуб Строежа и Пощенска кутия за приказки, които са организатори и на последните две подобни събития с личното участие на Тодор Колев – през 2011-2012 г. Всичко това ще се случи съответно на 4 август (събота) в клуб Ментол-Варна, 18 август (събота) – Amaya Beach (Бургас), 24 август (петък) – Летен театър-Пловдив, 25 август (събота) в клуб Маймунарника-София. Допълнителна информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин