Най-интересното за Палацо Медичи – Рикарди - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересното за Палацо Медичи – Рикарди
Автор: Елена Исаева

Няма човек, който е ходил във Флоренция, да не е видял поне отвън Дворецът на Медичите. Този красив ренесансов шедьовър на архитектурното изкуство е построен в периода 1445 г. – 1460 г. от известния италиански архитект Микелоцо ди Бартоломео, по поръчка на патриарха на Медичите - Козимо Старши.

 

През 1659 г., името на двореца е променено на Медичи – Рикарди, когато фамилията Рикарди става пореден собственик на сградата и я разширява.

Най-интересното за Палацо Медичи – Рикарди
Снимка: wikipedia.org

Оригиналната сграда на двореца е с кубична форма, с красиви просторни помещения, таваните, на които са украсени с изящни дърворезби, с позлатени орнаменти в средата. В огромното фоайе има мраморни колони с арки, а над тях разбира се на няколко места е поставен гербът на фамилия Медичи. Медичите са видна олигархическа фамилия, управлявала Флоренция в периода между XII и XVII век. Четирима от римските папи са от семейството на Медичите:

Джовани Медичи – папа Лъв X, Алесандро Отавиано Медичи – папа Лъв XI, Джулиано Медичи – папа Климент VII и Джовани Анджело Медичи – папа Пий IV,както и членове на френското кралско семейство, а имено:

Катерина де Медичи – кралица на Франция от 1547 г. до 1559 г., съпруга на крал Анри II и майка на други известни френски крале – Франсоа II, Шарл IX и Анри III. Любопитен факт е, че имено Катерина де Медичи е изиграла голяма роля във формирането на френската кухня във вида, в който я познаваме днес, защото омъжвайки се за френския крал, тя е завела със себе си италиански готвачи, сладкари,  лозари, винари и градинари. В голяма част от френските вкусотии се крият италиански корени. Въпреки, че днес французите не признават много този факт, но благодарение на уменията на флорентинските градинари, те са започнали да отглеждат непознати за тях за онова време плодове и зеленчуци. И имено по времето на Анри II и Катерина де Медичи дворцовите празненства стават много пищни, а ястията – по-изискани.

Мария Медичи, съпруга на Анри IV и регент на непълнолетния си син Луи XIII в периода 1610 г. – 1617 г.

Най-интересното за Палацо Медичи – Рикарди
Снимка: wikipedia.org

Дворецът Медичи отвън е непретенциозен и дори не особено красив, но влезете ли вътре, ще ахнете. По стените на просторните помещения са окачени красиви, дълги до долу гоблени, на които са изразени сцени от флорентинската история и от живота на Медичите. А балната зала няма равна на себе си. Вратите и са позлатени, украсени с красиви орнаменти, на рисунките по тавана могат да се видят библейски сцени, дело на едни от  най-известните италиански художници Лука Джордано и Беноцо Гоцоли. Към двореца дори е построен и параклис.

По времето на Медичите, Флоренция се првръща в един от важните световни културни центрове на Ренесанса. Медичите също така покровителстват хората на изкуството, като художниците и архитектите. За фамилията са работили и много от известните италиански художници – Рафаело, Тициан, Микеланджело, Лука Джордано, Беноцо Гацоли, Сандро Ботичели и други.

Не безизвестен е и фактът, че от Медичите се заражда и лихварството.

През 1882 г. за кратко собственик на Двореца на Медичите или Палацо Медичи – Рикарди става бившия вице – крал на Египет – Исмаил Паша. През 1940 г. доврецът става собственост на Металургичната асоциация на Италия, а през 2008 г. е превърнат във великолепен 5 – звезден хотел от веригата Four Seasons.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин