Най-красивите църкви в България – част 3 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите църкви в България – част 3
Автор: Елена Исаева

Продължавам с класациите за най-красиви църкви в България. Много ми се иска всяка една църква на нашата територия да бъде включена, защото във всяка има красота, история и заслужава да бъде спомената, но това няма как да се случи, за това съм подбрала само някои. Нека те ви послужат като вдъхновение да потърсите още красиви български църкви, които да посетите.

1.„Света Петка Самарджийска“ – отново сме в столицата, но няма как, тук е пълно с красиви църкви, които заслужават мястото си в класацията. Тази православна българска църква се намира в самия център на столицата, в подлеза на ЦУМ и съвсем близо до друга църква от нашите класации – „Света Неделя“. Интересното тук е самата крипта на гробницата, която датира още от 4 век, което дава сведения за това, че още тогава на това място е имало църква, която най-вероятно е била част от Антична Сердика.

Най-красивите църкви в България – част 3
Снимка: Елена Исаева

Най-старите запазени стенописи са датирани от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, който се смята, че е дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Света Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в този район през Средновековието.

2.Боянската църква – и както вече разбрахте отново сме в София, но този път в по-крайните квартали и по-точно в Бояна, в полите на Витоша планина. Тук сред прохладната гора гордо стои един истински шедьовър в архитектурно и църковно отношение – Боянската църква.

Боянската църква  „Св. Св. Никола и Панталеймон“ се отличава със своята уникалност и мистичност сред много други подобни паметници на културата, не само у нас, но и в цяла Европа. Тя е част от 100-те национални обекта на България и от 26 октомври 1979 г. е паметник на световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО.

Най-красивите църкви в България – част 3
Снимка: Елена Исаева

Най-уникалното на тази църква са нейните стенописи, които са датирани от 1259 г. и се смята, че са дело на няколко боянски майстора. Те са доста добре запазени и в самата църква не е позволено да се снима. Ако искате да ги имате за спомен, най-добре си купете картичка или книжка от касата в двора на църквата.

3.      Църквата „Св. Св Константин и Елена“ – този път се пренасяме в града под тепетата – вечният и красив Пловдив, за да отидем в старата му част, където сгушена сред други сгради ни очаква църквата „Св. Св. Константин и Елена“. Тя е построена през 1832 г. на мястото на по-стара църква и е доста богато украсена от майсторите Захарий Зограф, Димитър Зограф, Атанас Гюдженов, Никола Одринчанин, Станислав Доспевски и Иван Пашкула. Храмът е изцяло престроен от брациговски майстори-зидари, начело на които е бил самият Петко Боз. Църквата е официално осветена на 30 октомври 1832 г.

Най-красивите църкви в България – част 3
Снимка: Елена Исаева

От 1954 г. църквата „Свети Свети Константин и Елена" е обявена за паметник на културата, а в периода 1978 – 1989 г. тя е изцяло реставрирана.

Под олтара на днешната постройка се намира средновековно помещение, което най-вероятно е крипта. В съседство на самата църква са открити основите на друга църковна сграда от XIII-XIV век.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин