Най-интересното от нос Добра надежда - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересното от нос Добра надежда
Автор: Елена Исаева

Там, където свършва една от най-големите и най-красивите ботанически градини в света се намира географският нос Добра надежда. А защо точно Надежда? Защото португалският крал Жуау II – племенник на Енрике Мореплавателя, известен с пътешествията си из Атлантическия океан, му дава това име с надеждата, че заобикаляйки носа, мореплавателите ще открият пътя до Индия. Първоначалното му име е било Нос на бурите, дадено от откривателя му Бартоломеу Диаш. През 1488 г., португалска експедиция, водена от Диаш открива носа в търсене на път до Индия.

 

Диаш и останалите мореплаватели не успели да открият търсения път до Индия, но за сметка на това пък, те станали първите европейци, които са заобиколили Африка от юг. През 1497 г. Вашку да Гама, заобикаляйки успешно носа, стигнал до бреговете на Индия и така затвърдил името на Добрата надежда.

Най-интересното от нос Добра надежда
Снимка: pixabay.com

 

Интересен факт е, че имено това място, донесло му слава е и лобното място на Бартоломеу Диаш. На 29 май 1500 г., при поредна експедиция, мистериозно изчезва корабът на великия португалец. Мистериите не свършват до тук. През 1857 г. е издигнат фар на носа, за предпазване на преминаващите край него кораби, но за съжаление опитът е неуспешен, тъй като фарът е издигнат много високо и в по-голямата част от времето е в облаци и мъгла. За жалост много кораби не са успели да преминат край носа, тъй като не виждали индикация от фара, а останките им могат да бъдат видяни и днес. През 1913 г., фарът е изграден наново, на друго място.

Нос Добра надежда е едно от местата, смятани за най-магнетични и най-красиви на планетата. Намира се в най-югозападния край на континента Африка, в Република Южна Африка, на около 50 км от град Кейптаун – вторият по големина град в страната.

През XVII век, холандци пристигат на нос Добра надежда и основават селище, прераснало по-късно в Кейптаун. Първоначално тук те продавали храна на екипажите на преминаващите кораби, както и оказвали медицински услуги на болните.

Най-интересното от нос Добра надежда
Снимка: pixabay.com

Едва ли има човек, който да не е чувал израза „ Летящият холандец“. Легенда гласи, че през 1641 г. имено край носа се разбива холандски кораб, който от тогава е наречен с прозвището „Летящият холандец“ и е обречен  на вечно скитане из моретата. Счита се, че той е предвестник на лоши събития. През 1939 г. много вестници съобщават, че корабът е видян от летовници по плажовете на Южна Африка.

Ботаническата градина, която е и природен резерват, намиращ се в близост до носа, се  простира на площ от 7750 хектара. Основана е през 1938 г. и разполага с огромно разнообразие от растителни и животински видове. Тук, на това прекрасно място могат да бъдат видяни над 1000 растителни разновидности, голяма част от които са ендемични и се срещат само на територията на Южна Африка.

Фауната в резервата също е много разнообразна и богата. Тук при отлични условия живеят антилопи, зебри, африкански пингвини и други. Африканските пингвини достигат до 70 сантиметра височина и до около 5 кг тегло. Те могат да развиват до 20 км в час в морето, придвижвайки се от едно място до друго. На територията на резервата има и ферма за щрауси.

Нос Добра надежда е уникално място, което си заслужава да се види. Ако стигнете до това вълшебно място, със сигурност ще се влюбите в красотата и непринудеността му.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин